Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează astăzi 32 de percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Argeș, Călărași, Ialomița, Galați, Bacău și Cluj.
Ancheta vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea unor infracțiuni grave: delapidare în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, complicitate la delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale și tăinuire.
Potrivit Poliției Române, grupul ar fi fost constituit în august 2022 și ar fi acționat până în martie 2023, având ca scop sustragerea unor cantități mari de îngrășăminte și pesticide din patrimoniul unei societăți comerciale.
Un angajat al firmei ar fi întocmit comenzi fictive în numele unor clienți care nu aveau cunoștință de aceste tranzacții, iar comenzile au fost confirmate ulterior de compartimentul financiar-contabil.
Produsele astfel obținute ar fi fost livrate către alte societăți agricole, la indicațiile membrilor grupului. Bunurile erau vândute la prețuri cu 50% sub valoarea pieței, iar pentru a masca proveniența, erau emise facturi false.
Din materialul probator administrat a rezultat faptul că, începând cu luna august 2022, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat, până în luna martie 2023, în mod coordonat, în scopul delapidării unor cantități semnificative de îngrășăminte și pesticide din patrimoniul unei societăți comerciale.
Unul dintre membrii grupului, în calitate de angajat al societății respective, ar fi întocmit comenzi fictive utilizând identitatea unor clienți care nu aveau cunoștință despre aceste operațiuni.
Ulterior, comenzile astfel întocmite ar fi fost confirmate de compartimentul financiar-contabil al persoanei vătămate.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, după preluarea cantităților de îngrășăminte și pesticide, șoferii mijloacelor de transport ar fi fost direcționați de ceilalți membri ai grupului către alte societăți cu profil agricol, unde bunurile ar fi fost descărcate și comercializate la prețuri, cu aproximativ 50% sub valoarea de piață.
Pentru crearea unei aparențe de legalitate a tranzacțiilor, administratorii societăților comerciale beneficiare ar fi procedat, în baza unor înțelegeri prealabile cu membri grupului infracțional, la înregistrarea în evidențele contabile a unor facturi, în care ar fi atestat date nereale cu privire la proveniența bunurilor achiziționate. ”, transmite Poliția Română
Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la peste 7,2 milioane de lei (7.266.586,81 lei).
La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, 17 persoane.
Sursă foto: captură video Poliția Română
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Irina Begu s-a calificat în sferturile turneului WTA 125 de la Parma