Polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă au depistat o femeie în vârstă de 25 de ani care încerca să părăsească țara împreună cu trei minori, folosind documente false.
Incidentul s-a petrecut pe 16 mai 2025, în jurul orei 19:00, în zona terminalului Schengen.
Potrivit Poliției de Frontieră Română, tânăra intenționa să călătorească în Italia, la Torino, împreună cu trei copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. În urma verificărilor, s-a stabilit că era mama a doi dintre minori, iar al treilea era nepotul acesteia. Pentru a justifica ieșirea legală din țară, a prezentat două procuri notariale care ar fi fost semnate de părinții care nu o însoțeau.
Polițiștii de frontieră au avut suspiciuni privind autenticitatea documentelor și au demarat verificări suplimentare. Rezultatul: procurile erau falsificate. Femeia a declarat că ar fi primit actele de la tatăl unuia dintre copii și că nu știa că sunt false.
Ca urmare, autoritățile au interzis ieșirea din țară a femeii și a celor trei minori, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Ancheta este desfășurată sub coordonarea procurorului competent, urmând ca la final să fie dispuse măsurile legale.
Atenție! Ce acte sunt necesare pentru ieșirea din țară a minorilor
Poliția de Frontieră reamintește că, deși România a aderat parțial la spațiul Schengen, regulile privind călătoria minorilor în străinătate rămân neschimbate.
Astfel, dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).
Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Sursă foto: Poliția de Frontieră Română
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Peste 300.000 de români au votat deja în diaspora