Alegerile prezidențiale 2025, turul 2. România votează!

de | 18.05.2025 06:24 | Național, Importante, Politic

Astăzi, 18 mai 2025, românii sunt chemați la urne pentru a/și alege viitorul președinte. Pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.218 cetățeni. De asemenea, potrivit AEP, numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane. Sunt aproape 20.000 de secții de vot, din care peste 950 în străinătate.

La primul tur, din 4 mai, în județul Argeș, au fost 527 de secții de votare, iar pe listele permanente au fost înscriși 508.402 argeșeni cu drept de vot. În țară, secțiile se deschid la ora 7:00 și se închid la 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 așteaptă la rând să voteze pot să își exercite dreptul de a alege până cel mai târziu la ora 23:59. Vă reamintim că în primul tur din 4 mai, prezența la vot a fost de 53,21%, comparativ cu 49,87% la turul doi din 2019.

În diaspora, până la ora 07.00, votaseră deja aproape 750.000 de cetățeni români.

Este interzisă prezentarea sondajelor înainte de încheierea votării

AEP reamintește că, potrivit dispozițiilor art. 39 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare,“în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării”.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 55 lit. y) și art. 56 alin. (1) și alin. (2) lit. f) și g) din aceeași lege, nerespectarea dispozițiilor invocate anterior constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei, iar constatarea contravenției este de competența Consiliul Naţional al Audiovizualului, în cazul în care aceasta este comisă de radiodifuzori, respectiv de competența Autorității Electorale Permanente, în cazul în care este comisă de altcineva decât de radiodifuzori.

AEP menționează că pot efectua sondaje la ieșirea de la urne doar institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate, în acest sens, prin decizie, de către Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Lista institutelor de sondare a opiniei publice/societăţilor comerciale/organizaţiilor neguvernamentale acreditate să efectueze sondaje la ieșirea de la urne poate fi consultată la următorul link: https://prezidentiale2025.bec.ro/acreditari/, https://ow.ly/HC0Y50VUvvs.

A treia zi de vot pentru românii din străinătate

Pentru a asigura condiții optime de vot cetățenilor români din diaspora, la alegerile pentru președintele României din anul 2025, au fost înființate 965 de secții de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.

Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării. Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale a început, potrivit prevederilor Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe 16 mai și durează până astăzi, 18 mai 2025. Votarea în afara țării începe și astăzi la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
  • în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  • în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective;
  • în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.

AEP menționează că alegătorii își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
  • în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic şi pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora. Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente, accesând următorul link: https://ow.ly/HWoj50VSv5s  Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității, www.roaep.ro..

Românii sunt chemați astăzi la urne pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, în care se confruntă George Simion, candidat AUR, și Nicușor Dan, candidat independent.

Foto descriptiv. Sursă foto: AEP

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

MAI: S-au primit sesizări privind 27 de posibile incidente electorale

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole