AEP dă asigurări privind corectitudinea listelor și integritatea votului

de | 18.05.2025 16:28 | Național, Politic

Într-un comunicat ferm, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) respinge informațiile false apărute în spațiul public cu privire la corectitudinea listelor electorale. Instituția subliniază că nu a fost notificată oficial de nicio formațiune politică în legătură cu eventuale nereguli și oferă clarificări tehnice despre modul de actualizare și verificare a datelor din Registrul electoral. Cu aproape 18 milioane de alegători înregistrați, AEP garantează transparența și securitatea procesului electoral din 18 mai 2025.

Aceste lămuriri vin după ce George Simion a făcut apel către cetățeni că dacă au suspiciuni că persoane decedate din rândul rudelor sau cunoscuților ar putea fi folosite în mod fraudulos la vot să trimită informația la un număr de  WhatsApp pus la dispoziție de acesta.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) atrage atenția că informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false și precizează că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formațiune politică referitoare la existența unor situații punctuale privind persoane decedate care ar figura pe listele întocmite pentru scrutinul din data de 18 mai 2025.

Totodată, pentru corecta informare a publicului, AEP face următoarele precizări:

  • Fiecare cetățean român care a împlinit vârsta de 18 ani și care are drept de vot figurează în Registrul electoral.
  • Fiecare alegător figurează în Registrul electoral o singură dată.
  • Datele care se înscriu în Registrul electoral provin de la mai multe entități ale statului român.
  • Datele cetățenilor care sunt înscriși sau sunt radiați din oficiu în Registrul electoral sunt furnizate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, astfel:

– înscrierea în Registrul electoral a cetăţenilor români care au împlinit sau împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv se face, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

– după dobândirea cetăţeniei române, persoanele care au 18 ani împliniţi sunt înscrise în Registrul electoral, din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor,

– Direcția Generală de Pașapoarte comunică Autorității Electorale Permanente datele privind fiecare alegător român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate, pentru a fi înscris în Registrul electoral.

  • Actualizarea datelor cetățenilor înscriși în Registrul electoral revine primarilor sau persoanelor împuternicite de aceștia. Activitățile de actualizare includ modificările de domiciliu, schimbarea numelui, stabilirea reședinței, precum și radierile în caz de deces, de pierdere a cetățeniei române, de interzicere a exercitării dreptului de a alege sau de punere sub interdicție.
  • Evidența alegătorilor în Registrul electoral este un proces în continuă evoluție, datele schimbându-se de la zi la zi, fapt care se reflectă în comunicatele pe care Autoritatea Electorală Permanentă le publică lunar, pe site-ul propriu, www.roaep.ro, cu privire la numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral.
  • AEP furnizează numărul tuturor cetățenilor români cu drept de vot, care dețin acte de identitate eliberate de statul român, indiferent unde aceștia au locuința stabilă (în țară sau în străinătate). Acest număr este un număr cert și verificabil în orice moment, prin numărarea actelor de identitate emise de statul român. Cetățenii români plecați din țară, care își păstrează actele de identitate în care figurează domiciliul în România, rămân înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu în România.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat, la data de 13 mai 2025, situația numărului de alegători valabil pentru alegerea Președintelui României din data de 18 mai 2025, după cum urmează:

  • Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.218 cetățeni;
  • Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.085 de cetățeni;
  • Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetățeni;
  • Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetățeni.

De asemenea, AEP arată, în comunicatul transmis, că arhitectura electorală instituțională asigură toate condițiile pentru funcționarea optimă a sistemelor și aplicațiilor informatice utilizate la turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Instituțiile implicate în organizarea procesului electoral din anul 2025 au luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente, în acord cu cele mai înalte standarde democratice europene și internaționale.

Autoritatea Electorală Permanentă asigură alegătorii că toate cerințele operaționale stabilite de către AEP, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică au fost implementate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025.

”Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

Mai multe detalii despre exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 se regăsesc pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro, și a Biroului Electoral Central, https://prezidentiale2025.bec.ro/.”, a mai transmis cei de la AEP.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Marcel Ciolacu

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Propagandă electorală cu manele în fața Consulatului din Roma

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole