Cultură pentru toți, în fiecare zi: peste 30 de evenimente într-o singură săptămână!

de | 25.05.2025 10:58 | Județean, Lifestyle

Săptămâna până pe 30 mai aduce o efervescență culturală de excepție în județul Argeș! Consiliul Județean, alături de instituțiile subordonate, invită publicul de toate vârstele să se bucure de spectacole de teatru, ateliere educative, expoziții, concursuri muzicale și evenimente folclorice. De la farmecul poveștilor copilăriei la mesajele puternice din teatrul contemporan, de la programare și robotică pentru copii la expoziții de artă, patrimoniu și istorie vie – totul într-o săptămână care celebrează identitatea culturală argeșeană și bogăția sa artistică. Este un calendar divers, vibrant și accesibil, menit să aducă oamenii mai aproape de cultură și comunitate.

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural – artistice organizate de către instituțiile subordonate, până pe 30 mai.

DUMINICĂ – 25 MAI

Ora: 11.30 – URSUL PĂCĂLIT DE VULPE – Hazul și necazul își dau întâlnire în savuroasa poveste ce face parte din universul creat de Ion Creangă. Cei mici au ocazia să vadă ,,în carne și oase” personajele care au făcut deliciul copilăriei de-a lungul multor generații. URSUL PĂCĂLIT DE VULPE este o lecție de istețime predată celor mici, în cel mai captivant mod, de către actorii de la AȘCHIUȚĂ. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei).

Ora: 19.00 – NO WORRIES, CĂTĂLINICIKA! – Spectacolul „No worries, Cătălinicika!”, în regia lui Claudiu Goga și scenografia Liei Dogaru, prezintă povestea unei tinere românce (interpretată de Teodora Colț) care își croiește drum prin labirintul fascinant și imprevizibil al New York-ului, orașul unde orice vis pare posibil, dar unde realitatea își cere prețul. Departe de casă și de mamă (Ioana Podăreanu), cu care comunică prin videocall, Cătălina face echilibristică pe firul subțire dintre speranță și deziluzie, încercând să demonstreze că determinarea poate învinge orice obstacol. Drumul spre cetățenia americană pe care și-o dorește din suflet și doar despre ea vorbește, este presărat cu provocări, dar Cătălina nu e singură. Angi (Ada Dumitru) și Selim (Gogu Preda), prieteni devotați sau poate îngeri păzitori moderni, îi stau alături, încercând să o ferească de capcanele unui sistem rigid, în care, la un moment dat apare un domn avocat (Gabriel Gheorghe) uns cu toate alifiile și cu soluția juridică de obținere a mult râvnitului green card. Dar cine va ieși învingător? Mașinăria birocratică a Americii sau perseverența unei inimi crescute cu visuri românești? Scrisă în cadrul Atelierului de Scriere Dramatică al Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, sub coordonarea lui Mimi Brănescu, piesa „No worries, Cătălinicika!”, a Adelinei Toma, nu este doar o poveste despre adaptare și luptă, ci și un tablou vibrant al identității, al visurilor care prind contur dincolo de granițe. Profundă și sensibilă, piesa a fost nominalizată la premiile UNITER 2024, la categoria „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic”, confirmându-și locul în peisajul teatral contemporan. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).

LUNI – 26 MAI

Orele: 10.00 – 12.00 – BIBLIOTECA VERDE. APA – O LUME FASCINANTĂ – Ateliere de ecologie, desfășurate în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Traian și Al. Davila. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 16.30 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ PENTRU COPII DE 8 – 12 ANI – Activități practice – de învățare interactivă, de dezvoltare a imaginației, gândirii logice, abilităților tehnice și lucrului în echipă – realizate cu piese de tip Lego, senzori sau motorașe; roboții construiți în ateliere îi ajută pe copii să înțeleagă modul de funcționare al dispozitivelor și al echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Multimedia).

MARȚI – 27 MAI

Ora: 08.30 – BIBLIOTECA ALTFEL. VIZITĂ – Vizitarea secțiilor Bibliotecii Județene Argeș de către elevi de la Școala Gimnazială Al. Odobescu. (BJA)

Orele: 09.00 – 12.00 – BIBLIOTECA VERDE. APA – O LUME FASCINANTĂ – Ateliere de ecologie, desfășurate în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Traian și Al. Davila. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 10.00 – POVESTEA LUI PASTILUȚĂ – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu GPP. Dumbrava Minunată. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 10.00 – RECICLĂM ȘI NE JUCĂM! – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu GPP. Primii Pași. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 11.00 – Recitalul și Gala Laureaților celei de-a X-a ediții a festivalului concurs național Premiile Muzicale Dinu Lipatti – Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti, impresionantă carte de vizită a culturii argeșene, vine cu o ediție de excepție și premii pe măsură la ceas aniversar. Dincolo de obișnuitele trofee, concurenții excepționali se vor bucura de masterclass-uri susținute de personalități ale muzicii clasice. La 108 ani de la nașterea genialului pianist și compozitor român de renume mondial Dinu Lipatti, Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca, va renaște în această primăvară, iar vechiul pian Bechstein se va însufleți încă o dată, în acordurile tinerilor virtuozi. (Muzeul Județean Argeș – Casa Memorială Dinu Lipatti).

Ora: 18.00 – Festivalul Mugurii Folclorului Argeșean – Concursul dedicat tinerelor talente din întreg județul Argeș.În recital: Daniela Cernea, Valentin Precup, Dragoș Dinescu și Georgeta Chițoran. (Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș – Teatrul de Vară „Gheorghe Zamfir” din Ștrand).

MIERCURI – 28 MAI

Orele: 09.00 – 10.30 – PAȘI MICI PENTRU O PLANETĂ CURATĂ – Ateliere de ecologie, desfășurate în parteneriat cu Școala Gimnazială Traian. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor Sala de Conferințe).

Ora: 10.00 – ȘCOALA ALTFEL. BURTICA SĂNĂTOASĂ – Activitate educativă – reguli pentru o alimentație corectă – desfășurată în parteneriat cu GPP. Dumbrava Minunată. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Orele: 11.00 – 12.00 – BIBLIOTECA VERDE. APA – O LUME FASCINANTĂ – Ateliere de ecologie, desfășurate în parteneriat cu Școlile Gimnaziale Traian și Al. Davila. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 16.30 – ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ PENTRU COPII DE 8 – 12 ANI – Activități practice – de învățare interactivă, de dezvoltare a imaginației, gândirii logice, abilităților tehnice și lucrului în echipă – realizate cu piese de tip Lego, senzori sau motorașe; roboții construiți în ateliere îi ajută pe copii să înțeleagă modul de funcționare al dispozitivelor și al echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Multimedia).

Ora: 18.00 – Festivalul Mugurii Folclorului Argeșean – Gala Laureaților, recitaluri susținute de câștigătorii Trofeului și ai Premiului I. (Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș – Teatrul de Vară „Gheorghe Zamfir” din Ștrand).

JOI – 29 MAI

Ora: 10.00 – BIBLIOTECA VERDE. COMUTĂ PE VERDE – Atelier de ecologie, desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Traian. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor)

Ora: 11.00 – DINȚIȘOR ȘI ZÂNA MĂSELUȚĂ – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu GPP. Dumbrava Minunată. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 11.00 – ZIUA CĂRȚILOR DESCHISE – Lecturi publice, susținute de elevii Liceului Teoretic Ion Mihalache din Topoloveni; invitate – prozatoarea Adriana Soare Zăpăstrit și poeta Denisa Popescu Martin. (Biblioteca Județeană Argeș – Liceul Teoretic Ion Mihalache).

Ora: 15.00 – CITITUL ȘI SCRISUL – ABILITĂȚI PENTRU VIAȚĂ – Activitate desfășurată în cadrul Parteneriatului Educațional Pași în lumea culturii și creației, la care participă elevi de la școala Gimnazială Petre Țuțea din Boteni. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

VINERI – 30 MAI

Ora: 10.00 – JOCURILE COPILĂRIEI – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială Ion Pillat. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 11.00 – ALEGE SĂ FII SĂNĂTOS! – Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială Ion Pillat. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).

Ora: 18.00 – LUMEA COPILĂRIEI – Eveniment dedicat Zilei Internaționale a Copilului. (Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș – Parcul Lumina)

Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:

Până pe 30 mai – FEMINITATEA VEACULUI TRECUT – Expoziție de facsimile (extrase din revista ”Oglinda lumii” – 1924), reprezentând obiecte de vestimentație și tendințe din moda perioadei interbelice. (Holul BJA Etajul al-II-lea).

Până pe 30 mai – ARTELE TEXTILE. FORME DE CUNOAȘTERE ÎN TIMP – Expoziție de lucrări realizate de elevi de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatti”, clasa prof. Monica Dinu. (Holul BJA)

Până pe 30 mai – MAEȘTRI AI CONDEIULUI – Expoziția cuprinde facsimile cu portretele celor mai importanți scriitori români, printre care: George Coșbuc, Ion Pillat, Dimitrie Bolintineanu, Titu Maiorescu, Al. Odobescu, I. L. Caragiale, Bogdan Petriceicu Hașdeu, precum și autografele acestora; imaginile sunt preluate după cartea poștală aflată în Sala ”Colecții Speciale” a Bibliotecii. (Holul BJA)

Până pe 30 mai – PERSONALITĂȚILE LUNII MAI – Expoziție de cărți ce evidențiază viața și opera scriitorilor Lucian Blaga – 13o de ani de la naștere – și Tudor Arghezi – 145 de ani de la naștere. (Holul BJA)

Până pe 30 mai – PITEȘTI. PAGINI DE ISTORIE CULTURALĂ – Expoziție de documente de bibliotecă, materiale de arhivă, cărți poștale ilustrate, organizată cu ocazia Zilelor Municipiului Pitești. (Holul BJA)

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

  • Expoziție pictură „Re-Vitalizări”, expune artistul plastic Dragoș Botezat. Perioada de expunere 6 mai – 1 iulie 2025;
  • Expoziție pictură Un timp în timp!, expune artista plastică Ștefania Popa. Perioada de expunere 8 mai-18 iunie 2025;
  • Expoziție Ținutul Pădurenilor memorii pentru viitor, expoziție de port popular din colecția etnografică Floriana Anton. Perioada de expunere mai – septembrie 2025;
  • Expoziție de ceramică Culorile pământului. Sunt expuse piese de ceramică aflate în patrimoniul Muzeului Golești.
  • Expoziția de pictură Omagiu dedicată Zilei Internaționale a Femeii (martie-iunie)
  • Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
  • Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.

MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:

Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti, ediția a X-a

Concursul Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti, impresionantă carte de vizită a culturii argeșene, vine cu o ediție de excepție și premii pe măsură la ceas aniversar. Dincolo de obișnuitele trofee, concurenții excepționali se vor bucura de masterclass-uri susținute de personalități ale muzicii clasice. La 108 ani de la nașterea genialului pianist și compozitor român de renume mondial Dinu Lipatti, Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca, va renaște în această primăvară, iar vechiul pian Bechstein se va însufleți încă o dată, în acordurile tinerilor virtuozi.

Expoziții temporare:

Expoziție temporară „Simfonia Miturilor”, o incursiune fascinantă în universul artistei Mara Diaconu.

Expoziții permanente

  1. Galeria Națională de Artă Naivă

Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

Exponatul Lunii Mai 2025: „Scrisoarea datată 8 martie 1798, emisă de mitropolitul Țării Românești, Dositei Filitti (1793−1810)”

  1. Expoziția Sportului Argeșean – „Campionii”

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Castrul roman Câmpulung – Jidova

Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00

  1. Expoziția Memorială „Dinu Lipatti”

Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00

  1. Lapidarium

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Planetariul

Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (doar cu programare prealabilă la telefon: 0723.344.586)

  1. Expoziția Flori de mină – Comorile adâncurilor

Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44

Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00

  1. Cetatea Poenari

Închisă temporar.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB CJ ARges

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Liceele din Argeș oferă peste 4.000 de locuri pentru elevii claselor a IX-a în viitorul an școlar

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: