Revista Forbes România a publicat recent topul celor mai atractive zone pentru afaceri din România în 2025. Realizată pe baza unei metodologii inspirate din cea utilizată de ediția americană a revistei Forbes, adaptate pentru a reflecta particularitățile economiei din România, analiza a luat în calcul o serie de indicatori macroeconomici și socio-economici relevanți, precum Produsul Intern Brut (PIB), investițiile străine directe, salariul mediu net, rata șomajului, numărul de companii active, cifra de afaceri și profitul net, nivelul infrastructurii rutiere și feroviare modernizate, volumul traficului aerian, precum și stocul de locuințe și numărul instituțiilor de învățământ. Puncte bonus au primit judeţele care au aeroporturi şi în care se derulează proiecte de tip smart-city.
Pentru ca analiza să fie cât mai fidelă cu realitatea, evaluarea fiecărui judeţ în parte s-a raportat şi la numărul de locuitori, datele statistice folosite pentru întocmirea clasamentului celor mai atractive zone pentru afaceri provenind de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Institutul Național de Statistică, Registrul Comerțului, platforma Termene.ro și Asociația Aeroporturilor din România (AAR).
Topul este condus, cum era de aşteptat, de capitala ţării, care, la o populaţie de 2.161.000 locuitori are un 440,9 miliarde lei. În Bucureşti, salariul mediu net lunar în 2024 a fost de 6.634 lei, iar rata şomajului de 0,8%. Poziţiile a doua şi a treia sunt ocupate de judeţele Timiş (PIB – 80,9 miliarde lei, salariu mediu net – 5.333 lei, şomaj – 0,6%) şi Cluj (PIB – 92,7 miliarde lei, salariu mediu net – 6.056 lei, şomaj 0,9%).
► Investiţii străine de aproape un miliard de euro în Argeş
În clasamentul întocmit de Forbes, Argeşul se situează pe poziţia a 9-a, fiind judeţul cel mai bine clasat din Regiunea Sud Muntenia. La o populaţie de aproximativ 615.000 locuitori, judeţul nostru are un Produs Intern Brut de 46,9 miliarde lei, la 1 ianuarie 2024 stocul investiţiilor străine directe fiind de 996,21 milioane euro. Anul trecut, salariul mediu net al argeşenilor a fost de 4.187 lei, în vreme ce rata şomajului la sfârşitul lui 2024 era de 3,1%.
Sunt considerate zone de mai mare interes pentru afaceri şi judeţele Arad, Alba, Bihor, Constanţa şi Sibiu, în schimb Argeşul se află în acest clasament în faţa unor judeţe precum Braşov, Dolj, Iaşi, Prahova sau Vâlcea. Cele mai puţin atractive judeţe pentru potenţialii investitori sunt trei judeţe din zona Moldovei, pe ultimul loc fiind clasat Vasluiul, urmat de Neamţ şi Botoşani.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Programul Rabla Auto 2025 pentru operatorii privaţi începe pe 29 mai