anchetaonline.ro

Lunea Sfintei Treimi. Ce nu e bine să faci în a doua zi de Rusalii?

de | 09.06.2025 10:22 | Național, Lifestyle

Lunea Sfintei Treimi, sărbătorită imediat după Duminica Rusaliilor aduce cu sine nu doar profundă semnificație religioasă, ci și o serie de tradiții și credințe populare. Zi nelucrătoare, 09 iunie este marcată de slujbe speciale în bisericile ortodoxe și de obiceiuri cu origini precreștine, menite să alunge spiritele rele și să asigure protecție gospodăriilor. În Argeș, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va sluji la Mănăstirea Văleni, într-un moment de rugăciune și comuniune spirituală.

După sărbătoarea din Duminica Rusaliilor, Pogorârea Sfântului Duh, astăzi este sărbătoarea Sfintei Treimi. De altfel, a doua zi de Rusalii, este declarată nelucrătoare pentru majoritatea salariaţilor. Rusaliile reprezintă sărbătoarea care încheie ciclul Pascal, fiind prăznuită la 50 de zile după Învierea Domnului, fiind cunoscută și sub numele de Cincizecime. Astăzi, potrivit crestinortodox.ro, în lunea Rusaliilor, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: “Intru aceasta zi, prăznuim pe însuși Preasfântul si de viată făcătorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”. În calendare această zi este trecută ca Lunea Sfântului Duh și este trecută cu cruce roșie.

Evită să te cerți cu cineva

În același timp, în credințele populare, această zi este încărcată de superstiții legate de iele, ființe mitice temute pentru puterile lor malefice. În a doua zi de Rusalii, se spune că nu este bine: să lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor; să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa; să nu te cerți, căci poți fi ”luat de iele”; să mergi la scăldat, pentru că există credința că este un pericol crescut de înec, din cauza „apelor bântuite” de iele. În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. În unele zone se mai spune că ielele beau noaptea apă din fântâni și oricine bea după ele rămâne pocit. În consecință, când bea cineva apă dintr-o fântână, să lase un semn acolo, ca poceala să cadă pe acel semn. De altfel, se mai spune că acasă, este bine să acoperi căldarea cu apă, sau alt vas să-l pui cu gura-n jos, ca să nu se scalde Ielele și să te pocească apoi.

Tradiții de protecție

De Rusalii, obiceiurile vechi spun că la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele. În unele zone, femeile spală picioarele trecătorilor cu apă în care au fost puse frunze de nuc – gest simbolic de curățare și protecție.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Foto credit: Cristian Gheorghe

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

23 de persoane au fost salvate de pe munte în prima zi de Rusalii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole