Bani publici cu măsură: BNS propune tăieri ferme pentru parlamentari și partide

de | 06.07.2025 17:53 | Național, Economic

Blocul Național Sindical (BNS) anunță că a transmis partidelor politice parlamentare o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, care vizează reducerea risipei bugetare și întărirea responsabilității fiscale. Propunerile includ tăieri de cheltuieli nejustificate, condiționarea subvențiilor pentru partide de respectarea țintelor de deficit bugetar și protejarea accesului la servicii de sănătate pentru categoriile sociale vulnerabile. BNS susține că aceste modificări pot contribui la o legislație mai echitabilă și la restabilirea încrederii în instituțiile publice.

BNS a transmis partidelor politice o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Specialiștii Blocului Național Sindical au elaborat o serie de amendamente la proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare care vizează măsuri concrete pentru reducerea risipei bugetare și întărirea responsabilității fiscale. Printre propunerile de amendamente se regăsesc:

  • Reducerea la jumătate a sumelor forfetare pentru parlamentari – peste 100 milioane lei anual sunt cheltuiți fără un mecanism clar de control!
  • Subvenții pentru partide doar în anii în care România respectă țintele de deficit bugetar – solidaritate reală în vremuri dificile!

”Am transmis aceste propuneri tuturor partidelor politice parlamentare și am solicitat sprijinul lor pentru a le include în forma finală a legii.

Considerăm că aceste măsuri corective sunt în spiritul responsabilității fiscale și al solidarității sociale, iar includerea lor în lege poate contribui la un act normativ mai echitabil și mai sustenabil”, arată cei de la BNS în informarea publicată.

Documentul cu toate amendamentele propuse de BNS, se poate găsi aici.

Suma forfetară acordată parlamentarilor, redusă cu 50%

”Subvenția de la bugetul de stat acordată partidelor politice, prevăzută de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, publicată în Monitorul Oficial nr. 625 din 20 iulie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se acordă numai în anii în care România se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european”, propun cei de la BNS.

În modificarea propunerii cei de la BNS explică că ”acordarea subvenției de la bugetul de stat partidelor politice trebuie condiționată de respectarea unor principii de responsabilitate fiscală, mai ales într-un context bugetar tensionat. Subvenția publică nu poate fi acordată în mod necondiționat, indiferent de starea finanțelor publice. Este firesc ca această finanțare să fie permisă numai în anii în care România se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european.

Este responsabilitatea directă a partidelor politice care dețin puterea executivă și legislativă să se asigure că România respectă angajamentele asumate în materie de deficit și datorie publică. Premierea prin alocări bugetare a celor care se fac responsabili de dezechilibrele bugetare grave ale statului nu este justificată”.

”În condițiile în care Guvernul adoptă măsuri drastice de austeritate pentru populație – înghețări de salarii și pensii, majorări de taxe, reduceri de facilități sociale – este profund inechitabil și lipsit de legitimitate să continue finanțarea partidelor din bani publici, care se fac responsabili de starea în care se afla astăzi România”, mai completează cei de la BNS.

Amendamentul propus introduce un principiu de echitate și corectitudine: finanțarea partidelor politice să fie permisă doar în măsura în care statul demonstrează o gestiune bugetară prudentă, încadrându-se în țintele europene de deficit.”, explică cei de la BNS în motivarea propunerii.

Cei de la BNS au mai propus: “Suma forfetară acordată deputaților și senatorilor, prevăzută la art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 19 aprilie 2006, cu modificările și completările ulterioare, se reduce cu 50%.” Potrivit motivării celor de la BNS ”reducerea cu 50% a sumei forfetare nu afectează dreptul parlamentarilor de a-și desfășura activitatea, ci introduce un semnal de decență și proporționalitate în cheltuirea banului public. Parlamentarii beneficiază deja de alte drepturi salariale și logistice, inclusiv indemnizație, cazare, transport și personal angajat la cabinet”. Potrivit acestora această măsură este cu atât mai justificată cu cât în prezent, cheltuielile totale cu suma forfetară însumează peste 100 milioane lei anual, fără ca sistemul actual să permită un control riguros asupra modului în care banii publici sunt utilizați. ”Într-un stat democratic, încrederea cetățenilor în instituțiile publice se clădește și prin exemplul personal al celor aleși”, mai explică cei de la BNS.

O altă măsură se referă la faptul că ”șomerii indemnizați și beneficiarii de venit minim garantat nu pot rămâne fără asigurare de sănătate, în condițiile în care indicatorul pe care aceste indemnizații sunt stabilite nu a mai fost actualizat cu inflația de câțiva ani. Este normal ca instituțiile care asigură plata acestor indemnizații să asigure și plata CASS pentru beneficiarii acestor măsuri.

Cele 2 categorii sunt cele mai expuse riscului de saracie, pierderea asigurarii de sanatate nu inseamna decat condamnarea lor, acestia neavand capacitatea financiara de a-si achita din resurse proprii accesul la servicii de sanatate”.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB BNS

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Mai simplu, mai rapid: Cazierul judiciar poate fi eliberat electronic. Iată cum îl poți descărca online

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: