Senatorul PNL Mihai Coteț: „Suntem în luptă contra cronometru. Ori strângem cureaua, ori ne-o strâng piețele financiare”

de | 07.07.2025 13:26 | Județean, Din ediția tipărită, Politic

Într-un moment tensionat, în care spațiul public e dominat de mesaje alarmiste, proteste anunțate și promisiuni populiste, senatorul liberal Mihai Coteț vine cu un apel ferm la luciditate și responsabilitate fiscală. Potrivit acestuia, România se află într-un punct critic și are de ales între acțiuni ferme sau prăbușirea în haos economic.

„În aceste zile în care zgomotul de fundal e asurzitor, în care se strigă «ieșim în stradă» și se fac promisiuni populiste, apare un paradox dureros: toți cei care au contribuit la actuala stare de fapt – de la clasa politică la sindicate – știu ce trebuie făcut. Pacientul e aproape mort pe masă și ei spun că se poate rezolva tot cu o frecție la piciorul de lemn.”, afirmă senatorul.

Mihai Coteț denunță dublul standard cu care se discută despre reformă în România: „Toți susțin că vor reformă, dar numai dacă reforma nu îi vizează pe ei. Ei bine, nu se poate!”

El avertizează că România nu mai are timp pentru jumătăți de măsură. Criza bugetară riscă să devină una economică în toată regula, iar prima urgență este păstrarea ratingului de țară. „Ratingul de țară – aceasta este prima mare urgență. Ce înseamnă retrogradarea României de la investment grade la junk, adică la țară nerecomandată investițiilor? Înseamnă că ne vom afla în pragul colapsului: deprecierea leului, creșterea masivă a dobânzilor, tăieri brutale de salarii, fonduri europene pierdute și tot ce va rezulta pe cale de consecință.”

Pentru a evita această prăpastie, România trebuie să dea dovadă de onestitate și claritate în fața partenerilor europeni. „Cum eviți retrogradarea la junk? Prin onestitate față de partenerii de la Bruxelles. Până pe 8 iulie, avem termen să le arătăm că putem lua măsuri credibile de redresare, pentru că astăzi cheltuim mai mult decât producem.”

Coteț subliniază că statul român a trăit prea mult în minciună și populism fiscal. „Ani la rând ne-am mințit singuri, am trăit într-un stat care a promis mai mult decât a putut livra și a livrat în mod populist, pe datorie. De frica alegerilor le-au vândut oamenilor iluzia unor venituri pe care România nu le poate susține. Au cumpărat liniștea publică în loc să taie risipa.”

Consecințele? O criză care nu mai poate fi ținută în frâu decât cu măsuri ferme, chiar dacă nepopulare. „Suntem astăzi într-o luptă contra cronometru: ori strângem cureaua preventiv, ori o să ne-o strângă piețele financiare, mult mai dur.”

Senatorul recunoaște că niciun guvern nu și-ar dori să vină cu majorări de TVA decât dacă aceasta ar fi printre ultimele opțiuni. „Niciun guvern nu și-ar dori să vină cu majorări de TVA sau impozite. Dar când alternativa e colapsul bugetar și pierderea încrederii externe, nu mai discutăm despre opțiuni simpatice. Discutăm despre responsabilitate.”

Pe termen lung, cheia rămâne tot reforma profundă a statului: „Nu mai suntem în scenariul în care e suficientă demararea reformei statului. Da, pe termen mediu și lung, cheia rămâne tot o reformă profundă: digitalizare, restructurarea aparatului bugetar, eliminarea sinecurilor, investiții în infrastructură și capital uman. Dar azi, acum, avem nevoie de stabilitate fiscală. Fără ea, toate planurile sunt simplă gargară. Iar noi suntem sătui de ea.”

În final, senatorul Mihai Coteț formulează o întrebare-cheie: România ce alege? „Continuăm cu populismul sau trecem, în sfârșit, la o guvernare responsabilă? Putem amâna deciziile dureroase, dar prețul va fi mai mare mâine. Sau putem face ce trebuie acum și poate reușim, în câțiva ani, să construim o economie solidă și un stat funcțional.”

Material realizat de Iulia Bădulescu.

Foto descriptiv. Sursă foto: editia tiparita

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

”Un adult care profită de încrederea voastră ca să vă atingă, să vă manipuleze, să vă controleze emoțional – Nu e mentor. E abuzator.”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole