Direcția Silvică Argeș a transmis astăzi, 9 iulie, o poziție oficială în legătură cu tragicul incident petrecut pe Transfăgărășan, în urma căruia un turist italian și-a pierdut viața, fiind atacat de un exemplar de urs brun.
Autoritățile care au împușcat ursoaica spun că nu știau că avea pui, iar în prezent aceștia sunt de negăsit.
Direcția Silvică Argeș adresează publicului și autorităților o serie de clarificări în legătură cu evenimentul petrecut în data de 03.07.2025, pe DN 7C (Transfăgărășan), în urma căruia un turist italian și-a pierdut viața, fiind atacat de un exemplar de urs brun.La primirea apelului de urgență, personalul silvic s-a deplasat imediat la fața locului, constatând decesul persoanei. Ulterior, au intervenit echipe ale Jandarmeriei, ISU, Poliției, Pompierilor și Salvamont. Situația a impus o intervenție coordonată și promptă, în contextul unui pericol real pentru viețile celor prezenți.În temeiul Ordonanței de Urgență nr. 81/2021, conducerea comunei Arefu a dispus intervenția letală, având în vedere riscul major de repetare a unui atac.”, transmite Direcția Silvică Argeș.
Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Argeș, intervenția de recuperare a trupului neînsuflețit al italianului s-a desfășurat în condiții de risc major, iar ursoaica a fost împușcată legal pentru protejarea vieților umane.
Aceștia susțin că animalul s-a apropiat de mai multe ori de echipele de intervenție, chiar și după predarea trupului victimei pe catamaranul de pe Lacul Vidraru.
În timpul acțiunii de recuperare a cadavrului, animalul a manifestat comportament agresiv, apropiindu-se în mod repetat de echipele de intervenție.
După predarea trupului neînsuflețit pe catamaranul de pe Lacul Vidraru, ursul a urcat din nou spre parcarea în care se aflau peste 20 de persoane. Deși s-au pornit sirenele și s-au folosit metode sonore pentru îndepărtare, animalul a refuzat să se retragă, menținând o atitudine imprevizibilă și periculoasă. În aceste condiții, personalul tehnic a fost nevoit să aplice măsura legală a împușcării, pentru protejarea vieții umane.”
Este important de menționat că în toate etapele intervenției — descoperirea cadavrului, recuperarea acestuia și împușcarea ursului — animalul a fost observat singur. Nicio evidență nu indica prezența unor pui. Informația că era o femelă cu pui a devenit cunoscută abia ulterior, odată cu publicarea în spațiul media a imaginilor găsite în telefonul victimei.
În baza celor constatate direct la fața locului, raportul de eveniment a fost întocmit conform realității vizibile și în deplin respect față de obligațiile legale.”, transmite Direcția Silvică Argeș
Au fost montate capcane, dar puii sunt de negăsit
După apariția în spațiul public a imaginilor cu puii, pe 6 iulie, autoritățile silvice au inițiat procedura de relocare, fiind montată în zonă o cușcă pentru capturarea puilor.
Reprezentanții Direcției Silvice susțin că sunt pregătiți cu două arme de tranchilizare și cu substanțele necesare capturării în siguranță a celor trei pui de urs, în scopul relocării acestora într-un centru specializat de reabilitare.
De asemenea, au fost luate următoarele măsuri:
- Monitorizarea permanentă a zonei de intervenție și a zonelor limitrofe;
- Instalarea camerelor de supraveghere cu transmisie în timp real;
- Administrarea hranei complementare pentru atragerea și susținerea puilor;
- Prezența continuă în teren a personalului silvic specializat.
Ministrul Mediului, despre puii de urs rămași fără mamă pe Transfăgărășan
Ministrul Mediului Diana Buzoianu a confirmat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că cei trei pui ai ursoaicei nu au fost relocați.
Acolo ar fi trebuit să fie relocaţi puii de urşi imediat ce a fost împuşcată şi omorâtă ursoaica. Acest lucru nu s-a întâmplat. Din păcate astăzi suntem în punctul în care Direcţia Silvică Argeş spune că nu mai pot fi găsiţi sau că îi caută şi nu pot fi găsiţi aceşti urşi. Eu am convocat conducerea Gărzii Forestiere, Gărzii Naţionale şi Romsilva pentru astăzi la ora 13 să dea răspunsuri foarte clare de ce fac în teritoriu”, a declarat ministrul Mediului, potrivit stiripesurse.ro
De asemenea, aceasta a subliniat că problema urșilor de pe Transfăgărășan nu este una izolată, iar incidente sunt în fiecare an.
Şi aici de fapt avem o problemă mult mai mare decât cei trei pui de urşi. Avem de fapt o situaţie care se repetă în fiecare an. Pe Transfăgărăşan de fapt problema este foarte cunoscută. În fiecare an acolo sunt urşi, în fiecare an acolo sunt incidente. Sunt aceiaşi oameni care trebuie să gestioneze aceste incidente, care în fiecare an nu reuşesc să gestionez aceste incidente şi noi trebuie să ne uităm la soluţia mai mare, de ce acolo nu este rezolvată problema cu urşii, de ce nu sunt relocaţi urşii respectivi care au fost măsurile date, câte amenzi au fost date în perioada aceasta, de aia i-am convocat la ora 13, să aflăm exact care este propunerea lor de soluţii pe termen lung inclusiv, nu doar pentru cei trei pui”, a mai transmis ministrul Mediului.
Întrebată ce măsuri vor fi luate pentru urșii care intră în localități și pun în pericol viețile oamenilor, ministrul a precizat că este nevoie de un plan amplu, adaptat realității din România.
O să avem un plan mult mai mare de măsuri care vor trebui să fie luate, pentru că astăzi câţi urşi avem în România nu pot să fie gestionaţi în momentul de faţă. Niciun stat european nu are atâţia urşi cât are România. Va trebui să luăm nişte măsuri, dar vor trebui să fie nişte măsuri luate cu cap. Vor trebui să fie nişte măsuri care să fie şi cu garduri electrice şi cu posibilitatea autorităţilor din local să intervină acolo unde există un risc pentru populaţie”, a explicat Diana Buzoianu.
Inconștiența l-a costat viața!
Reamintim că italianul a murit pe 3 iulie sfâșiat de urs în Munții Argeșului, aproape de Vidraru.
Bărbatul de 48 de ani venise în România să vadă Transalpina, Transfăgărășanul, cetatea lui Vlad Țepeș și barajul Vidraru.
În urmă cu o zi, Omar Farang Zin a străbătut Transfăgărășanul cu motocicleta, s-a bucurat de peisaje și s-a întâlnit cu urșii coborâți din pădure în zonele unde stiu că primesc hrană de la trecători.
Pe 3 iulie, italianul a reluat traseul. S-a oprit într-o parcare, a coborât de pe motocicletă lângă o ursoaica cu pui și s-a apropiat foarte mult de ea ca să-și facă poze și să o hrănească. Ursoaica l-a atacat și l-a târât într-o râpă adâncă de aproximativ 60 m, de lângă barajul Vidraru. Cineva a văzut și-a sunat la 112. Acolo au ajuns mai multe forțe de intervenție. Trupul bărbatului a fost găsit în vale, aproape de lacul Vidraru.
Recuperarea trupului neînsuflețit al bărbatului a fost destul de dificilă, deoarece ursoaica se afla în continuare în apropierea zonei în care a avut loc atacul și era extrem de agresivă. Salvatorii au fost urmăriți și chiar atacați de mai multe ori în timp ce încercau să extragă cadavrul. A fost împușcată de cei de la direcția silvică.
În zonă există panouri de avertizare clare, care le cer turiștilor să nu hrănească urșii și să păstreze distanța. Cu toate acestea, mulți ignoră pericolul real.
Înainte să ajungă în ghearele animalului, bărbatul a postat pe Facebook mai multe imagini cu ursoaica și puii acesteia – în care se poate observa că s-a apropiat periculos de mult de animalele sălbatice.

Sursă foto: Omar Farang Zin/ Facebook
Sursă foto: Romsilva-Direcția Silvică Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
CNAIR: „Ritm bun de lucru pe șantierul secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu – Pitești”