Președintele Nicușor Dan despre măsurile fiscale: ”Transmit românilor că este o chestiune provizorie”

de | 14.07.2025 10:39 | Național, Administrație

Președintele României, Nicușor Dan, reacționează la noile măsuri fiscale, subliniind caracterul temporar al creșterii TVA, reducerea bugetului administrației prezidențiale cu 25% și importanța reformelor pentru redresarea economică a României, în contextul presiunilor internaționale și interne. De asemenea, păreședinteel a vorbit și despre situația donatorilor din campania acestuia.

Nicușor Dan a vorbit astăzi în conferința de presă susținută despre măsurile fiscale anunțate de Guvern, pentru care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament. Președintele a explicat că măsurile fiscale sunt temporare și necesare pentru redresarea bugetară și credibilitatea României în fața partenerilor internaționali: ”Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potențial economic. Așa cum am spus de mai multe ori, la sfârșitul 2026, dacă nu facem greșeli, vom intra în OCDE și, în felul acesta, România va fi interesantă pentru investitori străini. De asemenea, economia românească are un potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare”.

De asemenea, acesta a mai explicat că: ”Al doilea lucru, vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși, am promis că facem reforme, le vom face, pentru ca situația financiară a României să se redreseze.”.

Președintele a mai precizat că Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 25% a bugetului propriu la următoarea rectificare bugetară pentru anul 2025, „pentru a participa la acest efort colectiv”.

Președintele a prezentat date despre donațiile din campaniile sale electorale: ”În precampania din alegerile locale din 2024 – o să vă dau această hârtie cu datele exacte – în precampania din 2024 pentru alegerile locale, am avut donații de 1.750.000 de lei și cheltuieli de 1.600.000 de lei, deci diferența dintre donațiile pe care le-am primit și cheltuielile pe care le-am făcut – 145.000 de lei. Dintre donatori, Măriuca și Florin Talpeș – 660.000 de lei, Bogdan Micu – 250.000 de lei, astea sunt sumele mai mari de 5.000 de euro, și 3.179 donații online de la 2.954 de donatori care au donat prin platformă, suma strânsă a fost de 843.000 de lei. Asta a fost precampania, unde, după cum știți, cheltuielile nu sunt rambursate de stat.

În campania din 2024 pentru alegeri locale, am cheltuit 660.000 de lei, care e suma maximă prevăzută de lege, pentru care m-am împrumutat de 480.000 de lei, și suma de 660.000 mi-a fost rambursată de Autoritatea Electorală, și eu am rambursat aceste împrumuturi, care au venit de la o bancă și de la 3 persoane fizice pe care le aveți în hârtie.

În precampania prezidențială din 2025, donațiile au fost de 9.500.000 de lei, cheltuielile au fost de 7.000.000 de lei, deci rezultă o diferență de 2.500.000 de lei, donații totale, mai puțin decât cheltuielile pe care noi le-am făcut în precampanie. Donații online mai puțin de 5.000 de euro au fost 18.700 de donații de la 15.800 de donatori unici, iar suma strânsă a fost de 6.500.000 de lei.

A fost o întrebare în timpul campaniei, cine au fost persoanele care au donat sume mai mari? Cinci persoane: Măriuca și Florin Talpeș – 810.000 de lei, Dan Ostahie – 810.000 de lei, asta era suma maximă pe care o persoană fizică putea să o doneze, Aurel Iancu – 500.000 de lei, Ana Maria Mihai – 250.000 de mii de lei, și o persoană care a donat 485.000 de lei și care a dorit să rămână confidențială, evident că informația este la autoritățile statului despre cine e respectiva persoană.

Iar pentru campanie, cele 30 de zile plus cele două săptămâni, turul doi, pentru alegerile prezidențiale: cheltuielile pe care le-am făcut în turul întâi, 20,5 de milioane de lei, pentru care am solicitat rambursare de la Autoritatea Electorală. Pentru asta, m-am împrumutat cu 20.200.000 de lei de la 111 persoane. Cheltuielile totale din turul doi, 40,5 milioane – asta era limita legală – pentru care m-am împrumutat cu 38,5 milioane de la 239 de persoane.”.

Referitor la creșterea TVA, măsură pe care a respins-o în campania electorală, Nicușor Dan a explicat că aceasta a fost ultima variantă și că Executivul a avut un set agreat de măsuri discutate în detaliu cu Comisia Europeană, agențiile de rating și alți parteneri financiari: „Cred că, și am primit des această întrebare – de ce nu s-a început cu măsuri de corecție, acele măsuri de corecție a privilegiilor înainte de măsuri care să afecteze toată lumea – răspunsul este că – și mi se pare că nu a fost suficient de bine explicat în spațiul public – răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile. Singurul răspuns care era credibil pentru ei, sub presiunea timpului, a fost că vor crește veniturile. Însă, pe chestiunea TVA, de care sunt sigur că sunteți interesați, angajamentul Guvernului, în momentul în care el a fost investit, a fost că TVA nu va crește și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie, înainte de evaluarea Comisiei din 15 octombrie, și vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficiente sau nu. Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA, erau nevoie și erau absolut realizabile un set de măsuri, discuții, cu Comisia, cu agențiile de rating, și această măsură putea să nu fie luată la acest moment.”.

Nicușor Dan a vorbit și despre decretele de pensionare ale magistraților pe care a refuzat să le semneze în ultimele săptămâni: ”a fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul. Și atunci, evident că, în momentul în care într-o meserie pensia este mai mare decât salariul, stimulezi oamenii să iasă din sistem. Asta a fost prima greșeală. A doua greșeală a clasei politice față de magistrați a fost că, în ultimii ani, față de situația, evident, nepotrivită care a fost creată, au fost mesaje heirupiste care au făcut ca din zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie și în felul ăsta, tocmai pentru că nu era ceva previzibil și, în felul ăsta, din păcate, prin pierderea unor profesioniști, calitatea actului de justiție a scăzut în România”.

Președintele a avut și un mesaj pentru magistrați: „Acum, mesajul care este important, care este foarte ferm: în legea magistraților, în acest moment, există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare, la acest moment, își păstrează drepturile pe care legea le prevede la acest moment, în ipoteza în care vor ieși la pensie mai târziu. Și ceea ce vreau să transmit foarte ferm este că această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților, adică mesajul meu este că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem, pentru că această prevedere va rămâne în vigoare și asta este în folosul sistemului de justiție din România”.

Știre în curs de actualizare.

Sursă foto: screenshot FB Nicusor Dan.

Citiți, de aseemnea, pe anchetaonline.ro:

Atenție! Șervețelele umede pot provoca blocaje în conducte

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole