- VIP LA ARME!
- Sondaj printre persoanele publice ale Argeșului – oameni de afaceri, oameni politici sau din administrație – pentru a vedea cum se raportează aceștia la un posibil scenariu în care ar putea fi chemați la arme, să servească țara.
„Războiul este un loc în care tinerii, care nu se cunosc și nu se urăsc, se ucid, prin decizii ale unor bătrâni care se cunosc și se urăsc, dar nu se ucid.” – probabil că aceasta este una dintre cele mai realiste definiții ale războiului, definiție frustă, dezbrăcată de haina naționalismului, enunțată de Erich Hartmann, unul dintre cei mai celebri piloți de război.
De când Putin a invadat Ucraina, scenariu pe care puțini îl creditau, orice variantă este deschisă. Declarativ, nicio putere a lumii nu își dorește ca acest conflict să escaladeze. Oamenii nu mai cred însă în declarațiile mai-marilor planetei și au motive temeinice să fie sceptici. Un lucru este cert: mai nimeni nu este pregătit, psihologic, pentru un război, cu atât mai mult, cu cât societatea modernă are standardele ei de comoditate și oroare de a repeta istoria în episoadele ei cele mai cumplite. Pe de altă parte, chiar și omul modern, pus în fața invadatorului, așa cum au fost și ucrainenii, se acomodează din mers, pentru că… nu are de ales.
Am făcut un scurt sondaj printre persoanele publice ale Argeșului – oameni de afaceri, oameni politici sau din administrație – pentru a vedea cum se raportează aceștia la un posibil scenariu în care ar putea fi chemați la arme, să servească țara. Optimismul lor că nu se va ajunge în acest punct este și al nostru. Și al oficialilor MAPN care continuă să transmită mesaje menite să nu insatureze panica. Din discuțiile avute au rezultat și alte concluzii, printre care și necesitatea pregătirii populației nu doar pentru un război, ci și pentru situații de criză, în general.
VIP 10 – Virgil Baciu, om de afaceri: „Sunt un om pacifict, nu agreez războiul în general, dar datoria e datorie”
Sensibilizat de miile de refugiați care vin în România sau doar ne tranzitează țara, Virgil Baciu, fostul primar al localității Corbi, actual om de afaceri, a anunțat că asigură cazare, transport și masă pentru 20 de refugiați.
„Am vorbit cu prieteni primari din Republica Moldova pe care îi cunosc. Unii chiar sunt pe zona de Nistru și le-am transmis că, dacă au nevoie de sprijin, să mă contacteze, pentru că voi face acest lucru. Românii sunt solidari și săritori la nevoie.”, ne-a declarat fostul edil, revenit acum în postura de om de afaceri.
Posibilitatea angrenării României într-un război i se pare îndepărtată, însă susține că, la nevoie, nu va fugi din calea armelor.
„Dacă vine ordinul, faci ce spune ordinul, altă alternativă nu ai. Urmăresc îndeaproape ce se întâmplă în Ucraina și sunt sigur că cei mai mulți de acolo nu sunt în teatrele de operațiuni pentru că s-a instituit starea de război și toți bărbații n-au voie să părăsească teritoriul. Cei mai mulți s-au oferit voluntari. Sunt sigur că mulți ar face același lucru și în România, inclusiv eu. În definitiv, bărbații sunt cei care trebuie să-și apere țara.
Eu sunt un om pacifict, nu agreez războiul în general, dar datoria e datorie. Când eram copil, bunicul meu, de fiecare dată la culcare, când se ruga la Dumnezeu, se ruga pentru pace. A fost în al Doilea Război Mondial, a fost rănit de două ori, doi frați i-au murit în război. Ne povestea prin ce orori a trecut. Copii fiind, nu prea înțelegeam noi atunci, dar acum am văzut acele scene de durere în care soțiile și copiii își luau adio de la bărbați și tați, conștienți de faptul că s-ar putea să nu-i mai vadă. Din păcate, noi ne uităm acum ca la un film.
Urmărim conectați tot ce se întâmplă zilnic și mă întreb: oare vor mai prinde și a patra zi, și a cincea? E cumplit ce se întâmplă. Cred că lumea se va schimba. Nu știu ce înseamnă această schimbare și ne simțim neputincioși. Nu putem decât să trimitem mesaje de solidaritate celor aflați în suferință și să îi ajutăm cum putem.”, ne-a declarat Virgil Baciu.
VIP 9 – Ionuț Moșteanu, deputat USR: „Merg la TIR din când în când, de hobby, așa că sunt oricând pregătit”
Deputatul USR, Ionuț Moșteanu, părea a fi cel mai determinat să plece într-un eventual război. Obișnuit cu luptele politice de gherilă, acesta spune că, deși nu a făcut armata, are grijă de condiția sa fizică și ochește destul de bine, TIR-ul fiind unul dintre hobbyuri.
„Firește că m-aș duce la luptă să-mi apăr țara. Tocmai vin de la sală, am făcut sport, sunt pregătit. Nu am făcut armata, însă trag binișor cu arma. Merg la TIR din când în când, de hobby, așa că sunt oricând pregătit. Este de datoria oricărui cetățean să își apere patria și sunt convins că niciunul dintre cei apți de luptă nu va da înapoi. Deocamdată, discuția este pur ipotetică, pentru că noi, fiind o țară NATO, suntem apărați de acest organism. În momentul în care o țară membră NATO este agresată sau pusă în pericol, atunci se intervine militar, ceea ce nu s-a putut face acum în cazul Ucrainei, care nu este o țară NATO.”, ne-a declarat parlamentarul USR, adăugând că „mi-aș dori măsuri mai dure din partea țărilor membre UE în privința Rusiei”.
Moșteanu crede că războiul din Ucraina va fi mai lung decât se așteptau unii:
„Oamenii din Kiev sunt cu arma în mână și sunt pregătiți să se apere, va fi un război de gherilă cât se poate de tradițional. Ce vedeam că se întâmplă în Orientul Mijlociu vom vedea și în Kiev. Am un bun amic, fost director de multinațională, care mi-a spus zilele trecute că o să se alăture armatei și că nu voi mai da de el o perioadă. Este de vârsta mea, este director de marketing și s-a dus să pună mâna pe armă ca să-și apere țara.”
Parlamentarul USR crede că un stagiu militar ar fi necesar pentru toți cetățenii și nu doar pentru situații de război.
„Cred că nu ar fi rău un minim stagiu de pregătire, măcar să știe lumea ce să facă și la ce să se aștepte într-o situație de război și cum să se raporteze la instituțiile statului. Chiar și un simplu exercițiu de prim ajutor ar fi binevenit. E bine să fii pregătit pentru neprevăzut și pentru ce este mai rău. Nu știu cum ar putea arăta în detaliu o astfel de pregătire, dar măcar oamenii să știe chestiuni minimale despre situațiile de criză cu care ar putea să se confrunte.”, ne-a mai declarat parlamentarul USR.
VIP 8 – Titi Tudosoiu, consilier local PSD: „Când ești atacat tu, în țara ta, trebuie să pui arma la picior și să răspunzi prezent”
E tânăr, a făcut armata, e și profesor de educație fizică… Dumitru Tudosoiu, consilier local PSD, se încadrează perfect în profilul soldaților chemați în primele linii în caz de război.
Spune că ar pleca fără ezitare la luptă, în caz de nevoie, dar că nu ar lupta decât în limitele granițelor țării, nu în războaiele altora.
„Dacă țara o cere, cineva trebuie să-și asume și această chestiune, mai ales că sunt printre puținii care au făcut armata. Dacă țara o cere și trebuie să ne apărăm interesele teritoriale, nu poți să te sustragi datoriei. Atunci când este nevoie și se solicită apărarea țării în care trăim cu toții, vorbim de apărarea copiilor și a familiilor noastre. Trebuie să fim uniți în chestiunea asta.
Când ești atacat tu, în țara ta, atunci trebuie să pui arma la picior și să răspunzi prezent, nu să te duci în altă parte și să lupți pentru alte cauze, chiar dacă și acolo se încalcă drepturi și libertăți. Pe noi, românii, ar trebui să ne privească integritatea noastră națională și teritorială. Dacă asta necesită prezență armată la graniță sau în interiorul țării, da, ok, prezent!”, mărturisește consilierul local Dumitru Tudosoiu.
VIP 7 – Răzvan Șerbănoiu, consilier local PNL: Dacă nu am plecat la bine, nu plec eu nici la greu!
Ce ar face consilierul local PNL, Răzvan Șerbănoiu, invocat de colegul de partid Cătălin Andrei?
Eu nu plec nicăieri, stau aici dacă e nevoie. Stăm aici, să ne apărăm. M-a întrebat un prieten, care vrea să plece în Italia cu familia, ce am de gând să fac. Dacă nu am plecat la bine, nu plec eu nici la greu. Bucuroși le-om duce toate…”, ne-a răspuns Răzvan Șerbănoiu.
Cât se poate de sincer, acesta a recunoscut ceea ce patrioții de serviciu nu ar admite niciodată:
Nu suntem pregătiți pentru genul acesta de război. La noi, războiul este mare! Dacă ne-au tăiat internetul, acolo ne-au dat la temelie!”
În ceea ce privește revenirea la stagiul militar obligatoriu, consilierul PNL este sceptic, măcar pentru cheltuielile pe care le-ar presupune:
Eu nu am apucat să fac armata, iar la 26 de ani, când am vrut, mi s-a spus că sunt prea bătrân, nu mă mai încadrez. Nu cred însă în luarea cu arcanul, pentru că este posibil să obții efectul contrar. În plus, cred că ar fi și extrem de costisitor financiar. Eu aș merge tot pe voluntariat, nu-mi surâde ideea în care pregătim carne de tun. Vreau să ne pregătim pentru pace, nu pentru război. Însă acesta este un subiect care trebuie dezbătut de profesioniști. Noi putem doar să ne exprimăm un punct de vedere.”
VIP 6 – Cătălin Andrei, purtător de cuvânt PNL Argeș: Dacă generația mea nu se duce la luptă, cine să se ducă, copiii noștri?
Purtătorul de cuvânt al PNL Argeș, Cătălin Andrei, face parte din generația care, în caz de război, va fi vârf de lance.
Nu îl încântă acest lucru însă, pe de altă parte, susține că atunci când familia îți este pusă în pericol, participarea la război nu mai este o opțiune, ci o datorie de onoare.
Dacă Răzvan Șerbănoiu (n.r. consilier local, coleg de partid) pleacă la război, plec și eu; asta ca să mai detensionăm situația asta care ne afectează pe toți. Dincolo de glumă, în situații de genul acesta, în care trebuie să îți aperi țara, trebuie să te duci. Dacă generația mea nu se duce la luptă – generația 35-45 de ani – cine să se ducă, copiii noștri?
Noi trebuie să ne apărăm femeile și copiii. Pregătiți sau nepregătiți, ucrainenii s-au mobilizat. Am văzut imaginile în care aruncau cu cocktailuri Molotov în transportoarele rușilor. Vrei nu vrei, pui mâna pe armă și îți aperi ograda. Când vezi că e rusul gard în gard cu tine, ce faci, îl lași? Era vorba aia din anii ’40: «Davai ceas, davai moșia, trăiască tovărășia!». Eu trag nădejde însă că nu va fi nevoie să plece nimeni la război. Ne bazăm în continuare pe NATO.”
VIP 5 – Alin Călinescu, director C.C. Mioveni: „Îmi iubesc patria, așa cum îmi iubesc familia”
Alin Călinescu, directorul Centrului Cultural Mioveni, spune că nu ar avea nicio ezitare să plece, la nevoie, la război, dar că speră ca această perioadă neagră care se tot prelungește de ceva ani să se încheie cât mai curând.
Eu îmi iubesc patria așa cum îmi iubesc familia. Este unul dintre motivele pentru care nu am plecat din țară, deși am avut multe oportunități. Din păcate, nu am făcut stagiul militar, deși mi-ar fi plăcut. Cred că nu ar trebui ca în 2022 să existe astfel de războaie, astfel de crime. Imaginile de la TV și din spațiul online sunt îngrozitoare. Sper ca această etapă neagră din viața noastră, atât pandemia, cât și războiul, să se închidă cât mai repede.”, ne-a declarat directorul Centrului Cultural Mioveni.
VIP 4 – Radu Perianu, prefect: Nu cred în pregătirea militară obligatorie!
Și-ar apăra țara, dar speră să nu fie nevoie niciodată de asta, ne declară, cu sinceritate, prefectul Radu Perianu.
În caz de nevoie, participarea la luptă nu ar fi deloc opțională. Cine s-ar opune ar suporta sancțiunile legii. Nu ne aflăm însă în acest punct.”, declară prefectul.
Spre deosebire de deputatul Remus Mihalcea, Perianu nu crede în pregătirea militară obligatorie:
Cred că întotdeauna o armată profesionistă, chiar dacă mai mică, va fi mult mai eficientă decât un stagiu militar obligatoriu care are lacunele sale sub toate aspectele. Este o opinie personală. Cred că din motive de eficiență s-a ajuns la renunțarea la stagiul obligatoriu. Toate țările europene civilizate l-au avut, toate au renunțat la el și cred că lipsa de eficiență a fost unul dintre motive.”
VIP 3 – Liviu Stancu, avocat: „Noi, românii, avem cei mai mulți generali și cei mai mulți militari profesioniști cu burtă și gușă”
Avocatul Liviu Stancu, fost candidat PRO România la Primăria Pitești, se pregătea de concediu când l-am sunat, nicidecum de… arme.
„Românul s-a născut mai degrabă poet, nu militar”, spune avocatul piteștean, a cărui carieră militară de familie s-a oprit la el. Chiar și așa, Liviu Stancu crede că ar trebui aplicată și la noi rețeta israeliană: armată pentru toată lumea, femei și bărbați.
E cineva pregătit să plece la luptă? – aceasta este întrebarea. Familia mea are șase generații de ofițeri, sunt singurul nemilitar din familie. Am făcut armată lungă, la Transmisiuni. Să sperăm că nu va avea nimeni nevoie de serviciile mele. Din punctul meu de vedere, nimeni nu este pregătit pentru un război. Nici cei care ar fi trebuit să fie de meserie nu sunt pregătiți pentru așa ceva. Categoric, lumea modernă nu este deschisă la genul acesta de conflicte. Singurii pregătiți pentru război sunt agresorii. Restul… suntem în pom.
Mereu am spus că e nevoie ca toată lumea, inclusiv femeile – apropo de egalitatea între femei și bărbați – să parcurgă un stagiu de pregătire militară, ca în Israel. Dată fiind conjunctura, cel mai bun exemplu de abordare a problemei militare de către civili este sistemul Israel: toți suntem militari, și femei, și bărbați, obligatoriu participăm toți la un stagiu de pregătire militar regulat, la o anumită perioadă și toți avem alocat armament. Aceasta este soluția.
Din păcate noi, românii, nu avem niciun fel de abordare, dar avem cei mai mulți generali și cei mai mulți militari profesioniști cu burtă și gușă.”
VIP 2 – Remus Mihalcea, deputat PSD: „Ar trebui luată în considerare reintroducerea unui stagiu militar de câteva luni”
„Te cheamă țara, te prezinți. Altă variantă nu ai!” – ne declară deputatul PSD, Remus Mihalcea.
Recunoaște însă că și el, ca și majoritatea românilor, ar pleca într-un război pentru care nimeni nu este pregătit. Tocmai de aceea, spune parlamentarul PSD, ar trebui să se reia tema efectuării unui stagiu militar.
Nu suntem pregătiți pentru război, pentru că pregătirea s-a abandonat în ultimii 20 de ani. Și efectivele armatei s-au redus considerabil. Nu știu dacă a fost cea mai bună soluție aceea de a renunța la serviciul militar obligatoriu sau de a nu efectua măcar o pregătire de o lună-două, să știi măcar ce e de făcut în cazul unui război.
Cred că ar trebui luată în considerare reintroducerea unui stagiu militar de câteva luni. Nu pot spune că înainte se făcea o pregătire serioasă, era mai degrabă o pregătire pentru viață. De data aceasta însă cred că ar fi nevoie de o pregătire de bază.”, ne-a mai declarat Remus Mihalcea. În caz de război, probabil că ar fi unul dintre medicii de front. Speră însă că „vremea războaielor a trecut de mult, omenirea trebuie să-și concentreze forțele într-o cu totul altă direcție.”
VIP 1- Bobi Marinescu, om de afaceri: „Mi-e teamă să nu se aprindă fitilul de la acest conflict, să nu degenereze”
Puțini știu că omul de afaceri Bobi Marinescu are, la bază, o pregătire militară temeinică și ani de carieră în acest domeniu, înainte să schimbe haina militară cu costumul de business-man. Asta nu înseamnă că îl atrage în vreun fel adrenalina războiului, însă ne-a declarat că nu ar avea rezerve să plece la luptă dacă s-ar striga încorporarea.
Dacă ar fi nevoie să plec la luptă, în mod clar aș pleca. Nu cred însă într-o astfel de ipoteză. Cred că și faptul că s-a ajuns la invadarea Ucrainei a fost neplanificat, lucrurile degenerând între timp. Problema este că, în orice conflict, o mică greșeală poate genera o urgie. În toate războaiele s-a întâmplat așa, de la un lucru minor s-a ajuns la ditamai conflictul. Mi-e teamă să nu se aprindă fitilul de la acest conflict, să nu degenereze.
Nimeni nu are nevoie de un război, nici în Europa, nici în Asia, nici în SUA. Războiul nu ar aduce decât pierderi pentru toată lumea și atunci cred că se vor face toate demersurile pentru ca acesta să nu existe. În același timp, Putin știe foarte bine că 50% sau mai bine din populația Ucrainei este rusofilă și caută să-și acopere niște teritorii pe care le consideră ale lui.
Poate vrea să refacă URSS, mai ales că Ucraina este unul dintre marii producători agricoli, unul dintre marii producători de materiale feroase și materii prime feroase. În acest moment, NATO nu are ce face, pentru că orice intervenție duce la o escaladare a conflictului. Sancțiunile politico-economice sunt singurele care pot fi luate și sper să fie luate cu simț de răspundere de toată lumea.”, ne-a declarat omul de afaceri Bobi Marinescu.
Urmăriți, în continuare, pe anchetaonline.ro ce au de spus si alte personaje cunoscute din lumea publică a Argeșului despre participarea lor personală în cazul unui conflict armat.