De luni de zile sindicatele din învăţământ atrag atenţia că, încă din 2017, profesorii nu sunt plătiţi conform legislaţiei în vigoare. Ameninţat cu procese şi după ce deja a pierdut în instanţă câteva astfel de cauze, guvernul a decis să achite tuturor cadrelor didactice diferenţele salariale în rate vreme de cinci ani, în acest sens lansând la începutul acestei luni în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă.
Profesorii ar urma să primească doar 5% din diferenţele salariale neplătite
Potrivit proiectului, dacă ordonanţa va fi adoptată, anul acesta profesorii ar urma să primească doar 5% din diferenţele salariale neplătite în perioada 2017-2021, plata urmând să se facă la 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică în luna iunie, dacă actul normativ este aprobat luna aceasta. Celelalte „rate” sunt programate în proiect astfel:
▼ 10% în al doilea an calendaristic;
▼ 25% în al treilea an;
▼ 25% în al patrulea an;
▼ 35% în ultimul an, respectiv în 2026 – dacă actul normativ este adoptat.
Deşi nu este clar ce sume ar urma să primească profesorii, Ministerul Educaţiei susţine că acest demers ar costa statul mai puţin decât procesele, care s-ar lăsa şi cu dobânzi penalizatoare. Conform proiectului, diferenţele salariale a căror plată se va face eşalonat se vor actualiza cu indicele de inflaţie. De această ordonanţă ar urma să beneficieze personalul didactic din învăţământul preuniversitar și universitar de stat, inclusiv cel salarizat în sistem de plată cu ora, precum și profesorii pensionaţi în ultimii cinci ani.
» Citiți pe anchetaonline.ro și alte știri importante ale zilei.