În fiecare an, pe 15 august, Biserica Ortodoxă marchează Adormirea Maicii Domnului, care reprezintă ridicarea la ceruri a Fecioarei Maria, care potrivit credincioșilor, amintește de urcarea la ceruri a Mântuitorului, care nu a fost doar cu sufletul, ci și cu trupul.
Această zi este marcată cu cruce roșie, iar postul Adormirii Maicii Domnului debutează pe 1 august și se termină pe 14 august.
Credincioșii o cinstesc prin post și rugaciune pe Maica Domnului, fiind văzută o mijlocitoare, apărătoarea celor mâhniţi, aflându-se în apropierea celor năpăstuiți, lângă mamele și copiii aflați la necaz, lângă bolnavi și neputincioși. Fecioara Maria este considerată cea care ocrotește familia creștină și marinarii, în Romîânia fiind și Ziua Marinei pe 15 august.
Obiceiuri și tradiții în această zi
Este interzis spălatul rufelor în această zi, iar cei care nu respectă această tradiție vor avea parte de ghinioane.
Se spune că nu este bine să te îmbăiezi de Sfânta Maria, în special în râuri de munte.
Nu este bine să te tunzi în această zi, deoarece este posibil să chelești.
Pe 15 august este ultima zi în care pot fi culese plante miraculoase pentru tratarea bolilor.
Nu trebuie să stai cu ușa închisă, deoarece Fecioara Maria poate intra în casele oamenilor pentru a împărți harul divin.
Dimineața, fetele nemăritate duc la biserică fructe pentru a fi sfințite și împărțite oamenilor.
Tot fetele nemăritate trebuie să culeagă flori din grădină, pe care le duc șa biserică și le așează la icoane. Astfel, familiile lor vor fi ferite de afecțiuni și ghinion.
Pe 15 august se tămâiază mormintele celor adormiți.
Foto Huff.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: