Săptămâna trecută, vă prezentam pe larg controversele apărute în jurul unei afaceri derulate la Merişani, comună devenită în ultima perioadă un fel de El Dorado al firmelor specializate în exploatarea agregatelor minerale (detalii AICI). Acolo, omul de afaceri Dan Săndulescu, prin firma administrată de soţia acestuia, a închiriat aproape 24 de hectare de teren de la primărie, de unde vinde pământ italienilor care construiesc tronsonul 5 al autostrăzii Piteşti-Sibiu.
Consilierii opoziţiei din CL Merişani suspectează conducerea primăriei de partipriuri cu firmele care şi-au adjudecat terenurile cu exploatări de agregate şi l-au acuzat pe primar că încearcă să facă jocurile acestor societăţi, reducând taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraj sau excavaţie, de la 15 lei/mp la doar 1 leu/mp. Suspiciunile consilierilor s-au amplificat după ce, recent, firma soţilor Săndulescu a cerut Primăriei Merişani restituirea a 139.970 lei din cei 140.000 lei achitaţi în contul acestei taxe, ceea ce ar însemna ca Profesional Auto 2003 să rămână cu o taxă de doar 30 lei.
Dan Săndulescu: „Plătim 480.000 lei chirie pe an şi alte sute de mii redevenţe”
În urma acestor dezvăluiri omul de afaceri Dan Săndulescu a ţinut să explice situaţia, din punctul de vedere al domniei sale, declarând pentru redactorii „Ancheta”:
„În primul rând, vreau să vă spun că această taxă de excavare este de 1 leu sau chiar 0 lei în toate localităţile din Argeş unde există exploatări de agregate minerale şi de balastieră.
În al doilea rând, această taxă se aplică doar pentru suprafeţele afectate de studiile geotehnice şi se calculează în raport cu numărul de metri pătraţi de teren afectat de prospecţiunile anterioare exploatărilor, nu în funcţie de întreaga suprafaţa exploatată. De altfel, au existat numeroase procese câştigate de către multe firme din ţară care au contestat faptul că li s-a calculat această xă pentru întreaga suprafaţă exploatată, inclusiv eu am mai avut o situaţie similară la o altă exploatare pe care o gestionez în zona Aradului şi am câştigat în instanţă.
De asemenea, Curtea Constituţională a admis, în decizia nr. 368 din 2021, făcând referire la o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că această taxă se calculează raportat la porţiunea afectată de prospecţiunile anterioare exploatărilor, în cazul terenului de la Borleşti de doar 30 mp. Eu am plătit taxa pentru întreaga suprafaţă exploatată la Borleşti, de 140.000 mp, pentru a nu bloca lucrările, având convingerea că îmi voi recupera banii.
Societatea noastră plăteşte 2 lei chirie pe metrul pătrat pe an, pentru terenurile exploatate, ceea ce înseamnă că, pentru suprafeţele de la Borleşti şi Crâmpotani, Primăria Merişani încasează de la Profesional Auto 2003 SRL doar din chirie 480.000 lei anual. Apoi, Primăria Merişani primeşte 45% din redevenţă, iar până acum, în contul exploatărilor de agregate minerale efectuate de firma noastră, a încasat circa 200.000 lei numai din redevenţe. Aşadar, nu e ca şi cum Profesional Auto 2003 SRL exploatează 24 de hectare de teren şi ar avea de plătit doar 30 lei Primăriei Merişani!”
Prefectura atacă în instanţă hotărârea prin care s-a aprobat PUZ-ul exploatării de la Crâmpotani
În completarea acestor informaţii este important de menţionat că, săptămâna trecută, Prefectura Argeş a deschis în instanţă acţiune prin care cere anularea hotărârii Consiliului Local Merişani prin care a fost aprobat PUZ-ul ce a permis desfăşurarea activităţilor de extracţie a agregatelor minerale în satul Crâmpotani. Dosarul cu numărul 4100/109/2022 a fost înregistrat la Tribunalul Argeş marţi, 23 august, având ca obiect „anulare act emis de autorităţi publice locale HCL Merișani nr. 16/19.05.2022”, nefiind stabilit încă primul termen al procesului.
De asemenea, dincolo de problemele apărute în afacerea de la Merişani, soţii Săndulescu au de gestionat şi alte situaţii de business deloc uşoare, recent una dintre firmele administrate de soţia lui Dan Săndulescu, Bitumstrade SRL, intrând în procedură de insolvenţă.
Mai multe detalii despre afacerea gropilor de împrumut de la Merişani, citiţi în articolul următor, publicat pe anchetaonline.ro: