Chinurile facerii în lucrările pe bani nerambursabili! Jumătate din treptele de la o sală de sport trebuie dărâmate!

de | 15.11.2022 08:00 | Administrație, Economic, Rural, Știri

Proiectele pe fonduri nerambursabile – fie ele europene, fie de la Compania Națională de Investiții – au fost o mare gură de oxigen pentru bugetele locale, oferind administrațiilor posibilitatea să realizeze investiții de anvergură pe bani veniți din alte surse. Numai că, până la recepționarea lucrării, te mănâncă procedurile și neseriozitatea firmelor contractante, după cum au demonstrat-o, în repetate rânduri, proiectele de la nivelul județului. Acum este în derulare episodul „Sala de Sport Albota”, un proiect cu un buget de aproape 10 milioane lei, derulat prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Sala de Sport cu 180 de locuri, mult râvnită de primarul Ion Dumitru (care a bătătorit drumul spre capitală până i s-a aprobat proiectul), va fi o bijuterie pentru comunitatea locală. Deși trebuia să fie gata și dată în folosință pe data de 4 aprilie 2022, nici la 7 luni de la expirarea termenului de predare, lucrarea nu este finalizată. Deși Primăria Albota este beneficiarul final, în perioada de implementare a proiectului, autoritatea locală nu are nimic de-a face cu derularea lucrărilor, toate procedurile fiind realizate de către CNI. Primarul Ion Dumitru, chiar dacă stă pe margine, e zi de zi în șantier și atent la ceea ce se petrece, iar în weekendul trecut tocmai ce a cerut refacerea a jumătate din treptele abia construite.

Ca să fie ceva durabil, nu am fost de acord cu soluția din proiect și am obținut o sponsorizare pentru a pune pe scări și holuri gresie antiderapantă, în loc de linoleum, ca nu cumva să aluneci atunci când intri ud pe tălpi. Ne-au dat avizele necesare pentru cei 400 mp care vor fi placați și s-a trecut la amenajarea lor. Când am fost să verific, după ce am urcat treptele, se vedea clar, când le priveai, că sunt strâmbe. Așa că acum trebuie dărâmate! 10 trepte vor fi dărâmate și refăcute, chiar dacă asta înseamnă că pierdem și gresia pusă. Vom lua alta, pentru că și sponsorul a fost de acord! Executantul a știut de la început că au ieșit strâmbe, dar a zis că le plătește el și să nu cumva să afle primarul, însă eu am aflat!”, ne-a povestit acesta.

trepte strambe nerambursabil

Acesta este doar o parte din epopeea Sălii de Sport de la Albota. Majoritatea neajunsurilor se trag de la faptul că lipsește forța de muncă. „Lucrează 4 indieni și unul face o scară. M-au îmbolnăvit!”, mărturisea cu amar edilul. Acesta ne-a declarat că firmele subcontractate nu au forță de muncă. Deși aduc oameni în teren, după câteva zile, aceștia pleacă la alte lucrări, unde muncesc la negru.

Vin 2 zile pe șantier și apoi fug la ciubuc. În construcții se lucrează la negru. Cea mai mare evaziune o fac acești meseriași. Pe 4 aprilie 2022 era termenul de predare și nu au fost capabili să o finalizeze. Am tras de ei cât am putut. Le-am pus totul la dispoziție. Nu am cu cine.!”, a mai punctat primarul de la Albota.

montare geamuri albota

Din asocierea care a câștigat contractul de execuție fac parte RAM-GEBAUDE SRL, Promanagement Consulting şi Iridex Grup Plastic, însă aceștia au subcontractat la alte firme, iar ritmul lucrărilor nu a respectat graficul stabilit.

Alte proiecte – la un pas să fie pierdute din cauza neseriozității companiilor contractate

De firme neserioase a avut parte și Consiliul Județean Argeș, care a fost la un pas să piardă bani europeni din această cauză. Unul dintre exemple este proiectul de conservare a Cetății Poienari, un obiectiv-cheie pentru turismul argeșean. După o rundă de licitație nereușită, la a doua, în aprilie 2019, s-a prezentat o asociere care cuprindea mai multe firme din Italia. Testa Building SRL, Dacia Building  Structures SRL, Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL, Groma Societa Di Ingengneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata se înhămau la acest proiect pentru suma de aproape 6,4 milioane lei. Însă aceștia au dat țeapă cu scrisoarea de garanție. Au transmis pe WhatsApp o scrisoare emisă de o companie bancară inactivă de 2 ani.

Și Galeria de Artă din centrul municipiului a avut o cumpănă. Contractul de proiectare și execuție a fost câștigat tot de o asociere italiană – MP Cantieri Italia, alături de Geo Ambiente și Interactive Design – pentru suma de circa12.623.000 lei. După ce au realizat proiectarea, pe 18 decembrie 2020, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, însă nici la 4 luni distanță nu s-a intrat în șantier, așa că, în martie 2021, Consiliul Județean  Argeș a reziliat contractul.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Albota | Argeș | Dacia | Ion Dumitru | Italia | Vedea

Ultimele articole