Luna decembrie aduce bucuria așteptării Crăciunului. Și Crăciunul vine cu timp de calitate petrecut cu cei dragi, colinde, pregătiri în case, cadouri, dar mai vine și cu superstiții.
Pregătirile pentru Crăciun încep cu câteva săptămâni înainte, prin căutarea cadourilor perfecte, și continua cu aranjarea mesei încă din seara Ajunului, pregătirea covrigilor și împodobirea bradului, potrivit celor de la digi24.ro. Sunt obiceiuri ce se transmit de la părinte la copil. Dar încă mai sunt zone în care românii țin cont și de anumite superstiții.
De exemplu, în seara de Ajun, stăpânii caselor umblă prin sat să strângă tot ce au împrumutat prin vecini, iar fetele nemăritate roagă mamele să-l convingă pe preot să stea puțin și să mănânce ceva, pentru ca pețitorii să vină la ele. Cei care voiau să afle cum vor sta cu sănătatea tăiau un măr pe jumătate, iar dacă acesta avea viermi în interior, se credea că omul respectiv va fi urmărit de boli. În ziua de Ajun nu se mai dă cu mătura prin casă că superstiția spune că astfel se alungă norocul din casă. O altă tradiție este ca gospodinele să prepare un aluat pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie, iar acestea din urmă vor fi mai sănătoase și vor da mai mult lapte.
Foto descriptiv. Sursă foto: emag.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
La Primăria Pitești. Expoziție de costume tradiționale de Muscel