Astăzi, 1 ianuarie, prima zi din an începe cu o sărbătoare. Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Nu uitați să trimiteți mesaje celor care astăzi își sărbătoresc onomastica.
Este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, ”păzitor de duhuri rele”. Astăzi, circa 600.000 de români care poartă numele Sfântului Vasile își celebrează onomastica, deci nu uitați să le trimiteți mesaje. Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A mai avut patru surori și patru frați, potrivit crestinortodox.ro. Cinci din cei nouă au devenit sfinți în calendarul Bisericii Ortodoxe, alături de părinții lor, Vasilie, Emilia și Macrina cea Bătrână, bunica Sfântului Vasile. Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste. Este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, ”păzitor de duhuri rele”. Totodată, potrivit crestinortodox.ro numele Vasile provine din grecescul basileios, care la rândul lui stă în legatura cu basileos, „rege”, „împărat”, „bazileu”.
Chiar azi, în prima zi a anului, există mai multe obiceiuri de care mulți români țin cont. Un obicei foarte popular astăzi este sorcovitul, obicei de transmitere de urări de vigoare şi belşug. Din păcate pentru cei care merg azi la sorcovit o superstiție spune că în prima zi din an nu se dă banii din buzunar pentru că altfel vei da tot anul. Alt obicei ce se face de cete de feciori, este cel al Dezlegării Anului. Astfel, aceştia dezleagă anul şi rodul colindând pe uliţe, iar zgomotul pe care-l fac cu bicele, buciumele sau oalele se spune că înlătură forţele malefice. De asemenea, feciorii dezleagă şi cununiile, cu un descântec. În prima zi din an e bine ca primul musafir care îţi intră în casă să fie un bărbat. Cum ţi-a fost musafirul din ziua de Sf. Vasile, bogat ori sărac, aşa vei fi, cu bogăție ori lipsuri, tot anul. Tot în ziua de Sfântul Vasile se zice că e bine să bei mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul în această zi, atât sânge va avea în obraz în cursul anului. Tot azi, femeile beau şi joacă fusul şi furca, pentru a creşte cânepa peste an.
Foto descriptiv. Sursă foto: crestinortodox.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: