S-a votat bugetul Argeșului! Află către ce se duc cei mai mulți bani!
În acest an, la nivelul bugetului județului Consiliului Județean Argeș, sumele alocate pentru dezvoltare le vor depăși pe cele pentru funcționare, ponderea fiind de 55%, respectiv, 45%.
Pe data de 31 ianuarie, consilierii județeni au fost convocați să voteze bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023. Veniturile preconizate sunt de circa 691 milioane lei, iar cheltuielile luate în calcul sunt de 745 milioane lei. Diferența de cheltuieli este acoperită din excedent, care a fost de 88 milioane lei, din aceasta 30 milioane lei fiind reprezentate din prefinanțările încasate la finele anului, care vor primi aceeași destinație, respectiv investiții. Din veniturile la bugetul județean sunt asigurate cheltuielile de finanțare la toate instituțiile subordonate: școli, DGASPC, muzee, teatru, Centrul Județean de Cultură și Arte, spitalele din administrare.
După cum ne-a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, nevoile județului sunt foarte multe și speră ca și execuția să arate la fel de bine ca previziunile.
Un mare volum de lucrări îl constituie proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, care trebuie încheiate toate, peste 10, până la finele acestui an. Dintre acestea, de anvergură sunt restaurarea Muzeului Județean, restaurarea Galeriei de Artă Schwitzer Cumpăna, a Cetății Poienari și cele de la nivelul spitalelor.
Am dus toate proiectele în stadiul de execuție. Nu mai putem pierde niciunul din cauza noastră. Noi plătim la timp, am luat și prefinanțare, așa că avem bani să le ducem până la capăt, rămâne ca doar constructorii să execute corect lucrările, conform proiectului.”, ne-a explicat vicele Marius Nicolaescu.
Consiliul Județean are în plan accesarea de noi axe de finanțare, pentru anul următor vizând cel mai mare proiect din regiune, respectiv modernizarea drumului județean 679, care ajunge până la limita cu județul Olt și presupune peste 50 km, ceea ce va necesita 65 milioane lei. Va fi cea mai mare investiție din regiunea Sud Muntenia, după cum ne-a declarat vicele Marius Nicolaescu.
20 milioane lei – alocate pentru drumuri
Cât despre drumurile județene, în bugetul de anul acesta sunt prinse, pentru început, 20 milioane lei cu șanse de adăugare, pe parcurs, și a altor sume.
Anul trecut, am lucrat pe drumuri până în ajunul Crăciunului la reparații. Regia a muncit intens, iar execuția, până la finalul anului, a fost de 27 milioane lei. Noi ne-am dori să asfaltăm toate drumurile din județ, dar de unde bani.”, a mai adăugat vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolescu.
Se compensează însă cu proiectele din fonduri atrase, externe. Anul acesta va începe execuția obiectivelor finanțate prin Programul Anghel Saligny. Din lista de proiecte fac parte următoarele: podul peste râul Neajlov, în satul Siliștea, comuna Căteasca; modernizare DJ 731 B, sate Sămara şi Metofu, comuna Poiana Lacului; modernizare DJ 732 C Bughea de Jos – Malu – Godeni; modernizare DJ 679 C lzvoru – Mozăceni; modernizare DJ 703 H Sălătrucu-Vâlcea; modernizare DJ 703 B Morărești – Uda; Modernizare DJ 739 Bârzeşti (DN 73 D) – Negrești – Zgripcești –Beleți; modernizare DJ 703 I Merișani (DN 7 C – km 12+450) – Mușătești – Brăduleț – Brădet – Lac Vidraru; modernizare DJ 703 B Pădureți (DJ 679) – Costești (DN 65 A), la Lunca Corbului și Costești; modernizare DJ 703 G Șuici (DJ 703 H) – Ianculeşti – limită județ Vâlcea, comuna Șuici.
De asemenea, din creditele contractate de Consiliul Județean încă de anul făcut, se vor mai moderniza 4 drumuri din Argeș.
Podul Căteasca va mai sta închis câțiva ani!
În mai 2022, unul dintre cele mai circulate poduri care se rupe din Autostrada București – Pitești, cel de la Căteasca, a fost închis.
Din păcate, nici nu sunt șanse să fie redeschis prea curând circulației. Podul este în administrarea Consiliului Județean Argeș, iar pentru acest an administrația a prins în buget suma necesară pentru realizarea unui studiu de fezabilitate – DALI mixt, pentru realizarea pragului de fund.
După ce vom realiza această etapă, o să căutăm finanțarea pentru executarea acestui obiectiv. Este necesar un prag de fund ca să se ridice nivelul apei și să nu mai plece nisipul de la baza podului. Pilonul podului s-a dezvelit și de aici au apărut problemle. La podul propriu-zis vor fi necesare doar intervenții minore la structură, pentru că acesta, în sine, nu este avariat.”, ne-a explicat vicepreședintele CJ Argeș, Marius Nicolaescu.