1570 tone de deșeuri periculoase zac încă pe platforma ARO!

de | 02.02.2023 15:56 | Administrație, Câmpulung Muscel, Din ediția tipărită, Știri

Vechea paltformă ARO a devenit un punct nevralgic al Câmpulungului, după ce în halele închiriate de firma ieșeană Global Eco Center au fost utilizate pentru depozitarea unor cantități uriașe de deșeuri periculoase. Muscelenii au fost de la început scandalizați de faptul că li s-au adus substanțe toxice în apropierea propriilor locuințe, iar conflictul a escaladat când halele au luat foc în 2013, incendiul mistuind 10 tone de uleiuri minerale și filtre auto.

Pentru că – în ciuda tuturor adreselor, ale deciziilor instanțelor și ale solicitărilor constante ale populației nu s-a întreprins niciun demers de eliminare a deșeurilor rămase – în toamna anului trecut, senatorul PNL, Dănuț Bica, i-a transmis ministrului Mediului, Barna Tanczos, o întrebare pe acest subiect. Deși au trecut 10 ani de la incident, ”cantități foarte mari de materiale reziduale, unele foarte periculoase, sunt încă neevacuate, iar depozitul respectiv continuă să reprezinte o bombă ecologică în zonă și să pună în pericol sănătatea populației.”, îi explică senatorul Dan Bica ministrului Mediului. De asemenea, parlamentarul argeșean i-a solicitat ministrului Barna Tanczos să îi comunice situația la zi a acțiunilor de eliminare a deșeurilor gestionate de Global Eco Center și motivele pentru care s-au întârziat aceste acțiuni, cerând imperios să se dispună în regim de urgență evacuarea și neutralizarea integrală a reziduurilor periculoase și nepericuloase aflate în depozitul de la Câmpulung.

dan bica - 1570 tone de deșeuri periculoase zac încă pe platforma ARO!

Răspunsul ministrului Mediului, Barna Tanczos, a sosit la jumătatea acestei luni, iar veștile nu sunt cele mai îmbucurătoare. Conform acestuia, pe platforma de la ARO sunt depozitate 1570 tone de deșeuri. Prin sentința definitivă a Curții de Apel Pitești, din aprilie 2021, firma Global Eco Center este obligată să elimine deșeurile pe care le mai are la ARO. De asemenea, printr-o altă decizie a instanței, din 2022, administratorul Vasile Tofan și firma sa au fost obligați la plata unei amenzi de 2 milioane lei către Agenția pentru Protecția Mediului, suma reprezentând cuantumul pagubei aferente serviciilor de evacuare și eliminare a deșeurilor periculoase și nepericuloase de pe platforma ARO. Însă, Global Eco Center este în faliment, așa că în mod sigur nu va avea resurselesă se ocupe de evacuarea celor peste 1.500 de deșeuri, în ciuda obligativității primite prin instanță. În final, reprezentanții Ministerului Mediului îi transmit senatorului Dan Bica că după cum se poate observa există responsabilități stabilite prin decizii judecătorești definitive, fără a veni cu o soluție concretă pentru a scoate, totuși, acele substanțe toxice din municipiul Câmpulung cât mai repede.

Acum are obligația de a curăța zona, conform sentinței definitive a Curții de Apel Pitești, pronunțate în 2021, dar nu s-a mișcat nimic. În urma controlului de acum câteva săptămâni, Garda de Mediu a decis să îi forțeze mâna și să blocheze dizolvarea Global Eco Center.

Patronul firmei care a depozitat deșeurile a fost condamnat la 3 ani închisoare

În 2007, cele 48 de hectare de teren ale firmei ARO, cu tot ce era pe ele, plus licențele de producție ale automobilelor și marca, au fost achiziționate de firma omului de afaceri Nicolae Rațiu, în numele Landmark Management, care a realizat un parc industrial, închiriind spațiile. Numai că, la pachet a preluat și obligații de mediu, iar – pentru a le îndeplini – a contractat firma Global Eco Center din Iași, căreia i-a și închiriat un spațiu de circa 7.500 mp, în 2010. Aceasta, a depozitat acolo nu doar deșeurile de la ARO, ci și de la alte companii din țară. Asta până în 2013 când un incendiu uriaș a cuprins hala, mistuind o mare parte din deșeurile periculoase, creând panică din punct de vedere al riscului de poluare. Timp de 9 ore au ars reziduurile chimice depozitate pe platforma ARO. După acest eveniment, Global Eco Center a pierdut autorizația de mediu și a intrat în declin, deoarece a rămas fără clienți. În 2014 a intrat în insolvență, iar anul trecut în faliment. În urma incendiului s-a declanșat și o anchetă penală, iar patronul, Vasile Tofan a fost trimis în judecată. După 8 ani de procese, instanța a decis condamnarea lui Tofan la 3 ani de închisoare cu suspendare, o amendă penală de 600.000 lei pentru firmă, plus obligația de a aduce terenul la starea inițială și înlăturarea tuturor deșeurilor. Recipientele cu chimicale sunt însă, în același loc încă, iar firma, în ciuda obligațiilor decise de magistrați, nu a făcut niciun demers. În acest context, Garda de Mediu Argeș a înaintat o cerere către Tribunalul Iași, unde s-a judecat falimentul Global Eco Center și a solicitat blocare dizolvării societății până la momentul în care își va respecta obligațiile de mediu și va curăța halele pe care le-a ocupat la ARO.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole