De 22 de ani, pe Transfăgărășan, funcționează o cabană la Cota 2000 aparținând Salvamont. Unitatea adăpostește atât formația de salvatori montani, cât și victimele recuperate, atunci când este cazul. După două decenii, a venit și rândul acestui refugiu important să fie reabilitat, mai ales că se află într-un climat subpolar, fiind expus la precipitații abundente, temperaturi scăzute și vânt puternic. Pentru această investiție au fost direcționați 2.500.000 lei din bugetul de stat. Parlamentarii PSD de Argeș au avut dreptul ca fiecare să direcționeze câte 500.000 lei către proiecte locale, când s-a stabilit bugetul consolidat pentru 2023, iar acești au optat pentru modernizarea sediului Salvamont.
Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, ne-a explicat și ce va fi prins cu siguranță în necesarul de lucrări. „Avem nevoie de refacerea izolației externe. În urmă cu mai bine de 15 ani, când s-a făcut prima izolație, a fost folosită cea mai groasă placă de polistiren existentă pe piață, însă acum ne-am dori să fie pusă una de 15 cm. Trebuie schimbată toată tâmplăria și montată una cu geam tripan. La interior dorim ca totul să fie acoperit cu linoleum antiseptic, cum este cel din spitale și, bineînțeles, să fie adus mobilier nou și să se doteze sala de prim-ajutor. Și în jurul sediului trebuie anumite lucrări, deoarece cimentul turnat s-a mâncat, este nevoie atât de crearea unor spații suplimentare, cât și de înlocuirea centralelor termice, că și acelea au vreo 15 ani, dar și un nou paratrăsnet. Trebuie investiții și dotări care să aducă baza la nivelul standardelor din 2023.”, ne-a declarat Ion Sănduloiu.
Arsuri de la fulgere în vechiul acoperiș al bazei
La acoperiș nu mai este nevoie de alte înlocuiri, deoarece, recent Wetterbest, prin sponsorizare, a montat un înveliș nou, adaptat climatului în care se află cabana Salvamont Cota 2000. „Este un sistem foarte ok. Foile sunt dublu fălțuite, iar cea mai lungă dintre acestea are 11,5 m. Toate foile de acoperiș s-au tăiat în baza unei simulări pe calculator.”, ne-a declarat șeful Salvamont Argeș. Și sistemul anterior de acoperiș a fost reutilizat. „De 22 de ani aveam tabla Lindab și am constatat că este în stare bună. Doar că în unele locuri erau niște găuri mici, ca niște arsuri, care am bănuit noi că ar fi de la fulgere. Toată tabla am recuperat-o și o vom folosi pe la Nucșoara, la o altă bază Salvamont.”, a mai explicat acesta.
Salvamont Argeș acționează cu patru formații pe o suprafață de 2.280 kmp, pe cea mai întinsă, izolată și înaltă zonă montană din țară.