Guvernul a decis: banii reţinuţi pensionarilor pentru sănătate vor fi restituiţi în 12 tranşe lunare

de | 21.02.2023 19:00 | Din ediția tipărită, După subiect, Economic, Știri

Pe parcursul anului trecut, până spre finalul lui 2022, statul a reţinut pensionarilor cu venituri mai mari de 4.000 lei contribuţii la sănătate în cuantum de 10% din pensii. Curtea Constituţională a României a stabilit însă că această impunere este neconstituţională, obligând practic statul nu numai să înceteze să le mai oprească vârstnicilor CASS, ci şi să returneze sumele deja reţinute. Anticipând un val de procese, mai ales că unii dintre pensionari au dat deja în judecată casele de pensii pe acest motiv, guvernul s-a grăbit să stabilească o soluţie unitară prin care banii opriţi pentru sănătate să fie daţi înapoi celor de la care au fost luaţi.

Atenţie! Nu este nevoie de cerere!

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modalitatea prin care pensionarii îşi vor primi înapoi contribuţiile la pensii, din oficiu, adică fără ca aceştia să mai fie nevoiţi să depună vreo solicitare în acest sens. Astfel, proiectul prevede restituirea sumelor reţinute, în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 01.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, se restituie în tranșe lunare în perioada 01.03.2023 – 28.02.2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, scrie în proiectul de ordonanță.

Documentul integral AICI.

Măsura nu se aplică pentru toţi pensionarii

În cazul pensionarilor cărora li s-au reţinut contribuții de sănătate, dar care între timp au decedat, sumele cuvenite vor fi plătite urmașilor sau moștenitorilor acestora. În acest caz, însă, restituirea CASS-ului se va face în urma depunerii unei cereri la casa de pensii în evidența căreia se afla pensionarul la data decesului.

De asemenea, proiectul precizează că mecanismul de restituire nu se aplică pentru pensiile militare și alte categorii de pensii speciale pentru care la reținerea CASS nu s-a diminuat cuantumul net al pensiilor plătite în 2022.

Aproximativ 100 de argeşeni au dat în judecată statul pentru a-şi reprimi banii reţinuţi ca CASS. Primii care au apelat la instanţă sunt peste 20 de ofiţeri şi agenţi MAI, printre care şi foştii şefi ai Poliţiei Argeş şi ai Poliţiei Municipiu, chestorul Ionel Ispir, comisarul-şef Costel Nedelescu respectiv comisarul-şef Dorin Mihai.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Foştii şefi din Poliţia Argeş – primii care au cerut în instanţă restituirea contribuţiei la sănătate

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Costel Nedelescu | Curtea Constituțională a României | Ionel Ispir