Revoltă la Nucșoara generată de intenția Fundației Carpathia de a lua pășunea comunală 

de | 23.02.2023 09:23 | Administrație, Din ediția tipărită, Rural, Știri

Tensiune în creștere la Nucșoara iscată după ce Primăria a început demersul de a da pășunea și pădurea din domeniul public al localității Fundației Carpathia, în baza unui contract de sponsorizare. Localnicii au intrat în posesia draftului de contract, care este destul de ambiguu, ceea ce a generat un val de nemulțumiri. Așa cum se arată în document, Primăria Nucșoara are o serie de obligații în baza acestui contract, dar nu se înțeleg foarte bine beneficiile, după cum reclamă cetățenii.

Conform draft-ului în care nu sunt stabilite suprafețele de teren ce vor intra în grija Fundației Conservation Carpathia, sponsorul se angajează să suporte contravaloarea costurilor de certificare a pădurilor pentru credite de carbon și va garanta pentru primii 5 ani o plată anuală de 125 euro pentru fiecare hectar de pășune împădurită, care va deveni fond forestier.

„Din momentul în care creditele de carbon vor putea fi comercializate transparent pe bursele internaționale specializate, FCC va garanta un preț de 125 euro / hectar venit din comercializarea creditelor de carbon.”, se arată în contract. În concret, dacă pe un hectar, pe bursă se va oferi o sumă mai mică, 80 euro, conform exemplului din contract, Fundația va suporta diferența până la 125 euro, iar dacă suma este egală sau mai mare, nu va mai pune nimic. Toate aceste precizări, în care se vorbește de venituri ipotetice, dar și îngrădirea accesului la pășune, i-au pus pe localnicii din Nucșoara pe jar și au început să își apere proprietatea comună. Vocea grupului de nemulțumiți este Gela Belu, care ne-a și explicat situația.

Vrea să dea pădurea Fundației Carpathia, care îmi fac impresia că nu sunt ce vor să pară! Ei au cumpărat deja terenuri și au făcut case, iar apoi au început să se intereseze cine are de vânzare păduri și așa a intrat și primarul pe fir.

Acum vrea să ia și pădurea Primăriei Nucșoara, sub o formă de sponsorizare, cu promisiunea că le va da celor de la administrația locală câte 125 euro pe hectar credite de carbon. Eu sunt de părere că nu există niciun câștig, deoarece în contractul respectiv nu se stabilește niciun preț, ci se vorbește doar de o ipotetică bursă de credite de carbon. Deci banii se vor da doar dacă se vor vinde acele credite de carbon. Dar ca să pună mâna pe păduri și pe pășunea satului sunt în stare de orice. Unde se vor mai duce cetățenii cu animalele la păscut?

Noi am trăit liniștiți până acum, însă acum am început o revoluție. Primarul a început cu amenințări și ne cheamă rând pe rând să ne convingă! Nepoților mei le-a spus că nu vor mai putea să iasă nici pe drum și mie mi-a zis câte și mai câte.

Suntem îngrijorați că – dacă ei primesc pășunea și pădurea – se îngrădește totul, așa cum au procedat și cu celelalte proprietăți. Vom mai avea voie să circulăm numai pe strada principală, să mergem la magazin și să venim înapoi, că la deal nu mai avem cum. Plus că, deasupra terenurilor respective, avem și noi, sătenii, proprietăți și ni se va îngrădi accesul. Avem un cioban care este nevoit să plătească la Carpathia câte 2.500 lei ca să urce cu oile și încă 2.500 când le coboară.

Dacă cei de la Carpathia vin la ședință, noi îi alungăm din sală, pentru că au pregătite tot felul de filmulețe ca să ne vrăjească. În fapt, sunt doar niște nemernici!

Vrem să trăim liniștiți, atât! În timp ce ni se dau pădurile pe nimic, oamenii amărâți nu au un băț să își bage în sobă. Primarul de ce nu se preocupă să dea cota de lemne? Nu îl interesează că un bătrân de 90 de ani moare de frig în bătătură!

Cu câteva zile înainte, Primăria Nucșoara a casat niște calculatoare și – la câteva zile – Carpathia a venit cu aparatură nouă. În plus, au dus copii la analize fără părinți, le-au dat telefoane, computere, ca să le ia ochii… Să nu ne ia de proști, pentru că nu suntem de acord cu această cedare a pădurilor și a pășunii noastre, a satului! Ce contract de sponsorizare e acela când nu se specifică beneficiul, ci doar obligațiile beneficiarului?”, ne-a explicat Gela Belu.

„Sunt atacuri politice!”

Primarul de la Nucșoara, Ion Cojocaru, nu este de aceeași părere cu cetățenii revoltați și ne-a declarat că, din punctul domniei-sale de vedere, este vorba doar de un grup mic de nemulțumiți, animat de interese politice.

primar ion cojocaru carpathia

Eu nu voi vinde niciodată pădurea comunei Nucșoara! Din contră, am recuperat multe suprafețe de pădure la care alții renunțaseră. Doar 6 persoane sunt revoltate, că au interesele lor. Nu voi vinde, nu voi concesiona, nu voi da în administrare! Asta vreau să se înțeleagă! Noi vom avea consfătuiri pe sate în martie și vom discuta acest contract de sponsorizare, care acum este doar un draft și suportă modificări. Eu am dat dovadă de transparență și am comunicat mereu acțiunile Primăriei, așa cum am făcut și de această dată cu contractul de sponsorizare cu Fundația Carpathia. Toată lumea știe tot ce fac! Acest scandal este doar un instrument de campanie electorală. Cei care sunt împotriva mea rostogolesc minciuni precum aceasta! Noi dorim să intrăm pe piața creditelor de carbon cu pădurea, ceea ce presupune să facem amenajamentul și certificarea. E o chestie greu de înțeles pentru unii sau unii nu doresc să înțeleagă! Dacă sunt proști, eu nu am timp să le explic la toți! Eu caut soluții să aduc banii în comună, la bugetul local.”, ne-a declarat primarul comunei Nucșoara, Ion Cojocaru.

Fundația Conservation Carpathia: ”Noi ajutăm Primaria Nucșoara să obțină credite de carbon, însă până când Primăria va încasa acești bani, le plătim noi, condiția fiind protecția acestor păduri”

Reprezentanții Fundației Conservation Carpathia au încercat să facă lumină pe acest subiect, cu un punct de vedere în care explică în linii mari care este scopul respectivului contract de sponsorizare, care a creat neliniște în rândul localnicilor.

Înțelegem îngrijorarea și incertitudinea oamenilor referitoare la viitorul pădurilor și al pășunilor, mai ales că subiectul creditelor de carbon este nou și foarte puțin cunoscut în România. Așa cum deja știți, încercăm să dezvoltăm și să oferim oamenilor care trăiesc lângă natură, mai multe oportunități de a obține venituri, fără ca pădurea să fie tăiată. Creditele de carbon reprezintă un astfel de mecanism. Noi ajutăm Primaria Nucșoara să obțină credite de carbon, însă până când Primăria va încasa acești bani, le plătim noi, condiția fiind protecția acestor păduri. Pădurile și toate drepturile asupra acestora rămân 100% la Primăria Nucșoara. Știm că este foarte simplu să fii vocal și să aduci niște argumente populiste prin care să spui că „vom pune bariere”, că „va trebui să plătim pentru drumuri”, că „ne cumpără străinii”, însă în afară de faptul că acestea dau bine, nu vedem un fundament rațional. Toate lucrurile pot fi verificate și ne-ar plăcea să o faceți. Am vrea să știm și noi cum am încasat 2500 de lei de la ciobani pentru a folosi un drum din pădure? Chiar suntem curioși să vedem cu cine, în baza a ce și cum? Știm că binele este suspect în această țară, însă credem că avem nevoie cu toții de încredere și lucruri concrete care să dea rezultate.”, se arată în punctul de vedere transmis de către Fundația Conservation Carpathia.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Nucșoara

Ultimele articole