„Le urez tuturor polițiștilor să revină teferi și sănătoși acasă după fiecare misiune!” este mesajul lui Ion Mînzînă, președinte PSD Argeș și al Consiliului Județean Argeș la aniversarea a 200 de ani de existență a Poliției Române!
Astăzi, Poliţia Română împlineşte 200 de ani de la înfiinţare. Sigur, mai sunt destule de făcut pentru a avea un corp al polițiștilor modern, mai trebuie adaptată și legislația, dar nu putem să negăm faptul că, în ultimii ani, au fost făcuți pași importanți în reformarea și schimbarea mentalității din Poliția Română. Și, fie că vrem, fie că nu, un corp al polițiștilor eficient, modern, bine dotat și mai ales bine pregătit înseamnă mai multă siguranță în rândul cetățenilor.
Le urez tuturor polițiștilor să revină teferi și sănătoși acasă după fiecare misiune.
Le mulțumesc că sunt acolo, în prima linie, pe teren și pentru proiectele de prevenție, cu puternic impact social, pe care le derulează împreună cu alte instituții și Consiliul Județean Argeș.” precizează Ion Mînzînă.
Simona Bucura Oprescu: Vă urez succes în realizarea tuturor obiectivelor propuse!
De Ziua Poliției Române, adresez sincere felicitări colectivului Ministerului Afacerilor Interne!
Tuturor lucrătorilor Poliției le doresc multă sănătate perseverență, cutezanță, optimism și realizări în activitatea pe care o desfășoară.Vă mulțumim pentru profesionalismul și devotamentul cu care asigurați ordinea publică și siguranța tuturor cetățenilor României.Vă urez succes în realizarea tuturor obiectivelor propuse, pentru ca să avem o Poliție care se bucură de respectul oamenilor. La mulți ani, Poliția Română!”
Ce însemnă 200 de ani de Poliție Română
În fiecare an la data de 25 martie, este celebrată ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de sărbătoarea Bunei Vestiri din calendarul creștin.
De menționat faptul că prima recunoaştere oficială a Poliției, având misiunea asigurării ordinii publice, datează din vremea domnitorului Grigore Dimitrie Ghica.
Grigore Dimitrie Ghica a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei. Se întâmpla în anul 1822.
Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
O dată importantă este 9 iunie 1850, atunci domnitorul Ghica Vodă a emis “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.
Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza, din 4 noiembrie 1860, urmată de Legea lui Vasile Lascăr de la 1 aprilie 1903 şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului din 8 iulie 1929, competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.
La 23 ianuarie 1949, prin Decretul nr. 25 se înfiinţează Miliţia, care mai apoi prin Decretul – Lege nr. 2/27 din decembrie 1989 se reînfiinţează și devine Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a marcat evenimentul dedicat sărbătoririi a 200 de ani de existență a Poliției Române, ocazie cu acre a transmis:
Aniversăm două secole de existență a celei mai importante structuri din ansamblul structurilor MAI, instituția care veghează și asigură siguranța și protecția cetățenilor și a comunităților. Sunteți parte emblematică din Ministerul Afacerilor Interne care este, fără doar și poate, una dintre cele importante instituții din arhitectura statului român pe timp de pace.
Vorbim, astăzi, despre o structură puternică și eficientă, o structură europeană și modernă care și-a făcut și își face datoria indiferent de provocările istoriei.Am încredere că învingători sunt cei care au ales să construiască viitorul țărilor lor pe principii solide: libertate, suveranitate, stabilitate, siguranță. Lupta lor pentru apărarea acestor valori este lupta noastră și a întregii comunități internaționale!
Activitatea dumneavoastră presupune continuitate, iar polițiștii devotați acestei profesii și-au făcut datoria indiferent de timpurile istorice pe care le-am traversat.
Faceți o treabă foarte bună, apreciată de opinia publică pe plan național și internațional, pentru care vă mulțumesc și vă felicit totodată!Cetățenii trebuie să aibă încredere în instituțiile statului, iar așteptările de la structurile de forță ale statului sunt cu atât mai mari în momentele dificile ale istoriei. Ridicați-vă la nivelul așteptărilor românilor!
Cunosc dificultățile cu care vă confruntați, fie că este vorba de deficitul de personal, fie că vorbim de condițiile de muncă, dotări, echipamente de protecție sau drepturi salariale.Pe fiecare palier în parte am făcut pași importanți pentru a avansa și în continuare vă voi sprijini în demersurile care vizează consolidarea și dezvoltarea instituțională a Poliției Române.
Vă urez sănătate, putere de muncă, reziliență maximă și mult succes în activitate.
La mulți ani, Poliției Române și tuturor celor care activează sau au activat în cadrul acestei structuri!”