Cultivarea calităților personale, a abilităților native și a educației dobândite prin experiență necesită timp, voință și o dorință puternică de a reuși în ceea ce ți-ai propus, iar evoluția Ruxandrei Stoica o demonstrează cu prisosință. Domnia-sa consideră că – atunci când ești pasionat de ceea ce faci – este mult mai ușor să găsești impulsul și determinarea de a continua. Și îți trebuiesc cu prisosință aceste caracteristici într-o industrie așa cum este HoReCa, plină de provocări, concurențială, într-o permanentă dinamică.
Cred că succesul are conotații diferite pentru fiecare dintre noi. Se atribuie uneori prea ușor acest statut, dar se vorbește prea puțin despre munca, efortul, greutățile și piedicile din spatele succesului.
Ca antreprenor, ai nevoie de curaj, perseverență și tenacitate pentru a face față provocărilor constante. Iar ca femeie antreprenor trebuie să ai de două ori mai mult din ele, pentru că încă ne lovim de prejudecăți și de mentalități învechite. În ospitalitate ne mai trebuie și amabilitate și plăcerea de a lucra pentru oameni, creativitate și disciplină. Clienții sunt, de fapt, oaspeți în «casele» noastre și sentimentul acesta trebuie să îl transmitem.
Dar cel mai important este să fii constant, pentru că succesul vine după ani grei de eforturi și se duce foarte ușor dacă pierzi controlul.”
Ruxandra Stoica a demonstrat cu prisosință că posedă o serie de trăsături care definesc reușita atunci când vorbim despre sexul frumos: deschiderea către nou, competitivitatea, diplomația, empatia, creativitatea și tăria de caracter.
Odată puse laolaltă, aceste caracteristici te ajută să nu îți stea nimic în calea reușitei. Ce te-ar putea împiedica? Viața, care ne va pune permanent în fața unor încercări. A învăța să te adaptezi este o cheie importantă în obținerea succesului și în păstrarea echilibrului personal. Lipsa flexibilității, de exemplu, generează stres și blocaje și poate împiedica succesul. De asemenea, este imposibil să obținem succesul fără curaj. Acest deziderat necesită – de cele mai multe ori – să ieșim din zona noastră de confort și chiar să ne asumăm riscuri. Așa cum domnia-sa a făcut-o în numeroasele proiecte în care s-a implicat: Green Pub, Club Hush, Marco Cremeria etc.
Au ajutat-o, explică Ruxandra Stoica, anumite trăsături specifice doamnelor lider: Femeile au o latură emoțională mult mai bine dezvoltată decât bărbații, ceea ce ne aduce un avantaj major în comunicare, în orientarea către soluții. Manifestă, de asemenea, empatie crescută față de echipă și de oamenii cu care interacționează. Cred însă că într-o companie trebuie să fie și bărbați și femei în top management pentru un echilibru al organizației. Și asta, practic, este tot un punct forte al femeilor: știu să balanseze calități și defecte pentru a crea echipe performante.”
Domnia-sa nu vede – în tonul acestui echilibru al șanselor – poziția reprezentantelor sexului frumos în societatea contemporană:
Această societate acceptă femeia în viața profesională în orice domeniu. Ceea ce se resimte însă este invalidarea potențialului real al femeii. Suntem acceptate, dar ne sunt puse la îndoială capabilitățile și – cumva – trebuie să demonstrăm, de fiecare dată, mai mult că ceea ce spunem este corect/bun etc. Ceea ce mă întristează uneori este că invalidarea vine chiar de la femei și că spiritul feminin nu este de solidaritate în orice circumstanțe. Cred însă că s-au facut pași importanți pentru ca femeile să aibă un loc clar în societate și – comparativ cu alte culturi sau state – stăm binișor.”, explică domnia-sa.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: