Inginer licențiat cu nota 10 la Universitatea Politehnică București, cu o experiență de aproape 10 ani în domeniul producției private, Cristiana Surdu a preluat managementul Agenției pentru Protecția Mediului Argeș cu ambiția de a asigura acestei puternice și complexe structuri publice autoritatea și rezultatele care să o plaseze printre cele mai eficiente instituții din Argeș și din regiune. Și-a asumat provocări numeroase, reieșite din atribuțiile pe care le are la comanda APM, dar și miza enormă pe care o reprezintă implementarea – în relația cu toți partenerii – a programelor naționale și a directivelor externe dedicate politicilor de protecție a mediu.
Stabilirea unor obiective clare este, în opinia domniei-sale, un element-cheie pentru dezvoltarea profesională și reușita proiectelor asumate. Atunci când nu știm pentru ce muncim mai exact, avem tendința să ne blocăm într-un punct și să plutim în deriva lipsei de orientare. Alături de acestea, sunt alte câteva puncte esențiale pe care domnia-sa le definește ca fiind importante în atingerea succesului.
Consider că pasiunea pentru profesie, competența profesională, însoțită de perfecționarea continuă, dedicarea și încrederea în sine, puterea de muncă și rezistența sporită la efort, asumarea de responsabilități, ambiția, tenacitatea, seriozitatea și perseverența sunt elementele-cheie care vor asigura succesul oricărei doamne care dorește să aibă o carieră de succes.”, explică managerul Cristiana Surdu.
Numârându-se de ani buni printre doamnele care au reușit să se impună în leadership într-o lume dedicată, în trecut, numai bărbaților, Cristiana Surdu consideră că reprezentantele sexului frumos care au astfel de aptitudini și aspirații, trebuie să valorifice o serie de abilități esențiale pentru reușită. În opinia domniei-sale, avantajele femeii-lider sunt:
- Este convingătoare și vorbește cu pasiune despre ceea ce face.
- Este mai responsabilă în ceea ce privește finalizarea proiectelor.
- Este empatică și flexibilă în provocările de management pe care le traversează zilnic.
- Are abilități interpersonale crescute: interpretează mai precis situațiile și oamenii.
- Se folosește de informații din surse multiple, ca urmare a dialogului mult mai deschis cu oamenii.
- Setează cu usurință noi tipuri de reguli, pe fondul creativității cultivate în mod constant.
Pentru domnia-sa, un model, un personaj de referință este una dintre cele mai importante femei cu poziție de lider din sistemul profesional pe care îl reprezintă:
În domeniul protecției mediului își desfășoară activitatea multe doamne cu o carieră impresionantă, unele dintre acestea deținând funcții importante în cadrul instituțiilor internaționale. O astfel de personalitate este doamna Florika Fink-Hooijer, director general în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală de Mediu. Doamna Florika Fink-Hooijer este licențiată în drept și a ocupat diverse poziții în instituții ale Comisiei Europene. De la 1 septembrie 2020, aceasta deține funcția de director general pentru Mediu, în cadrul Direcției Generale de Mediu – DG Environment.”, explică managerul APM alegerea tiparului profesional la care se raportează ca specialist.
Dincolo de reușita profesională și socială, Cristiana Surdu consideră că împlinierea unei doamne necesită și alți stâlpi, la fel de importanți, de sprijin, de echilibru și de satisfacție.
Nu cred că o carieră profesională de succes este suficientă pentru împlinirea unei doamne. Familia este cea care menține echilibrul, prin urmare încerc întotdeauna să păstrez măsura în dinamica lucrurilor, astfel încât să nu se încline niciodată balanța între cele două. Cred că aceasta reprezintă cheia succesului în viața profesională.”, concluzionează Cristiana Surdu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Cristina Ghineț: În politică, nu vorbim despre succes personal, vorbim despre binele public!