Spitalele CFR, în administrarea Universităților de Medicină şi Farmacie?

de | 12.03.2023 17:32 | Administrație, Național, Știri

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti (UMFCD) a transmis că susţine transferarea unora din spitalele aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în administrarea Universităţilor de Medicină şi Farmacie tradiţionale şi transformarea acestora în unităţi sanitare universitare, potrivit comunicatului de presă citat de Agerpres.

”În plus, spitalele universitare pot deveni centre de excelenţă în cercetare, contribuind la dezvoltarea de noi tratamente şi terapii pentru pacienţi la fel cum vedem şi în alte ţări, care investesc mult mai mult decât noi în sistemul de sănătate”, a explicat rectorul UMFCD, praf. unic. dr. Viorel Jinga, citat în comunicat.

Totodată, potrivit sursei citate, în Bucureşti, spitalul aflat în coordonarea Ministerului Transporturilor care ar putea trece în administrarea UMF ”Carol Davila” este Spitalul Clinic CF Nr. 2.

”Spitalele universitare nu numai că furnizează asistenţă medicală pentru pacienţi, dar oferă şi oportunităţi unice de formare pentru studenţii şi medicii rezidenţi. Prin intermediul spitalelor universitare, studenţii au acces la cadre universitare cu experienţă vastă în domeniu, ceea ce le permite să dobândească cunoştinţe esenţiale pentru a deveni medicii de mâine, care să lucreze în sistemul medical public românesc. În plus, dezvoltarea spitalelor universitare ajută şi la îmbunătăţirea abilităţilor medicilor rezidenţi, dar şi la intensificarea schimbului de experienţă atât de necesar în ceea ce înseamnă medicină astăzi, ceea ce duce în final la o îmbunătăţire semnificativă în furnizarea serviciilor medicale”, a precizat rectorul UMFCD, potrivit sursei citate. Viorel Jinga.

Potrivit sursei citate, parteneriatul între Universităţile de Medicină şi Farmacie tradiţionale din România din Alianţa Universitară G6-UMF cu Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea Strategiei de resurse umane în sănătate şi pentru creşterea calităţii serviciilor medicale a adus în discuţie crearea reţelei naţionale de spitale universitare. Ba mai mult, cei de la UMFCD mai adaugă că, încă de la început, atât ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cât şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu au susţinut acest concept, care se poate materializa în scurt timp prin trecerea unora dintre spitalele Ministerului Transporturilor în administrarea Universităţilor de Medicină şi Farmacie.

Prima etapă de transfer al celor 15 unități

Vă reamintim că la începutul lunii martie Guvernul României a anunțat că prin intermediul unui Comitet Interministerial, coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, va demara prima etapă a procesului de transfer al celor 15 unități spitalicești, aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, către autoritățile locale. Înainte de asta, la sfârșitul lunii ianuarie, Uniunea Sindicatelor din Spitalele (USS) CFR, afiliată la Federația SANITAS, au pichetat Ministerul Transporturilor nemulțumiți de faptul că ministrul Transporturilor nu discuta despre subiectul cedării spitalelor și impactul asupra celor peste 3.500 de angajați.

Foto descriptiv. Sursă foto: Aktual24.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministerul Transporturilor renunță la spitalele CFR. Cine preia cele 15 unități?

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare: