Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, s-a alăturat think-tank ”European Council on Foreign Relations” (ECFR) / Consiliul European pentru Relații Externe, la invitația co-președinților acestei structuri-cheie de conducere a organizației, Carl Bildt (fost Prim-ministru și ministru al afacerilor externe al Suediei), Lykke Friis (director al think-tank-ului danez Europa și fost ministru al climei, energiei și egalității de gen) și Norbert Röttgen (parlamentar german și fost ministru federal al mediului, conservării naturii și siguranței nucleare), potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Astfel, potrivit sursei citate, ca membru al Consiliului ECFR, șeful diplomației române va contribui, prin expertiza sa în materie de politică externă și drept internațional, la promovarea dezbaterii europene privind prioritățile și provocările cu care se confruntă politica externă și de securitate a UE. De asemenea, va participa la evenimentele de nivel organizate de ECFR și va promova expertiza României în dosarele de actualitate la nivel european, în special în ce privește combaterea efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și eforturile de reconstrucție post-război, înțelegerea și abordarea eficientă a provocărilor cu care se confruntă Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, rolul UE la nivel global și în cadrul unui sistem multilateral eficient.
“Sunt implicat, în calitate de diplomat, dar și de profesor de drept internațional, în realizarea unei politici externe și de securitate care se concentrează în mod inerent pe promovarea valorilor europene fundamentale, necesare inclusiv pentru consolidarea rezilienței democratice, precum și a principiilor și normelor ordinii internaționale bazate pe reguli, atât în vecinătatea noastră imediată, cât și în general, la nivel internațional. Văd invitația de a deveni membru al Consiliului ECFR și ca pe o recunoaștere a eforturilor constante ale României în acest sens și ca pe o încurajare simbolică a continuării contribuției României la dezbaterea mai largă privind cele mai eficiente modalități de a proteja viitorul nostru european democratic comun. Mă bucur să-mi pot aduce propria contribuție la acest efort și la această comunitate de lideri în acțiune și gândire”, a declarat, potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va deține această poziție onorifică, neremunerată, pentru un mandat de doi ani, alăturându-se unui grup de factori de decizie, experți și lideri de opinie de renume la nivel european. Membrii Consiliului se reunesc o dată pe an, în cadrul reuniunii anuale a Consiliului ECFR, într-o capitală europeană.
Foto descriptiv. Sursă foto: ziare.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: