De la 1 aprilie: Dobânzi mai mari, rate crescute la bănci!

de | 28.03.2022 09:58 | După subiect, Economic, Național

Se anunță creșteri semnificative în ceea ce privește ratele la bancă, începând de vineri, și nu e păcăleală de 1 aprilie! Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, fiecare creștere a IRCC va adăuga, în următoarea perioadă, câteva zeci sau chiar sute de lei în plus la ratele lunare de la bănci.

Având în vedere că se va înregistra prima majorare substanțială a IRCC- indicatorul de referință pentru creditele ipotecare și de consum, ratele la bancă vor fi și ele mai mari, potrivit Ziarului Financiar. Majorarea se va vedea mai ales în cazul creditelor ipotecare din anii anteriori, din perioada în care dobânzile erau mai scăzute, precizează sursa citată.

Indicatorul de referiță pentru creditele ipotecare și de consum are un decalaj de o jumătate de an. La ora actuală, IRCC este de 1,17 %, nivel care a luat în calcul tranzacţiile de pe piaţa monetară interbancară din T3/2021. Începând cu data de 1 aprilie, IRCC va fi în funcție de tranzacțiile efectiv realizate în T4/2021, atunci când dobânzile au început să crească din cauza creşterii inflaţiei, conform ZF.

De asemenea, potrivit analizei Ziarului Financiar, realizată pe baza informațiilor publicate de BNR, IRCC va ajunge la 1,8%, valoare care va sta la baza calculării plății ratelor la bancă în Trimestrul II din acest an.

Mai exact, dacă la un credit ipotecar de 300.000 de lei (60. 000 de euro) pe 30 ani, un român plătește o rată la bancă de 1625 de lei (833 de lei principal, plus 792 de lei dobândă, de la 1 aprilie rata va ajunge la 1.783 de lei (833 de lei principal, iar 950 de lei dobândă), potrivit ZF. Prin urmare, vorbim de o creștere de 158 de lei pe lună, timp de 3 luni.

Analiza Ziarului Financiar mai arată că IRCC va crește accelerat din T3, care are la bază tranzacțiile din T1. În T4 se va ajunge la 3,5%, adică o creștere a ratei la … 2.208 lei.

Majorarea dobânzii de la 2,5% la 3% se așteaptă să fie decisă începând cu 5 aprilie, după ședința de politică monetară a BNR, fiind în acest fel pregătit terenul pentru perioada în care va încerca să preia controlul inflației. La ora actuală, majorarea prețurilor la materiile prime agricole și la energie influențează inflația în toată lumea. În România, 80% din creșterea inflației este determinată de majorarea prețurilor la energie, dar care se așteaptă să fie temperată prin plafonarea decisă de guvern. Cu toate acestea, specialiștii se așteaptă ca inflația să rămână la 9% sau poate chiar mai mult, deoarece nu poate fi aplicată o plafonare a tuturor prețurilor produselor și serviciilor care sunt deja mărite din cauza creșterii prețurilor la materiile prime.

Cei care se gândesc la refinanțarea unui credit ipotecar pentru a-l transforma dintr-unul cu dobândă variabilă în unul cu dobândă fixă, analiștii financiari spun că această mișcare ar fi fost bine să fi fost deja făcută:

„Ar fi fost bine să fi făcut asta deja… Da, dacă banca se mișcă suficient de repede, se poate, dar câștigul rezultat va fi mult diminuat față de ceea ce s-ar fi putut întâmpla acum două luni de zile”, a declarat analistul Liviu Moldovan pentru fanatik.ro.

Analistul a adăugat că această majorare nu este ”neapărat de la război, e de la inflație. Aceasta (n.r. – inflația) este una energetică, iar efectele de runda a doua încă rămân de văzut, suntem undeva la jumătatea intervalului de creștere a inflației, restul vom vedea în maximum un trimestru de acum încolo”.

 

De asemenea, Liviu Moldovan sfătuiește românii care au în plan că contracteze un credit major, să amâne pentru moment această decizie: ”Până nu se liniștesc apele, cel mai bine ar fi să renunțe, să amâne lucrurile de genul acesta, pentru că nu se știe ce se întâmplă.”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Vedea