Budeasa – localitate aflată într-un proces accelerat de modernizare

de | 12.06.2023 17:00 | Administrație, Din ediția tipărită, Știri

Aflată la o aruncătură de băț de Pitești, comuna Budeasa a înflorit în ultimii ani, s-a transformat radical, crescând condițiile de trai pentru localnici și devenind din ce în ce mai atractivă atât din punct de vedere locativ, cât și economic.

Pe lângă dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice, comuna a găzduit și organizat evenimente sportive și culturale care i-au crescut notorietatea la nivel județean și național.

Toate proiectele care au dus la această schimbare vizibilă a localității fac parte din strategia de dezvoltare implementată de către primarul Mihai Rachieru, obiectivul său fiind acela ca locuitorii din Budeasa să se simtă mândri că trăiesc și muncesc aici.

A venit cu un plan coerent, animat de dorința de schimbare și de progres al localității, de aliniere la standardele urbanistice actuale, dublate de o deschidere totală față de cetățenii săi, cu care și-a propus de la început să facă echipă. A reușit să aducă investiții în premieră pentru comunitate. S-a axat atât pe modernizarea drumurilor, cât și pe crearea de noi edificii, utilități și servicii publice.

Asistență medicală în cadrul Centrului de Permanență

La finele anului 2022 și-a deschis porțile, pentru prima dată, Centrul de Permanență, care oferă asistență medicală inclusiv pe timp de noapte, scutindu-i pe pacienți de un drum la Urgențe și de orele de așteptare la Spitalul Județean.

Urmează realizarea celei de-a treia grădinițe cu program prelungit

Una dintre prioritățile administrației coordonate de către Mihai Rachieru a fost învățământul și asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru ca elevii de toate vârstele să aibă un mediu propice în școli.

Grădinița din satul Rogojina va fi supusă unui proces de reabilitare și dotare. Aceasta va fi cea de-a treia grădiniță cu program prelungit din localitate, prima fiind cea din Budeasa Mare, înființată în 2017, în primul mandat al primarului Mihai Rachieru, iar cea de-a doua este situată în satul Gălășești.

De asemenea, și în satul Calotești s-a realizat o nouă unitate preșcolară, Grădinița cu Program Normal, construită de la zero, cu dotări și mobilier nou, care găzduiește două grupe.

Și elevii din clasele I – VIII vor avea parte de noi dotări și echipamente. Primăria Budeasa a aplicat pe componenta 15 a PNRR, ceea ce va permite achiziția de mobilier, imprimante, table inteligente și multe altele necesare pentru echiparea sălilor de clasă, a laboratoarelor și a cabinetelor.

Cum siguranța este pe primul loc, corpul de clădire ce găzduiește Școala Calotești va fi consolidat pentru rezistență seismică.

 Investiții pentru încurajarea sportului

Recent, primarul Mihai Rachieru a făcut recepția sălii de sport de la Budeasa Mare, un centru cu 102 locuri, realizat prin CNI. De asemenea, tot cu fonduri nerambursabile a aplicat pe GAL pentru obținerea finanțării în vederea realizării unui teren sintetic de sport la Gălășești.

Asfaltare pe 5,5 km de drumuri

Drumurile au constituit întotdeauna o prioritate pentru conducerea Primăriei Budeasa, așa că s-a lucrat la obținerea și alocarea de fonduri pentru acest segment.

Vestea bună este că se vor asfalta 5,5 km de drumuri. Este vorba de aleile Iorgulești, Poiana Țapului, Prunilor, Teilor, Croitori, Cireșului și str. Primăverii, pe cea din urmă fiind vorba doar de porțiunea nemodernizată.

Tot la acest capitol merită menționat și podul de la intrarea în Budeasa Mică, plus consolidări de maluri, lucrări menite să prevină inundațiile, care au produs pagube în ultimii ani.

 Extindere cu 10 km a canalizării

În prezent, se lucrează la extinderea lucrării de canalizare în satele Budeasa Mare, Rogojina, Gălășești, Calotești, Valea Mărului, excepție făcând Budeasa Mică, unde este rețeaua completă. La final, vor fi adăugați 10 noi kilometri de rețea. De asemenea, la Administrația Fondului pentru Mediu, Budeasa are un proiect depus pentru extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare.

 Energie verde și digitalizare

Protejarea mediului înconjurător a fost o constantă pe lista de obiective a primarului Mihai Rachieru, de la acțiunile de ecologizare și de plantare până la obținerea de finanțări care să încurajeze tranziția către un stil de viață prietenos cu natura.

În localitate se vor amenaja piste de biciclete pe o distanță totală de 3 km, de la sediul Primăriei, din Budeasa Mare, până la Grădinița Rogojina.

În patru puncte din localitate se vor monta patru stații de încărcare autovehicule electrice rapide, cu finanțare de la AFM și PNRR, care vor fi pentru uz public, dar și pentru parcul auto al administrației locale, ce are un prim autoturism cu acest tip de alimentare, Budeasa fiind printre cele 103 primării din țară care au reușit să obțină un voucher rabla în valoare de 24.000 euro, fără mașină la schimb.

Pentru a se digitaliza, Primăria Budeasa va fi dotată cu echipamentele, device-urile și softurile necesare unui asemenea proces.

Urmează și încheierea contractului de execuție pentru extinderea sistemului de supraveghere din localitate, care va fi suplimentat cu 47 de camere, acum fiind doar 15.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Budeasa | Mihai Rachieru | Pitești