Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu trebuie să faci de Sânziene

de | 24.06.2023 13:08 | Lifestyle, Național, Știri

Astăzi, 24 iunie, este prăznuită nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul ortodox. Totodată, românii sărbătoresc una dintre acele sărbători tradiționale, Sânzienele, sau Drăgaica, cum i se mai spune în popor. Și tot astăzi se celebrează și Ziua Universală a  Iei.

Biserica Ortodoxă prăznuiește sâmbătă, 24 iunie 2023, Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, vestită de Arhanghelul Gavriil în chip minunat tatălui său, pe când slujea în Templul de la Ierusalim. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Deoarece s-a îndoit că va mai putea avea copii la o vârstă înaintată, Zaharia nu a mai putut vorbi până în ziua când, după naşterea fiului său, a fost rugat să scrie pe o tăbliţă care va fi numele copilului. După ce a scris ”Ioan”, și-a recăpătat darul vorbirii şi a profeţit în legătură cu misiunea pe care o va avea pruncul, de Înainte­mergător al Mântuitorului Iisus Hristos.

  • În calendarul popular ziua mai este cunoscută şi sub denumirea de ”Cap de vară”, “Drăgaica”, dar i se mai spune și Ziua de Sânziene.

Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase. Niște divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. De asemenea, superstițiile de Sânziene arată că se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. De altfel, din acest motiv în multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi.

Sursă foto: ingrijireaflorilor.ro

Flori de sânziene

Această plantă erbacee, sânziana, este frumos mirositoare și creşte prin fâneţe sau livezi. În credința populară, din flori de sânziene şi din spice de grâu, fetele tinere împletesc cununi. Aceste cununi sunt  purtate pe cap de tinere în ceremonialul numit Jocul Drăgaicei, reprezentând zeiţa agrară. Agăţate la uşa de intrare a casei, la ferestre, la porţi, la pietrele de hotar şi pe crucile mormintelor, pentru a apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele nefaste, malefice şi de stihiile naturii, cununile pot fi păstrate până în anul următor. Totodată, cununile pot fi aruncate pe casă sau pe şură, vestind cum va fi anul următor, în funcţie dacă rămân sau nu pe acoperiş.

Ce nu trebuie să faci de Sânziene

De Sânziene nu se muncește, nu se spală rufe, nu se calcă rufe. În tradiția populară se spune că cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți. Se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele.

Foto descriptiv.  Sursă foto: playtech.ro și ingrijireaflorilor.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ziua Universală a Iei. Spectacol folcloric, la Filarmonica Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole