AFACERILE ARGEȘULUI (IV). Fildas Trading a devenit lider naţional în comerţul farma

de | 30.06.2023 20:00 | Din ediția tipărită, Economic, Județean, Știri

AFACERILE ARGEŞULUI ÎN 2022. RETAIL

Fildas Trading a devenit lider naţional în comerţul cu produse farmaceutice

Argeşenii – ca toţi românii de altfel – au continuat şi în 2022 să cumpere în draci medicamente. Dovadă faptul că a doua cea mai mare companie din judeţ este una de distribuţie medicamente. Şi, pentru că traversăm o perioadă de criză, oamenii au renunţat în primul rând la produsele considerate de lux, achiziţia unei maşini noi fiind tăiată din start de pe lista de priorităţi de către cei mai mulţi argeşeni care sperau să îşi schimbe vechiul automobil.

Companiile farma – în topul afacerilor argeşene

Grupul Catena-Fildas, controlat de Anca Vlad, raportează pentru 2022 afaceri cumulate de 2,5 miliarde de euro din farmacii şi distribuţie de medicamente, plus 28%. Catena are 909 farmacii în toată ţara şi este cel mai mare jucător după cifra de afaceri şi numărul de unităţi, baza operativă a businessului fiind la Piteşti.

Fildas Trading sparge toate recordurile în materie de creştere şi se apropie cu o viteză ameţitoare de pragul de 6 miliarde de lei, devenind cel mai mare jucător de pe piaţa comerţului şi distribuţiei de produse farmaceutice, după ce a depăşit Mediplus Exim SRL. Compania argeşeană înfiinţată şi controlată de antreprenoarea Anca Vlad şi manageriată de directorul general Dragoş Mihai a înregistrat afaceri cu aproape 1,3 miliarde lei mai mari decât în 2021, creşterea fiind de 27%.

Evoluţia pozitivă s-a reflectat şi în majorarea profitului net, care a crescut de la 211 milioane lei la peste 246 milioane lei (circa 50 milioane euro). De asemenea, creşterea businessului a generat şi nevoia dezvoltării echipei, care în 2022 a ajuns la 1575 de angajaţi, faţă de 1440 anul trecut.

Catena Hygeia şi Farmaceutica Argeşfarm, alte două membre a grupului controlat de Anca Vlad, au înregistrat de asemenea progrese importante: prima, de la 717,6 milioane lei la 920 milioane lei (creştere de 28%), cea de-a doua de la 525 milioane lei la 647 milioane lei (creştere de 23%).

Comercianţii de materiale de construcţii – creşteri pe linie

Distribuitorii de materiale de construcţii din Argeş au consemnat creşteri ale cifrelor de afaceri, însă, dacă ne raportăm la evoluţia preţurilor, aceste creşteri nu se datorează unui volum mai mare de produse comercializate, ci mai degrabă costurilor din ce în ce mai mari ale materiei prime. În plus, investiţiile în construcţii rezidenţiale s-au mai temperat, puţini fiind cei care s-au mai înhămat să dezvolte proiectele imobiliare de anvergură.

Liderul pieţei de distribuţie a materialelor de construcţii în Argeş rămâne şi anul acesta, incontestabil, Cipcos Mar Complex, firma manageriată de Marius Constantin. Societatea de la care se aprovizionează mulţi dintre constructorii argeşeni a raportat aproape 200 milioane lei cifră de afaceri în 2022, cu 8 milioane mai mult faţă de anul anterior, profitul fiind de 21 milioane lei, mai mic cu 4,6 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă.

Clemans SRL a înregistrat, la rândul ei, o cifră de afaceri de 88 milioane lei, faţă de 80 milioane lei în 2021, Alvvimar Comimpex a crescut de la 58,5 milioane lei la 61,3 milioane, iar Service Top Agro a raportat şi ea o majorare a businessului, de la 33 milioane lei, la 39,6 milioane.

Vânzările auto – în scădere

Majoritatea dealerilor auto din judeţ au avut un an 2022 extrem de slab, vânzările de maşini fiind în scădere pe fondul crizei. Cel mai important dealer din judeţ şi din regiune, Euro Tehno Grup, a raportat o scădere a vânzărilor, înregistrând o cifră de afaceri de 149,4 milioane lei, faţă de 164,6 milioane lei în 2021, an însă sub semnul pandemiei.

Nici principalii distribuitori ai mărcii autohtone Dacia nu au stat mai bine în 2022, atât AMAT, cât şi Delta Plus Trading având bilanţuri negative la capitolul cifră de afaceri. Astfel, AMAT a coborât de la 54,5 milioane lei la 48,5 milioane lei, în vreme ce Delta Plus Trading a scăzut de la 65 milioane lei la 60 milioane lei. O uşoară creştere figurează, în schimb, în dreptul Daperom, care a înregistrat anul trecut afaceri de 17,8 milioane lei, faţă de 17,1 milioane în 2021.

Uşoare creşteri au avut şi Brit Motor AG, delaer al mărcilor Land Rover şi Jaguar, de la 29,7 milioane lei la 31,4 milioane lei, şi Concret Ro Grup, dealer Jeep, Fiat, Alfa Romeo şi Kia, de la 20,5 milioane la 22,5 milioane.

Distribuitorii de alimente şi băuturi – trend ascendent

Majorările de preţuri de la raft al produselor alimentare, nealimentare şi de băuturi au ridicat şi nivelul afacerilor care se ocupă cu distribuţia acestora. În Argeş, cea mai puternică firmă specializată în comerţul cu ridicata în 2022 a fost DRIM Daniel Distribuție FMCG, firmă coordonată de Daniel şi Radu Trandafir. Compania care distribuie produse alimentare şi nealimentare în 13 judeţe a încheiat anul trecut cu afaceri de 516 milioane lei (creştere de 14%) şi un profit net de 16,5 milioane lei (creştere de 19%).

Total Distribution Group Argeş, controlată de Marian Petrescu, a consemnat de asemenea o majorare a cifrei de afaceri cu 11,6%, care a ajuns la 166 milioane lei, în paralel cu o accelerare a profitului, de 3,3 milioane lei în 2022.

Salf SRL a crescut de la 67,6 la 70,6 milioane lei, Zorba Company – de la 38 milioane la 41,5 milioane lei, în vreme ce Monaco Land (fosta Queen Monaco) şi-a diminuat afacerile, de la 67 milioane lei în 2021, la 54 milioane lei anul trecut.

 

kaseta enache teilor2

Teilor – afaceri-record de 75 milioane euro

Cele trei companii din cadrul Teilor Holding, manageriat de către omul de afaceri Florin Enache – lanţul de bijuterii de lux Teilor, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN şi Teilor Invest Exchange – au încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri netă de peste 371 milioane lei (aproape 75 milioane euro) şi un profit net de 23,2 milioane lei.

Cea mai mare pondere o are Teilor SRL, care gestionează lanţul de bijuterii şi care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 274,7 milioane lei numai din activitatea desfăşurată în România, în creştere cu 19% faţă de 2021. Anul trecut, reţeaua de magazine Teilor s-a extins cu 9 unităţi: 3 în România, 3 în Polonia, 2 în Ungaria şi 1 în Cehia.

O altă componentă a holdingului Teilor, societatea de creditare financiară Invest Intermed GF IFN, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 82,5 milioane de lei, în creştere cu 77% faţă de 2021, şi un profit net de 14 milioane lei, cu 90% mai mare decât în anul anterior.

A treia entitate, Teilor Invest Exchange, a consemnat o cifră de afaceri de 20,2 milioane de lei, în creştere cu 50% faţă de 2021, şi un profit net de 3,9 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de anul anterior.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

AFACERILE ARGEŞULUI (I). Dacia rezistă, New Design Composite sparge toate recordurile şi Lactag devine istorie!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BRIT Motor AG | Catena | Clemans | Dacia | DAPEROM | Delta Plus | DRIM Daniel | Fildas | Florin Enache | KIA | Monaco Land | Polonia | Radu Trandafir | Ungaria