Ministrul Alina Gorghiu mizează pe educaţie şi prevenţie pentru siguranţa rutieră:
50% dintre persoanele aflate în probaţiune au fost condamnate pentru infracţiuni la volan
România se confruntă cu un număr alarmant de decese în accidente rutiere, raportat la un milion de locuitori, cel mai mare din Uniunea Europeană. Cele mai multe accidente rutiere produse în România au avut loc, anul trecut, pe timpul zilei, 73% dintre ele, și 87% din totalul lor, pe carosabil uscat. Nu doar infrastructura stă la baza acestei realități, ci și educația rutieră.
Alina Gorghiu – prezentă la Forumul Siguranței Rutiere
Senatul României a fost gazda ediției a II-a a Forumului Siguranței Rutiere, eveniment organizat la inițiativa preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, în parteneriat cu „Asociaţia victimelor accidentelor de circulaţie”. La dezbatere a participat și ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Știați că aproximativ 50% dintre persoanele aflate în evidențele serviciilor de probațiune au fost condamnate pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației? Practic, jumătate din sistemul de probațiune din România este dedicat acestui subiect!
Cele mai multe dosare penale pe rolul instanțelor din România se referă la două infracțiuni: conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere!
Voi pune, ca ministru al Justiției, accent pe componenta prevenției primare. Până acum, au fost organizate cursuri de educație juridică în licee, cu accent pe infracțiunile la regimul rutier și consecințele lor în plan juridic. Astfel, activităţi de tipul «O zi la instanță!», «O zi în penitenciar!», «O zi în probațiune», derulate de colegii din serviciile de probațiune, reprezintă exemple de bună practică, acestea putând fi derulate și de alte instituții sau prin colaborare interinstituțională.
Suntem cu toții conștienți că este nevoie de mult mai multe măsuri concrete, fie că ele țin de politica penală/contravențională, fie că sunt orientate spre zona de prevenție.
Sunt mulți factori care afectează siguranța rutieră. Și cred că cele mai multe soluții le vom găsi în zona educației și în lupta împotriva corupției. Pentru că aceasta este un factor facilitator al infracțiunilor rutiere!”, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Aceasta a adăugat că Ministerul Justiției își va pune expertiza la dispoziția Comisiei pentru apărare, ordine publică, siguranţă naţională a Senatului României pentru a identifica soluții, pentru a aduce mai multă siguranță pe drumurile României și în final pentru a salva vieți.
Concluzia este una singură: oameni buni, trebuie să facem un demers conjugat de educație, de prevenție. Reducerea TVA la 5% la scaunele de mașină pentru siguranța copiilor a fost votată la Camera Deputaților și sper că va deveni lege în curând.” – a mai spus liderul PNL Argeş, Alina Gorghiu.
Organizatorii Forumului Siguranţei Rutiere au subliniat ideea unei schimbări radicale de atitudine pentru ca țara noastră să iasă de pe lista recordurilor negative înregistrate la capitolul siguranță rutieră, prin aplicarea fermă a legii și prin educație rutieră adecvată încă din școli, considerând, totodată, că investiția în infrastructură este, de asemenea, crucială pentru limitarea factorilor de risc din trafic.
Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut s-au produs, în medie, zilnic, 76 de accidente. Asta înseamnă, într-un singur an, peste 28.000 de accidente în toată țara. În urma acestor accidente, în fiecare zi, au decedat, în medie, patru români.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Alina Gorghiu: ”Se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor”