Americanii sunt sceptici cu privire la anunțul Rusiei: Să nu ne lăsăm păcăliți

de | 30.03.2022 07:53 | Eveniment, Național, Știri

În urma negocierilor care au avut loc marți între delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, reprezentanții Kremlinului au anunțat că vor reduce „drastic” operațiunile militare în Kiev și Cernihiv, cu scopul de a „crește încrederea” în negocierile care vor avea loc în viitorul apropiat. De asemenea, Ucraina a dat semnale pozitive, anunțând că își va asuma statut de neutralitate dacă i se va garanta securitatea.

După declarațiile lansate de cele două delegații, a apărut o reacție a oficialilor americani. Președintele SUA, Joe Biden, a spus că rămâne de văzut dacă Rusia se va ține de cuvânt cu privire la reducerea activității militare în zonele precizate anterior din Ucraina.

„Vom vedea dacă se va ţine de cuvânt”, a declarat președintele Biden pentru jurnaliști, după ce ar fi avut discuții telefonice cu liderii Boris Johnson, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi.

O altă declarație cu privire la anunțul făcut de Rusia, marți seara, a venit de la un oficial american care a specificat că „nu trebuie să ne lăsăm păcăliți de anunțul Rusiei”, ci, din contră, să fim pregătiți de noi agresiuni.

„Credem că mișcările forțelor ruse din jurul Kievului reprezintă o regrupare, nu o retragere, iar lumea ar trebui să fie pregătită de o ofensivă majoră împotriva altor zone din Ucraina”, a declarat oficialul citat de CNN.
„De asemenea, (mișcările de trupe – n.r.) nu înseamnă că amenințarea asupra Kievului s-a încheiat. Rusia nu și-a atins obiectivul de a captura Kievul și nici pe acela de a subjuga întreaga Ucraină, dar poate exercita în continuare o violență extremă asupra țării”, a completat oficialul.

Nici Marea Britanie nu se încrede în totalitate în spusele liderilor de la Kremlin și a cerut retragerea completă a forțelor ruse din Ucraina.

Explozie în Rusia, la o bază militară de lângă Belgorod

La scurt timp după toate aceste declarații și opinii împărtășite de liderii lumii, agenția de presă a statului rus a anunțat că a avut loc o explozie puternică în zona orașului rus Belgorod, situat la circa 12 km de granița cu Ucraina. Potrivit sursei citate, o bombă a lovit o tabără militară, artileria ucraineană țintint un depozit de arme. Patru soldați ruși ar fi fost răniți.
Unele voci susțin că ar putea fi vorba de o înscenare a Rusiei, și nu de un atac al Ucrainei.

Propunerile trimise de Ucraina lui Vladimir Putin

Printre cele mai importante propuneri ale Kievului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina se numără neutralitatea, posibila integrare în UE și fără baze străine pe teritoriul Ucrainei. În acest sens ar putea fi realizat un acord internațional pentru a garanta securitatea prin activarea unui mecanism similar articolului 5 din tratatul NATO.

Textul propunerilor Kievului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina:

1. Declararea Ucrainei ca stat neutru, în conformitate cu garanțiile juridice internaționale pentru punerea în aplicare a statutului de stat nealiniat și nenuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, RPC, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. Și alte state vor putea adera la tratat.
2. Garanțiile internaționale de securitate ale Ucrainei în temeiul tratatului nu se vor aplica în Crimeea, Sevastopol și în părți din Donbas. Părțile vor trebui să definească granițele acestor zone sau să fie de acord ca fiecare parte să le înțeleagă în felul său.
3. Ucraina nu va adera la nicio alianță militară, nu va staționa baze sau contingente militare străine și va efectua exerciții militare internaționale numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante își confirmă intenția de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
4. Statele garante și Ucraina convin că, în cazul unei agresiuni, al unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei operațiuni militare împotriva Ucrainei, fiecare dintre statele garante, în urma unei consultări urgente și imediate între ele (care va avea loc în termen de cel mult trei zile), în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va acorda asistență Ucrainei (ca răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) în calitate de stat permanent neutru. Acest lucru se va realiza prin punerea imediată în aplicare a unor acțiuni individuale sau comune care pot fi necesare, inclusiv închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare și utilizarea forței armate pentru a restabili și apoi a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.
5. Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU. Astfel de măsuri vor înceta odată ce Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru a restabili și menține pacea și securitatea internațională.
6. Mecanismul de punere în aplicare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în urma unor consultări suplimentare între Ucraina și statele garante, va fi reglementat în tratat, ținând seama de protecția împotriva unor posibile provocări.
7. Tratatul se aplică cu titlu provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina și de către toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după ce statutul Ucrainei de stat permanent neutru va fi aprobat printr-un referendum în toată Ucraina și după ce modificările relevante vor fi aduse la constituția ucraineană și ratificate de parlamentele Ucrainei și ale statelor garante.
8. Tratatul propune să stabilească voința părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia în termen de 15 ani. De asemenea, a propus să se stabilească faptul că Ucraina și Rusia nu vor rezolva militar problema Crimeei și a Sevastopolului, ci vor continua eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva problema.
9. Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru a pregăti și a conveni asupra dispozițiilor Tratatului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, asupra modalităților de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și asupra schimbului de corpuri ale persoanelor decedate și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.
10. Părțile consideră că este posibil ca președinții Ucrainei și Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat și/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”.

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Canada | Emmanuel Macron | Germania | Israel | Italia | Joe Biden | Marea Britanie | Mario Draghi | NATO | Polonia | Rusia | Turcia | Ucraina | Vedea | Vladimir Putin