Astăzi are loc o nouă rundă de negocieri între delagațiile rusă și ucraineană, de această dată la Istanbul. Reprezentanții Ucrainei urmăresc un acord de încetare a focului, așa cum a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.
De asemenea, Kuleba a recomandat negociatorilor care au ajuns în Turcia să nu mănânce, să nu bea nimic și să se evite atingerea suprafețelor, în contextul informațiilor care au apărut privind tentativa de otrăvire a membrilor delegației ucrainene și a oligarhului rus Roman Abramovici.
Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând.
În al doilea rând, toate aceste povești – că cineva a auzit ceva pe undeva, că spun niște surse – sunt multe de acest fel, pentru că toată lumea este însetată de vești, de senzațional.
Planul minimal este, în primul rând, să obținem chestiuni umanitare, iar cel maximal este să obținem încetarea focului și un acord de durată asupra acestuia.
Președintele Ucrainei a dat instrucțiuni clare delegației noastre: nu negociem oamenii, pământul sau suveranitatea. Acestea nu sunt subiect de negociere. Aici, poziția noastră este beton armat, susținută de dreptul internațional și de forțele armate ale Ucrainei, de sancțiuni internaționale care au fost aplicate Rusiei și de armele care ne-au fost date pentru a descuraja agresorul”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.
Informațiile privind tentativa de otrăvire a membrilor delegației ucrainene și a oligarhului rus Abramovici au fost făcute publice luni, 28 martie, fiind confirmate și de o anchetă a grupului de investigații Bellingcat. Evenimentul ar fi fost pus la cale în timpul negocierilor de pace care au avut loc la granița dintre Belarus și Ucraina la începutul lunii martie. (VEZI AICI DETALII – Roman Abramovich a fost otrăvit în timpul negocierilor de pace)
Tentativa a fost pusă pe seama unor lideri de la Moscova, care, conform anchetei, ar urmări să saboteze negocierile de pace, au declarat persoane la curent cu această situație, citate de Wall Street Journal.
Simptomele pe care le-ar fi avut Roman Abramovici, dar și alți doi membri ai delegației de negociatori sunt ochi roşii, lăcrimare constantă şi dureroasă şi exfolierea pielii de pe faţă şi de pe mâini, susţin sursele citate. Oligarhul rus și-ar fi pierdut chiar vederea timp de câteva ore, potrivit unei surse citate de WSJ.
Roman Abramovici participă la negocieri
Reamintim că oligarhul rus, Roman Abramovici, a fost văzut participând la discuții alături de Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan. Abramovici a fost surprins de către presa turcă, în imagini apărând la o masă și purtând căști prin care aude traducerea discursului președintelui Turciei.
Prezența patronului de club Chelsea la masa de negocieri este neașteptată, având în vedere că în urmă cu o zi au apărut informațiile referitoare la tentativa de otrăvire.
Apariția lui Roman Ambramovici la negocierile care au loc astăzi indică o continuitate a implicării acestuia în încercările de mediere dintre Rusia și Ucraina. Sancțiunile pe care Uniunea Europeană a fost nevoită să le aplice Rusiei, din cauza cărora și oligarhul rus a avut de suferit, l-ar fi împins pe acesta să se implice în mod activ la negocieri.
Cine este Roman Abramovici
Roman Abramovici, rămas orfan la vârsta de 3 ani, a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni din lume. S-a născut în Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966, iar părinții lui au murit când era încă un copil. A fost crescut de rude și a copilărit în Komi, în nord-vestul Rusiei.
„Ca să spun adevărul, nu pot spune că am avut o copilărie rea”, a declarat Abramovici la un moment dat, într-un rar interviu acordat presei occidentale. „În copilărie, nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul bomboane, ambele au un gust bun. În copilărie nu poți face diferența”, a spus oligarhul, potrivit Digi24.
Abramovici și-ar fi descoperit pasiunea pentru afaceri încă de când avea 16 ani. A lucrat a mecanic și a fost în Armata Roșie, iar apoi a vândut jucării din plastic în Moscova, dar și parfumuri și deodorante. După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1995, a preluat compania petrolieră Sibneft de la guvern cu aproape 250 de milioane de dolari, la o licitație trucată. În 2005, Abramovici a vândut-o înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari. De asemenea, a fost implicat în „războiul aluminiului”, din anii 1990, când oligarhii ruși au obținut controlul acestei industrii.