Un incident filmat pe Transfăgărășan a stârnit reacții puternice în mediul online. În imagini se vede cum un șofer, aflat la volanul unei mașini înmatriculate în Dolj, iese cu autoturismul de pe carosabil și se apropie brusc de un urs aflat pe marginea drumului.
Clipul a fost postat pe rețelele de socializare cu mesajul: „Unii oameni sunt animale…”, iar comentariile nu au întârziat să apară. În timp ce unii i-au luat apărarea și au spus că a vrut doar să îndepărteze animalul de pe carosabil, alții l-au acuzat de cruzime și inconștiență. Polițiștii s-au autosesizat și au deschis o anchetă.
Vezi video AICI.
Cioban retardat… dacă aș da peste mă-ta și tot neamul tău de cocalari cu mașina, cum ai reacționa?!”, a scris un utilizator revoltat.
Măi oameni buni, înțelegeți că ursul nu e Mitzi sau Fifi din dormitor. Rupe, omoară, atacă. Are instinct, e sălbatic. Nu vă mai jucați cu animalele și nu le mai hrăniți!”, a comentat altul.
De cealaltă parte, au fost și persoane care au susținut că șoferul a încercat să protejeze alți participanți la trafic:
A făcut ce trebuia să facă toți. Urșii nu trebuie să asocieze șoseaua și traficul cu hrana, de aia se întâmplă ce se întâmplă.”, a spus un internaut
Intenția a fost de a-l îndepărta din calea motocicliștilor italieni iubitori de selfie-uri cu urși”, a spus cineva, cu aluzie la cazul recent al turistului italian ucis de o ursoaică pe Transfăgărășan.
Cum să încerce să-l îndepărteze când intenția… a fost să-l calce pe picior?!?! Chiar sunteți penibili sau v-ați trezit în conștiință și voi, și doljeanul din video, mă lași?”, i-a răspuns altcineva.
În urma apariției imaginilor, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș s-au sesizat din oficiu și, cu sprijinul IPJ Dolj, desfășoară verificări pentru a stabili cu exactitate contextul evenimentului.
În urma apariției în spațiul public a unor imagini, în care un autoturism aflat în trafic, posibil pe DN 7C – Transfăgărășan, pare a ieși în afara carosabilului cu intenția de a lovi un urs sălbatic, aflat în apropierea părții carosabile, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș este abilitat să comunice următoarele:
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș s-au sesizat din oficiu și au desfășoară verificări, cu sprijinul polițiștilor doljeni, pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și pentru luarea măsurilor legale ce se impun.”, transmite IPJ Argeș
Recomandările poliției:
În acest context, polițiștii argeșeni transmit o serie de recomandări pentru participanții la trafic ce întâlnesc cu animalele sălbatice:
- Nu opriți și nu vă apropiați de urși pentru a face poze sau a le oferi hrană;
- Respectați indicatoarele și panourile de avertizare;
- Nu blocați traficul și evitați interacțiunile directe cu animalele sălbatice.
Autoritățile reamintesc că Transfăgărășanul traversează o zonă montană cu habitat natural pentru numeroase specii de animale, iar întâlnirea cu acestea trebuie tratată cu prudență și responsabilitate.
Transfăgărășanul nu este un parc safari! Apropierea animalelor de șosele și de zone locuite este un fenomen influențat inclusiv de oameni, prin repetarea colectivă a unor greșeli.
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș, ai Biroului pentru Protecția Animalelor, dar și polițiști ai altor structuri, colaborează cu jandarmii montani, cu organele silvice din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești cu instituțiile silvice subordonate, reprezentanții administratorilor fondurilor cinegetice și reprezentanții autorităților locale, intervențiile implicând uneori și sprijin din partea pompierilor argeșeni și al reprezentanților Salvamont, dar rezolvarea situației nu se va realiza peste noapte sau de la sine, iar problematica, din câte am arătat anterior, nu se află în competența Poliției Române sau în responsabilitatea unei singure instituții.
Pentru o informare completă și echilibrată, vă recomandăm să vă informați din surse oficiale, sens în care exemplificăm cu următorul comunicat:
https://ag.politiaromana.ro/ro/stiri/referitor-la-hranirea-ursilor-din-zona-transfagarasanInspectoratul de Poliție Județean Argeș, alături de celelalte instituții cu responsabilități în gestionarea problematicii în discuție, reiterează apelul către cetățeni la responsabilitate și colaborare, în vederea unei conviețuiri pașnice între oameni și fauna sălbatică.”, adaugă IPJ Argeș.
Sursă foto: captură video Pintoi Laurențiu/ Facebook
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro