A murit Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix

de | 02.08.2024 22:45 | Eveniment, Importante, Național

Legendarul solist al trupei Phoenix, Nicu Covaci a încetat din viață. Avea 77 de ani.

Acesta se afla la secția de ATI a Spitalului din Timișoara din cauza unor complicații apărute în urma tratamentul postoperatoriu. Nicu Covaci a trecut printr-o intervenție chirurgicală delicată în urmă cu câteva luni, intervenție pe creier ce a durat aproximativ șase ore. După această operație artistul s-a recuperat greu.

Nicu Covaci Phoenix

Foto: Facebook Phoenix Transsylvania

În această seară membri trupei Pheonix au transmis în mediul online un mesaj de adio:

De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!”, este mesajul transmis de trupa Pheonix pe pagina de Facebook.

Nicu Covaci s-a născut pe 19 aprilie 1947 în Timișoara și a fost cântăreț, chitarist, compozitor, pictor și grafician. Totodată a fost fondatorul formației Phoenix.

Muzica i-a plăcut încă de mic copil, acesta luând lecții de pian, acordeon, lecții de engleză, franceză și germană. Ulterior acesta a învățat singur să cânte la muzicuță.

În anul 1976 artistul a părăsit România și a locuit pe rând în Olanda, Germania și Spania.
Acesta era de asemenea și un iubitor al sportului și al motocicletelor.
Phoenix Nicu Covaci

Trupa Phoenix, cunoscută și ca Transsylvania Phoenix, este o formație românească de muzică rock, înființată în anul 1962 la Timișoara. Aceasta a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România.

Discografia formației Phoenix adună aproape 40 de titluri oficiale, imprimate pe mai multe tipuri de suport: disc de vinil, compact disc, casetă audio, DVD și VHS.

Trupa Phoenix a debutat discografic în anul 1968 cu un EP cu patru piese.

De menționat că până în 1977, când membrii formației au părăsit România, toate materialele discografice Phoenix au apărut sub egida casei de discuri Electrecord.

În perioada de exil în Germania, produsele formației au fost lansate prin intermediul caselor de discuri Bacillus/Bellaphon Records și Extra Records & Tapes, conform Wikipedia.

După 1990, când muzicienii s-au întors în România, albumele Phoenix au fost editate sau reeditate la diferite case de discuri din țară (Electrecord, Eurostar, Genius CD, Cat Music, Zone Records, Fangorn Acoustic, DB Schenker) sau din străinătate (unele apariții nefiind recunoscute oficial de către membrii Phoenix). Totodată o parte dintre discuri sunt producții independente ale formației, unele apărând pe piață sub egida propriei case de discuri, Phoenix Records.

Mai jos redăm un interviu acordat de Nicu Covaci în urmă cu 2 ani în care acesta spune că Phoenix trebuie să meargă mai departe și fără el.

Foto descriptiv
Video: YouTube
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Germania | Nicu Covaci | Olanda | Phoenix | Spania | Timiș | Timișoara