anchetaonline.ro

Adevărul despre COLESTEROL! Ulei de măsline sau floarea-soarelui? Răspunsul Mihaelei Bilic surprinde mulți români

de | 20.12.2025 10:24 | Lifestyle, Național

Uleiul de măsline sau cel de floarea-soarelui? Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică diferențele dintre Omega 9 și Omega 6 și arată de ce alimentația modernă conține prea multe grăsimi cu efect proinflamator, dar și ce schimbare simplă poate aduce beneficii reale pentru colesterol, insulină și sănătatea inimii.

Uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui? Nutriționistul Mihaela Bilic explică, într-un mesaj publicat pe Facebook, diferențele dintre Omega 9 și Omega 6 și arată din ce alimente provin aceste grăsimi esențiale, dar și cum ne influențează alegerile zilnice din bucătărie: ”Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui? Omega 9 sau Omega 6? Găsim Omega 9 în măsline și uleiul de măsline, avocado, oleaginoase (nuci, caju, fistic, migdale), arahide și uleiul de arahide.

Pentru omega 6 sursa de bază sunt semințele și uleiul de floarea-soarelui, uleiul de soia și de porumb, semințele de dovleac și de susan”.

Schimbarea simplă din bucătărie care ajută inima

Mai departe, Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din România, atrage atenția asupra dezechilibrului de grăsimi din alimentația zilnică și explică de ce uleiul de măsline, bogat în Omega 9, este o alegere mai sănătoasă decât uleiul de floarea-soarelui.

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

”Uleiul de măsline conține 75% grăsimi Omega 9, 10% Omega 6 și 15% grăsimi saturate.

Uleiul de floarea-soarelui are 25% Omega 9, 62% Omega 6 și 13% grăsimi saturate.

Alimentația noastră conține prea mult omega 6 cu efect proinflamator. Obiectivul? Reducerea consumului de ulei de floarea-soarelui și creșterea consumului de ulei de măsline. Omega 9 are un avantaj suplimentar pentru sănătate: crește sensibilitatea la insulină și nivelul de HDL colesterol, adică fracția cu efect protector”, a mai precizat Mihaela Bilic.

Adevărul despre colesterol

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică diferențele esențiale dintre o dietă vegetariană și una bogată în grăsimi sănătoase, arătând că doar alimentația cu aport ridicat de Omega 9 poate crește colesterolul „bun” HDL, cu efect protector pentru inimă.

”Se pare că o dietă vegetariană, din care sunt eliminate grăsimile saturate, are efect benefic pe profilul lipidic: scade colesterolul total și fracția LDL. Însă numai dieta bogată în Omega 9 duce la creșterea nivelului de HDL colesterol!”, concluzionează Mihaela Bilic.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Catalin Mindroc.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Se aglomerează de sărbători! 94 de cerșetori – sancționați în Pitești în ultima lună 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: