Pentru primii aproape trei ani ai mandatului 2020-2024, administrația locală din comuna Moșoaia, reprezentată de primarul Ion Necula, viceprimarul Adrian Frântură și Consiliul Local, este în măsură să prezinte un bilanț consistent al obiectivelor angajate și realizate.
Echipa managerială a reușit să folosească toate tipurile de resurse de finanțare pentru a implementa cele mai multe dintre proiectele pe care și le-a propus, în vreme ce altele, la fel de importante, sunt în curs de realizare. Printre obiectivele majore bifate de echipa Ion Necula – Adrian Frântură se numără: extinderea rețelei de gaze, asfaltarea străzilor, modernizarea iluminatului public, modernizarea școlilor etc.
Gaze, asfalt, lumină – investiții majore în infrastructură
În ceea ce privește confortul cetățenilor și asigurarea UTILITĂȚILOR, reprezentanții administrației publice din Moșoaia au reușit să bifeze câteva obiective esențiale privind extinderea rețelelor de gaze naturale. Pe de o parte, lucrările au vizat satele Bătrâni și Lăzărești, iar pe de altă parte, s-a intervenit cu investiții majore, pe același tip de rețele, pentru extindere pe străzile Mustățari, Drumu Morii – sat Smeura, Drumu Morii – sat Ciocănăi, strada Apusului, Aleea Cazacilor – sat Ciocănăi.
O rețea locală amplă de INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ a intrat și în proces de asfaltare. Enumerăm, printre acestea, străzile Stoenari, Bisericii, Drumu Morii, Prunilor, Drumu Sării și Platoul Stejarilor (sat Smeura), străzile Basangești și Dealului (sat Hințești), strada Aleea Marghiolilor (sat Ciocănăi), strada Principală (sat Bătrâni), străzile Principală și Lunga (sat Lăzărești). Pentru o parte dintre acestea au fost deja realizate lucrările de asfaltare, în vreme ce restul va fi terminat în cursul acestui an.
Alte rute de infrastructură rutieră, precum strada Olteni din satul Smeura, strada Principală din Hințești și strada Principală din Dealu Viilor au fost vizate pentru reabilitare și modernizare, în cadrul unei investiții care va fi finalizată tot în acest an.
În paralel, au fost pietruite acele străzi care încă au rămas neasfaltate pe raza comunei, în vederea menținerii acestora în stare conformă pentru traficul rutier.
Tot la nivel de infrastructură, reprezentanții Primăriei Moșoaia anunță un amplu proiect de modernizare a ILUMINATULUI PUBLIC prin montarea de lămpi din stâlp în stâlp, proiect care vizează toată comuna, este finanțat prin AFM și în curs de implementare.
Servicii publice menite să asigure confort și suport cetățenilor
La nivelul SERVICIILOR PUBLICE, administrația locală a asigurat periodic, în fiecare an al mandatului, acțiuni de ecologizare și igienizare a cursurilor de apă și a pădurilor de pe raza localității, reușind să mobilizeze nu numai resurse publice, ci și voluntari.
În prezent, se lucrează la o strategie de încurajare a colectării selective a deșeurilor menajere prin acordarea de facilități la plata impozitelor. Ridicarea deșeurilor a fost deja organizată de două ori pe lună, dar, în ultimii doi ani, comuna Moșoaia a atins ținta cerută de AFM în acest sens.
Tot la capitolul serviciilor publice, administrația a asigurat sprijin logistic permanent pentru întocmirea planurilor parcelare la nivelul comunei Moșoaia astfel încât cetățenii să poată intabula terenurile agricole și forestiere deținute, prin alocarea de fonduri din bugetul local și prin proiecte finanțate de guvern sau de Uniunea Europeană (prin finanțare OCPI) pentru serviciile de cadastru și sistematizare.
Un alt serviciu îl reprezintă consilierea cetățenilor pentru întocmirea documentației în vederea accesării proiectelor europene destinate persoanelor fizice.
De altfel, accesarea de fonduri externe pe diverse domenii pentru comuna Moșoaia, în funcție de programele și măsurile deschise pentru finanțare, reprezintă o prioritate pentru reprezentanții Primăriei Moșoaia. Permanent, administrația depune propriile proiecte prin programele de finanțare anunțate.
Echipa formată din Ion Necula – Adrian Frântură și-a aplecat atenția permanent asupra relației directe cu cetățenii, implementând la nivelul administrației din Moșoaia principiul „Primăria și Consiliul Local în slujba cetățenilor și nu invers!”. „DA, suntem la dispoziția cetățenilor! ”, susțin, într-o voce comună, cei doi manageri locali.
Educație, sport și sănătate pentru o comunitate puternică
În EDUCAȚIE, un obiectiv important al acestui mandat îl reprezintă finalizarea Școlii Generale din satul Moșoaia, investiție începută încă din anul 2011, cu termen în 2024.
Pentru modernizarea procesului de învățământ, au fost avute în vedere proiectele europene menite să asigure digitalizarea unităților școlare prin achiziționarea de echipamente IT.
De asemenea, administrația bifează transformarea Centrului de Zi pentru Copii din vecinătatea Primăriei în Grădiniță și Afterschool. Grădinița funcționează deja de anul trecut, iar în 2024 va fi transformată în grădiniță cu program prelungit.
Dedicat TINERETULUI ȘI SPORTULUI este proiectul care bifează înființarea unei baze sportive multifuncționale în satul Hințești, pe amplasamentul fostului teren de fotbal.
Nici SĂNĂTATEA nu a fost neglijată, fiind inițiate campanii gratuite periodice în vederea evaluării stării de sănătate a cetățenilor de pe raza comunei Moșoaia (analize sânge, consult oftalmologic), cărora li s-au adăugat, din 2023, controale pentru prevenția cancerului de col uterin.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro