Dr. Adrian Tase: „Bunătățile de Paște trebuie consumate cu măsură!”

de | 03.04.2023 21:03 | Știri, Județean, Lifestyle

Masa de sărbătoare este una îmbelşugată şi plină de bunătăţi. Din păcate, excesele din această perioadă cu mâncăruri prea grase şi din abundenţă ne pot crea mari neplăceri. În multe cazuri preparatele de pe masa de Paşte ne aduc indigestii, până la internări de urgenţă.

Pentru a petrece Paştele liniștiți și binedispuși, trebuie să urmăm unele reguli, majoritatea de bun-simţ, pe care ni le punctează medicul cardiolog Adrian Tase, unul dintre medicii cunoscuţi din judeţ, preocupat constant de sănătatea argeşenilor.

Postul drastic poate duce la oboseală şi anemie

Există persoane foarte motivate din punct de vedere spiritual care ţin în întregime postul Paştelui, iar în unele zile din Săptămâna Mare, post negru. Aceste persoane dovedesc o voinţă extraordinară. Totuşi excesul în această direcţie poate duce la astenie (oboseală), scăderea toleranţei la efort (fatigabilitate), sindrom anemic.

În contrast, după perioada de post, unii au tendinţa să mănânce mai mult decât în mod obişnuit, ceea ce duce la dispepsie gazoasă şi plus ponderal. Trebuie ştiut că festinul pascal, cu miel, ouă, cozonac, este bogat în proteine şi grăsimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie. Totuşi, în exces, meniul de Paşti supra- solicită tubul digestiv, ficatul, vezicula biliară, pancreasul, procesele metabo- lice şi, într-un sens mai larg, întregul organism.

În anii trecuţi, au existat cazuri în care bucuria mesei de Paşti a fost umbrită de excese alimentare care au pus în pericol starea de sănătate a unor concetăţeni.

CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT?

Alimentele bogate în grăsimi şi proteine animale turează la maximum circuitele metabolice. Tubul digestiv este suprasolicitat, mai ales după o perioadă de restricţie. Dinţii sunt supuşi unui efort crescut de masticaţie

Tubul digestiv, de la esofag la stomac, intestin subţire (sau jejunileon) şi intestin gros (sau colon) îşi suplimentează funcţiile de contracţie şi absorbţie. Toate glandele digestive, începând cu cele salivare, continuând cu cele care secretă sucul gastric, şi terminând cu pancreasul generator de tripsină, lipază şi amilază, lucrează din plin. Ficatul îşi sporeşte efortul de a gestiona procesele metabolice, iar vezicula biliară este hiperactivă. În condiţiile în care organismul se forţează pentru a digera şi metaboliza alimentele, orice altă suferinţă cronică a corpului se poate exacerba. Pentru că inima este obligată să pompeze mai mult sânge la tubul digestiv, la pacienţii cardiovasculari se pot produce agravări. Similar, la pacienţii cu suferinţe renale, pentru că rinichii trebuie să epureze mai multe deşeuri metabolice.

 

masa Paste
RECOMANDĂRI MEDICALE

Ouăle în exces pot exacerba o suferinţă bilio-hepatică – deci doza recomandată este de un ou pe zi; ouăle trebuie achiziţionate din surse sigure, spălate şi tratate termic înainte de a fi consumate.

Consumul exagerat din produse de miel pune pancreasul în dificultate – deci mâncaţi carne de miel doar o dată pe zi, de preferinţă la prânz.

Pastrama este foarte sărată, putând creşte tensiunea arterială – deci savuraţi pastrama în cantităţi mici.

Cozonacul este delicios, dar dacă este prea mult, aduce glucide rafinate, neprietenoase pentru metabolism – prin urmare mâncaţi maximum 2-3 felii de cozonac pe zi.

La oamenii sănătoşi, un pahar de vin pe zi este, de regulă, bine tolerat.

Odihna şi plimbările între feluri sunt binevenite.

EXCESUL DE LA MASA DE PAȘTE ÎNSEAMNĂ, PE LÂNGĂ KILOGRAME ÎN PLUS, ȘI AFECȚIUNI MEDICALE

 

În condiţiile în care organismul luptă din greu pentru digestia şi metabolizarea alimentelor, iar metabolismul lucrează la turaţie maximă, orice altă suferinţă cronică a corpului se poate agrava; de exemplu, o boală cardiacă ischemică controlată medi[1]camentos se poate exprima clinic prin dureri anginoase, iar pacientul se prezintă în gardă, la cardiologie.

 

Din experienţa anilor trecuţi, ne aşteptăm ca, după ce vor fi consumat în exces ouă şi carne de miel, unele persoane să se prezinte la spital cu tulburări digestive, de la simple indigestii, la colecistită acută, pancreatită acută sau ulcer perforat, care necesită intervenţii chirurgicale de urgenţă.

 

Pacienţii cu diverse boli cronice trebuie să mănânce cu moderaţie şi să-şi administreze medicamentele cu rigurozitate.

 

Prin urmare, recomandăm o atitudine echilibrată vizavi de gustoasele bucate tradiţionale. Consumate în cantităţi decente, ouăle, carnea şi produsele de miel, cozonacul şi vinul sunt delicioase şi utile organismului.

 

Să ne bucurăm de masa de Paşti, în deplină sănătate!”, transmite medicul cardiolog Adrian Tase.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Tichetele de masă 2023. Valoarea maximă rămâne la fel până în septembrie

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: