România trece la ora de iarnă în această noapte, atunci când ceasurile se vor da înapoi cu o oră.
Specialiștii spun, însă, că schimbarea orei poate afecta mulți oameni, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, trecerea la ora de iarnă poate afecta 20% dintre oameni, în special pe cei din grupuri vulnerabile, precum bătrânii, copiii ori bolnavii cronici.
Adaptarea la noile schimbări se produc în aproximativ 15 zile și potrivit specialiștilor, deși duminică dormim mai mult cu o oră, începând de luni vom resimți efectele trecerii la ora de iarnă.
Oamenii trebuie să știe că se poate ajunge la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, iar în unele cazuri se poate ajunge și la anumite afecțiuni:
Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:
Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru potrivit Romania Tv
Unele persoane pot fi supuse stresului, organismul simțind o intensitate a activității sistemului nervos. De aici pot aprea variații ale tensiunii arteriale și tulburări de ritm cardiac, dar și modificări neuropsihice, precum modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, arată medicul.
Atenție! Sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic”, a mai menționat medicul.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Piteștenii sunt invitați la Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST