Obiceiul englezesc de a adăuga lapte în ceai are o explicație nutrițională surprinzătoare. Deși poate părea o combinație neobișnuită, acest ritual are rolul de a reduce efectul taninurilor din ceai, care pot inhiba absorbția fierului din alimente. Studiile arată că ceaiul negru, consumat în timpul mesei, poate diminua semnificativ absorbția fierului, dar adăugarea laptelui ajută la neutralizarea acestui efect. Descoperă cum poți să te bucuri de ceai fără a compromite nivelul de fier din organism, conform recomandărilor nutriționistei Mihaela Bilic.
Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, explică, într-o postare publicată pe pagina de Facebook de ce pun englezii lapte în ceai și cum poți să te bucuri de ceai fără a compromite nivelul de fier din organism.
”DE CE pun englezii lapte în ceai?
Ca să blocheze efectul taninurilor!
Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.
Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute
Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat
Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a punctat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Foto descriptiv. Sursă foto: AV și Facebook Mihaela Bilic.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Apelul Părintelui Calinic Argeșeanul: ”Nu mai consumați zahăr și tot ce este îndulcit cu zahăr!”