Agresiuni sexuale și trafic de persoane! Aspecte transmise de IPJ Argeș

de | 31.07.2023 12:37 | Eveniment, Județean, Știri

Polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat, în cursul zilei de ieri, duminică, 30 iulie, o activitate preventivă pe raza municipiului Pitești, împreună cu polițiștii Secției 3 Poliție Pitești.

Astfel, polițiștii au purtat discuții, în special cu tinere fete, dar și cu adulți, în cadrul acțiunii, referitor la traficul de persoane, precum și la agresiunile sexuale.

Aceștia au fost informați despre Telefonul copilului – 119, precum și despre ce implică infracțiunea de agresiune sexuală și modul în care cetățenii pot fi de ajutor în identificarea și prinderea făptuitorilor.

Obiectivul principal al inițiativei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestor fapte, iar în situația nedorită în care asemenea fapte deja au avut loc, încurajarea victimelor de a cere ajutor.

1. Aspecte de știut despre agresiunile sexuale transmise de IPJ:

Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru. Astfel de fapte au implicații psihologice față de victimă, mai ales la vârste fragede. Faptele trebuiesc sesizate la momentul la care au loc, iar pentru a sprijini activitatea polițiștilor de identificare, depistare și luare a măsurilor legale față de autori, este util ca persoanele care sunt victime sau matori oculari la asemenea fapte să sprijine demersul legal al polițiștilor.

Sfaturi pentru prevenirea ,,atingerilor nedorite”:
– faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Învățați-i de mici că nimeni nu-i poate atinge în zonele intime, vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale, pe care au tot dreptul să și le apere;
– Ajutați-i să vă memoreze numărul de telefon și să învețe adresa de acasă;
– Arătați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice;
– Credeți-i! De fiecare dată când se întâmplă ceva, rămâneți de partea lor! Interveniți, cereți ajutor, luați măsuri!
– Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să și le protejeze, și a noastră, ca părinți, să-i ajutăm cu tot ce putem;
– Învățați-i să evalueze bine spațiul și oamenii din jur: -Sunt copii agitați în partea aceea? Să evite zona. -Cineva strigă? Să evite zona; Să repereze de la început un adult sau doi (un părinte cu copii, cineva de la pază), căruia să îi poată cere ajutorul în caz de orice;
– când merg singuri undeva și sunt interpelați pe stradă de oricine, să ridice privirea, să analizeze contextual, și să meargă mai departe, să ceară ajutor, sau să o ia la fugă; dacă nu pot fugi, cum ar fi într-un autobuz, să strige ,,STOP! Nu mă mai atinge! Ajutor!”

 

2. Aspecte de știut despre traficul de persoane:

Traficul de persoane rămâne un fenomen în plină evoluție, atât din punct de vedere al interesului manifestat de traficanți, aflați într-o necontenită căutare de mijloace de îmbogățire rapide și ilegale, cât și al interesului manifestat pentru contracararea acestui fenomen.
Victimele traficului de persoane sunt în principal femei și fete, traficate în scopul exploatării sexuale.
Vulnerabilitatea crescută rezultă din traiul în condiții materiale precare, căutarea unor oportunități mai bune în viață, lipsa educației și a accesului la informație ori lipsa experienței de viață socială (minori), atitudini și judecăți naive de genul ,,mie nu mi se poate întâmpla”, proveniența victimelor din familii dezorganizate sau monoparentale (dorința de a scăpa de un mediu abuziv sau neglijent), din centre de plasament, persoane cu dizabilități care sunt ușor victimizabile.
De cele mai multe ori, victimizarea se petrece pe teritoriul altor state, unde există cerere pentru forță de muncă ieftină, pentru servicii sexuale, sau unde există contextul și se tolerează faptele de cerșetorie sau chiar furturi mărunte, la care victimele pot fi obligate să le comită.
Informarea joacă un rol foarte important pentru prevenirea acestei categorii de fapte, iar mai multe informații din domeniu pot fi accesate gratuit pe pagina de internet a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, la link-ul https://anitp.mai.gov.ro/ .

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Pitești