Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul fermierilor români cu o nouă schemă de ajutor de minimis: „Creditul Fermierului”. Publicată în transparență decizională, inițiativa vizează facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderile din sectorul agricol, prin acoperirea dobânzilor aferente creditelor contractate. Schema se aplică la nivel național până la 31 decembrie 2025, cu un buget de 250 milioane lei și poate fi consultată deja pe site-ul MADR.
MADR a anunțat de curând că a publicat în transparență decizională proiectul de Hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”! Această schemă este menită să sprijine accesul la finanțare al întreprinderilor din domeniul producției agricole primare. Se aplică pe întreg teritoriul României, de la data aprobării actului normativ și până la 31 decembrie 2025.
Sunt eligibile întreprinderile care activează în domenii precum: cultivarea plantelor nepermanente (CAEN 011), a celor din culturi permanente (CAEN 012), plante pentru înmulțire (CAEN 013), creșterea animalelor (CAEN 014) și activități în ferme mixte (CAEN 015).
Ajutorul se acordă sub forma unei subvenții de dobândă (ROBOR la 3 luni), pentru creditele contractate în condițiile prevăzute în proiect.
Valoarea totală a ajutorului de minimis nu poate depăși echivalentul în lei a 50.000 euro pe durata a trei ani. Plata ajutorului se poate efectua până la 31 martie 2029. Bugetul total al schemei este de 250 milioane lei (50 milioane euro). Proiectul poate fi consultat pe site-ul MADR, în secțiunea „Transparență decizională” – aici.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB MADR
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: