Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Harris și Trump în bătălia pentru Casa Albă

de | 05.11.2024 10:59 | Național, Politic

Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump sunt într-o competiție electorală foarte strâns. Alegerile prezidențiale din SUA ce se vor desfășura până pe 5 noiembrie, iar rezultatul ar putea fi aflat abia la câteva zile după închiderea urnelor, având în vedere istoria votului anticipat și numărarea buletinelor prin corespondență. În acest scrutin se va decide nu doar pe cine trimit la Casa Albă până în 2029, ci și componența Congresului.

Americanii vor decide și membrii Congresului – toate locurile din Camera Reprezentanţilor vor fi reînnoite, precum şi 33 dintre cele 100 de locuri din Senat. Totodată, în unele state, pe buletinul de vot vopr putea alege în acelaşi timp pentru un secretar de stat, guvernator, procuror general sau judecător.

Câştigătorul cursei foarte strânse am putea să-l aflăm abia la câteva zile după închiderea urnelor, au arătat cei de la Reuters. Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi să îşi aleagă pe cine trimit la Casa Albă până marţi, 5 noiembrie, inclusiv. Câteva zeci de milioane – peste 76 de milioane mai exact – au votat deja anticipat până duminică, 3 noiembrie. Vicepreședintele Kamala Harris este candidatul democrat la președinție. A fost aleasă pentru prima dată ca procuror districtual din San Francisco în anul 2004, înainte de a ocupa mai târziu funcția de procuror general al Californiei, iar apoi a fost aleasă în Senat. Fostul președinte Donald Trump este candidatul republican la președinție. Înainte de a-și lansa candidatura prezidențială din 2016, Trump a fost dezvoltator imobiliar, om de afaceri și vedetă de televiziune.

E bine de precizat că preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin. De altfel, alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său). Americanii nu votează direct candidații, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia. Totodată, fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului. Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres. De asemenea, reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt fie aleşi locali, fie susţinători aleşi de partide. Totodată e bine de explicat și faptul că desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul ”câştigătorul ia totul”: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde ”marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională, arată cei de la stiripesurse.ro.În 47 de state este posibil să se voteze anticipat de ceva timp, iar data de 5 noiembrie marchează sfârşitul votului. De asemenea, este posibil ca americanii să voteze prin corespondenţă. O bună perioadă de timp, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor „swing states” acele state-cheie, pentru că fi câştigate de republicani, fie de democraţi. Anul acesta, există şapte state-cheie, potrviit presei centrale: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin.

Foto descriptiv. Sursă foto: FB Kamala Harris și FB Donald Trump.

Citițui, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ce spun experții? 5 sfaturi de aur pentru cumpărături online sigure de Black Friday

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Donald Trump | Kamala Harris | Washington