Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat în această seară faptul că aproximativ 18 milioane de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente pentru alegerile de duminică, 4 mai.
Potrivit AEP situația numărului de alegători valabil pentru alegerea Președintelui României este următoarea:
• Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.031 de cetățeni;
• Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.350 de persoane;
• Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.314 cetățeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.085 cetățeni;
• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 cetățeni.
„Precizăm că Registrul electoral a fost actualizat atât prin importuri de date de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor și de la Direcția Generală de Pașapoarte, cât și prin radieri efectuate de persoanele autorizate din cadrul primăriilor.
Potrivit Legii nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.”, mai transmite AEP într-un comunicat de presă.
Duminică, alegătorii din România trebuie să pună ştampila pe unul dintre cei 11 candidaţi. Iată care sunt aceștia, conform ordinii stabilite de BEC:
- George Nicolae Simion – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
- George Crin Laurențiu Antonescu – Alianța Electorală România Înainte
- Elena Valerica Lasconi – Uniunea Salvați România (USR)
- Cristian Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român
- Marcela Lavinia Șandru – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)
- Victor Viorel Ponta – Candidat independent
- Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
- John-Ion Banu-Muscel – Candidat independent
- Petru Daniel Funeriu – Candidat independent
- Nicușor-Daniel Dan – Candidat independent
De precizat că votul pentru alegerea preşedintelui a început în diaspora în această seară, prima secţie deschisă fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă, potrivit Antena3 CNN.
Votul în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile:
- vineri, 2 mai, între orele 7:00 şi 21:00 (orele locale);
- sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 şi 21:00 (orele locale);
- duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) şi 21:00 (ora locală a României).
Sursă foto: roaep.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: