Alimente cu care slăbești de Paște! Ce poți face dacă nu îți place carnea de miel?

de | 04.05.2024 11:00 | Lifestyle, Național, Știri

Cu toții am auzit de călugării de pe Muntele Athos, aceștia fiind printre cei mai longevivi și sănătoși oameni din lume. Se crede că stilul lor cumpătat de viață şi alimentația reprezintă sunt cheia spre o viață lungă.

În alimentația lor nu vom găsi niciodată mâncăruri procesate, iar mesele sunt luate în linişte, nu pe fugă, cum suntem noi obișnuiți în general.

Obiceiurile lor alimentare sunt descrise pe larg și în volumul „The Mount Athos Diet“ (Dieta de la Muntele Athos), scris de trei nutriționiști: Richard Storey, Sue Todd şi Lottie Storey.

 

de masa

 

Aceștia s-au inspirat din stilul de alimentație observat la mănăstirile de pe muntele Athos și au încercat să schimbe conceptul persoanelor de a ține dietă. Cum? împărțind săptămâna în trei perioade cu alimente diferite: trei zile de moderaţie, trei zile de post şi o zi de sărbătoare sau dezlegare.

Specialiștii menționează faptul că cele mai importante elemente observate în alimentația călugărilor au fost respectarea postului și dieta mediteraneană.

Cu siguranță ar trebui să le urmăm exemplul, deoarece specialiștii spun că aceștia trăiesc cu zece ani mai mult decât grecii, au în general aceași greutate și par mult mai tineri decât sunt în realitate.

 

de athos

 

Pentru cei interesați mai jos sunt câteva exemple de meniuri inspirate din dieta călugărilor.

În zilele de post:

  • Micul dejun: 1 grapefruit
  • Prânzul: 1 supă de legume cu o felie de pâine integrală
  • Cina: mîncare de fasole scăzută cu roșii proaspete şi salată.
  • Gustări: legume crude

 

În zilele de moderație:

  • Micul dejun: Putem alege din: muesli cu ovăz (sau alte cereale) și fructe de pădure, măr ras sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci, piersici, iaurt
  • Prânzul: supă de pui sau supă de morcovi şi coriandru cu o felie de pâine integrală
  • Cina: cartofi dulci copți cu măsline, brânză feta și salată verde
  • Gustări: un măr / o mână de nuci sau semințe

 

În ziua de sărbătoare sau dezlegare se poate consuma orice fel de aliment, singura regulă fiind moderația.

de dieta

Alimente recomandate la masa de Paște

Dacă nu sunteți tentați în acest moment să încercați o dietă dar totuși vreți să consumați la masa de Paște alimente sănătoase, medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu recomandări.

 

de nutritionist

 

Cunoscuta nutriționistă vorbește despre alimentele care ar trebui să le includem la masa de Paște, în special că acestea ajută la slăbit și vin la pachet cu alte beneficii..

 

În meniul de Paște, trebuie să includeți stufatul, acea tocană pe bază de ceapă și usturoi verde. E momentul din an în care e bine să consumăm verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente.

Dacă digestia ne permite (pentru că balonează) și cei din jur nu protestează (apropo de miros), n-ar fi rău să mâncăm mai des și ceapă și usturoi. Ele conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică. La nivelul sistemului cardiovascular fluidizează sângele, scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul de boli cardiovasculare.

Dintotdeauna usturoiul a fost considerat un antibiotic natural, alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism și echilibrează flora intestinală și bucală (are efect bactericid pentru candida). Mai puțin cunoscut este faptul că usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, aceeași moleculă miraculoasă prezentă în pastilele ce cresc potența masculină.

Și pentru doamne am o veste bună: quercitina din ceapă și vinilditiina din usturoi inhibă transformarea pre-adipocitelor în adipocite și blochează acțiunea genelor responsabile de apariția unor noi celule adipoase. Deci consumul de ceapă și usturoi poate fi un ajutor pentru slăbit, prin limitarea expansiunii depozitelor de grăsime”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

 

În cazul în care aveți probleme cu balonarea, medicul vine cu soluții:

 

Până și eventuala balonare nu trebuie privită ca un dezastru, este vorba de niște glucide complexe din ceapă și usturoi- fructozani- care fermentează. Însă ele constituie un substrat hrănitor pentru bacteriile benefice din colon și au efect prebiotic, de creștere a imunității. Cât despre halena neplăcută, aveți 2 variante: fie mestecați câteva crenguțe de pătrunjel (clorofila neutralizează mirosul), fie convingeți toată familia să aibă același meniu delicios și sănătos, bogat în ceapă și usturoi.

Pentru a evita o indigestie, specialiștii recomandă ca alimentele din carne de miel sa fie consumate cu măsură, mai ales dacă la masa de Paste vor fi asociate cu mancaruri bogate in grasimi.

Recomandări dacă nu vă place carnea de miel!

Nu vă place carnea de miel? Atunci faceți stufat cu carne de pui sau de porc. Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? Aflați că în varianta fiartă, adică în stufat, sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia. Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorția fierului din carne și din verdețuri…asta dacă mai era nevoie de argumente nutriționale”, mai adaugă medicul nutriționist.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pastorală de Ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic | Muntele Athos

Ultimele articole