anchetaonline.ro

Alimentul care hrănește, hidratează și ne ajută să slăbim mai repede!

de | 06.08.2025 14:13 | Național, Lifestyle

Mihaela Bilic, medic nutriționist de renume, subliniază beneficiile unui aliment considerat esențial pentru sănătatea noastră: laptele de vacă. După ce băuturile pe bază de plante au fost la mare căutare în ultimii ani, se observă o revenire treptată la lapte, datorită numeroaselor sale beneficii nutritive. Într-o perioadă marcată de incertitudini privind alternativele vegetale, nutriționistul Mihaela Bilic explică, într-o postarea publicată pe pagina de socializare, că laptele rămâne un aliment complet, cu efecte benefice asupra sănătății noastre, de la hidratare și nutriție, până la prevenirea bolilor.

”În sfârșit ne întoarcem la lapte!

Cu o valoare de piață de aproape 20 miliarde dolari/an, laptele pe bază de plante a fost marele succes al mișcării ce promova consumul alimentelor de origine non-animală.„În ultimii ani a existat o creștere remarcabilă a popularității băuturilor alternative la lapte”, declara un purtător de cuvânt al firmei de analiză NIQ. Această creștere a fost alimentată de preocupările legate de sănătate, bunăstarea animalelor și mediu.

Vânzările de “zeamă” de plante nu s-au limitat la o singură generație, Generația Z, Millennials, Generația X și Baby Boomers fiind cu toții deschiși la alternativele lactate. Însă entuziasmul inițial a trecut și tot mai multe semne de întrebare legate de înlocuitorii vegetali ies la iveală.

Prin contrast, industria laptelui de vacă, care se confruntase cu o scădere a cererii, se bucură în prezent de o renaștere.

Unul dintre cele mai importante motive este confuzia consumatorilor cu privire la impactul asupra sănătății, ceea ce îi determină să rămână la produsele lactate „originale” ca opțiune mai sigură”, punctează medicul nutritionist.

Lactatele au un rol important în echilibrul alimentar

Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic.

Unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, subliniază importanța laptelui în dieta europeanilor și tendințele actuale legate de produsele lactate și alternativele vegetale. Deși laptele pe bază de plante a câștigat popularitate, tot mai mulți consumatori, în special în Franța, Germania și Regatul Unit, se confruntă cu confuzii privind impactul acestora asupra sănătății. În plus, laptele integral a început să fie recunoscut pentru beneficiile sale, cum ar fi absorbția mai lentă a glucozei din sânge. În acest context, Mihaela Bilic subliniază că lactatele rămân esențiale pentru echilibrul nutrițional și dezvoltarea copiilor.

”Opinia consumatorilor europeni de lapte este că nu ar renunța niciodată complet la consumul de produse lactate, pe motiv că ar pierde nutrienți esențiali din dietă.

Mulți consideră că lactatele au un rol important în echilibrul alimentar- 70% dintre părinții francezi sunt îngrijorați în legătură cu creșterea și dezvoltarea optimă a copiilor, în cazul în care ar evita lactatele.

Interesul crescut pentru controlul glicemiei începe să aibă un impact major asupra modului în care consumatorii percep produsele lactate și alternativele la lapte- 27% dintre consumatorii din Germania au declarat că au redus consumul la ambele categorii, subliniind nivelul de confuzie legat de produsele lactate și de alternativele vegetale.

„Laptele integral se bucură de o renaștere, având în vedere legătura dintre conținutul de grăsimi și absorbția mai lentă a glucozei din sânge”, spun analiștii de la Mintel.

Laptele pe bază de plante s-a confruntat cu reacții negative din cauza nivelului înalt de procesare utilizat în producție. În ianuarie 2022, 45% dintre consumatorii francezi erau de acord că alternativele la lapte erau prea procesate, iar mai recent, 67% dintre consumatorii din Regatul Unit și 52% dintre consumatorii germani au declarat că utilizarea ingredientelor ultra-procesate în alternativele lactate este „descurajantă”. 45% dintre consumatorii germani sunt de acord că produsele lactate sunt mai puțin procesate decât produsele lactate alternative”, mai punctează Mihaela Bilic.

”Laptele ne protejează de obezitate și diabet”

În final, nutriționistul subliniază importanța laptelui ca aliment complet, cu multiple beneficii pentru sănătate. Considerat un „superaliment”, laptele de origine animală este un excelent prebiotic, probiotic și postbiotic, având un rol esențial în echilibrarea microbiotei intestinale, prevenirea obezității și diabetului și în susținerea procesului de slăbire. Mihaela Bilic îndeamnă consumatorii să opteze pentru acest aliment natural, care conține toți nutrienții necesari organismului uman, fără a fi nevoie de alternative complicate.

”Gata cu întrebările și căutările, nu e nevoie să reinventăm roata, este mai simplu să bem lapte!

Laptele este singurul aliment cu efect “3 în 1”- are rol prebiotic, probiotic și postbiotic. Conține 87% apă, procente egale de proteine, glucide și grăsimi + toate mineralele de care are nevoie organismul.

Laptele este un aliment complet care hrănește și hidratează, iar produsele lactate fermentate echilibrează în mod natural microbiota intestinală. Laptele ne protejează de obezitate și diabet și ne ajută să slăbim mai repede. Și când spunem “lapte”, obligatoriu este de origine animală!”, concluzionează nutriționistul Mihaela Billic.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook MADR și Facebook Mihaela Bilic.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primarul Cristian Gentea: Schimbarea la Față este o chemare la transformare și curaj

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole