Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat încheierea mandatului său, subliniind progresele semnificative realizate în domeniul justiției românești în ultimul an și jumătate, dar și obiectivele atinse în mandatul la conducerea Ministerului Justiției. Acesta a evidențiat obiectivele strategice atinse, cum ar fi închiderea MCV și aderarea la OCDE, precum și măsurile implementate pentru combaterea infracționalității și sprijinirea victimelor. Alina Gorghiu, a mulțumit echipei sale și tuturor instituțiilor implicate în reformele din justiție, reafirmând angajamentul față de valorile proeuropene și statul de drept. Președintele PNL Argeș, Alina Gorghiu, a mulțumit ”tuturor celor care au urmărit activitatea Ministerului, celor care susțin valorile proeuropene, statul de drept și democrația, mulțumesc jurnaliștilor și presei pentru această perioadă bună pentru justiția din România”.
”Îmi închei activitatea la Ministerul Justiției și aș vrea să vă spun că a fost o perioadă intensă, cu multe emoții, dar și cu bucuria de a atinge în acest an și jumătate câteva obiective strategice pentru țara noastră.
Mulțumesc și sunt recunoscătoare echipei mele, celor din Ministerul Justiției, celor din întregul sistem judiciar și profesiilor liberale. Fără ei toți, mandatul meu nu ar fi avut atâtea proiecte proiecte duse la bun sfârșit!
- Închiderea MCV la 15 septembrie 2023 a reprezentat un obiectiv strategic asumat din 2006. Rapoartele de țară privind statul de drept din 2023 și 2024 au fost foarte bune.
Rezultate ale unui efort comun: Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și întregul sistem judiciar.
- Procesul de aderare la OCDE, alt obiectiv strategic. Pe domeniul Justiției, prioritatea noastră a fost aderarea României la Convenția Anti-mită a OCDE. Obiectiv realizat prin Legile 202/2023 și 319/2024.
- Procedurile de infringement sunt la un minim istoric de la aderarea României la UE. Doar 2 rămase, după clasarea a 10 acțiuni în perioada iunie 2023 – decembrie 2024.
- Combaterea fenomenului fugarilor a fost o prioritate a mandatului meu. În 2023 au fost aduși 803 fugari iar în 2024, până la 9 decembrie, erau deja aduși 763 de fugari din 27 de țări ale lumii. Avem acum Legea 173/2024, fugarul plătește. O lege corectă față de contribuabilul român după ce în perioada 2021-2023, statul român a cheltuit peste 28 mil lei pentru aducerea fugarilor.
- Este pe traseu și proiectul nostru de lege care prevede că fugarii vor fi pedepsiți și pentru evadare. Între 6 luni şi 3 ani.
- Am realizat ceea ce a ținut de noi pentru desfășurarea activității Parchetului European: selecția de candidați pentru funcția de procuror delegat în 2023 și suplimentarea numărului maxim de posturi (grefieri etc) pentru Direcția Națională Anticorupție pentru Structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România.
- A fost suplimentat și numărul maxim de procurori pentru DIICOT, pentru a combate mai eficient ”fenomenul drogurilor”.
- Introducerea Ordinului de Protecție Extins a fost o realizate mare pentru că exista o nevoie reală a victimelor violenței de a fi ajutate de statul român. Vorbim de Legea 26/2024.
- Cartierul pentru justiție a progresat mult. Las în consultare publică un proiect de HG, după adoptarea acestuia va fi în linie dreaptă.
- În 2023 – 2024 au fost finalizate multe sedii de instanțe, fără asta actul de justiție nu va fi așa cum merită contribuabilul: Tribunalul Gorj, Judecătoriile Slatina și Târgoviște, Palatul de Justiție de la Târgu Mureș, Judecătoria Costești. Mai sunt și altele. Vor servi mulți ani justiția română!
- Relația cu Republica Moldova a progresat și mulțumesc ministrei Veronica Mihailov-Moraru pentru colaborarea excelentă. Recent, am semnat Planul comun de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Ministerul Justiției al României pentru perioada 2025-2027.
- La nivelul ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate), valoarea totală a conturilor bancare aflate în administrare a trecut recent de 1 miliard lei.
- În anul 2024, au fost acordate primele Vouchere pentru victimele infracțiunilor de către Tribunalul Iași (valoare 18.000 lei) și Curtea de Apel Craiova (10.000 lei).
- La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor, trendul recidivei a fost constant descendent, fiind stabilizat sub 37% în ultimii doi ani (față de 46,32% în 2008). În medie, peste 6.000 deținuți desfășoară activități lucrative. Iar în anul școlar 2024-2025, sunt înscrise la cursuri 2.292 persoane private de libertate.
- În perioada iunie 2023-decembrie 2024, au fost create 1.634 locuri noi de cazare. Două noi penitenciare, cu 1900 de locuri noi de cazare, sunt în construcție, Berceni și Unguriu.
Mulțumesc tuturor celor care au urmărit activitatea Ministerului, celor care susțin valorile proeuropene, statul de drept și democrația, mulțumesc jurnaliștilor și presei pentru această perioadă bună pentru justiția din România.”, a punctat, în mesajul publicat pe pagina de Facebook, la final de mandat la conducerea Ministerului Justiției, Alina Gorghiu.
Sursă foto: FB Alina Gorghiu.
Citiți, de asemenea, pe anchetoanline.ro:
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru poziția de premier