Alina Gorghiu: ”Ministerul Justiției este preocupat de mărirea numărului de procurori”

de | 16.05.2024 15:56 | Administrație, Național

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi ”Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 49/2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, inițiat de Ministerul Justiției. Referitor la acest proiect ministrul Alina Gorghiu a explicat că ”Ministerul Justiției este preocupat de mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al parchetelor de pe lângă curțile de apel pentru a eficientiza activitatea pe acest palier”.

Proiectul de act normativ urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii și adoptării. Astfel, potrivit comunicatului publicat de Ministerul Justiției, proiectul de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 49/2022, pe două paliere.

Numărul de procurori desemnați stabilit prin dispozițiile art. 10 alin. (1) va fi cel minim (acum este cel maxim) pentru a permite desfășurarea în bune condiții a activității de urmărire penală.

Se propune, de asemenea, reglementarea atribuției procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistrați în cazul în care numărul de procurori anume desemnați în acest sens la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație sau al parchetelor de pe lângă curțile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispozițiilor legii. În noua ipoteză suspusă reglementării, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menționate.

”Proiectul de lege prezentat Guvernului este rezultatul preocupării noastre de a îmbunătăți cadrul normativ cu incidență în domeniu, precum și al discuțiilor cu partenerii europeni. Am dialogat constant cu Comisia Europeană și cu comisarul pentru justiție, Didier Reynders, cu privire la această modificare legislativă în contextul în care una dintre solicitările Comisiei Europene în cadrul Misiunii privind statul de drept vizează consolidarea cadrului juridic și a capacității instituționale a sistemului post-SIIJ.

În Consiliul de Management Strategic s-a stabilit îmbunătățirea Legii nr. 49/2022 pentru a depăși situația de blocaj apărută cu privire la ocuparea locurilor de către procurorii care pot instrumenta astfel de cauze. În prezent, schema este de 59 de posturi, dar numai 32 sunt ocupate, deficitul fiind de aproape jumătate din efectiv. De aceea, Ministerul Justiției este preocupat de mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al parchetelor de pe lângă curțile de apel pentru a eficientiza activitatea pe acest palier.”, a precizat, potrivit sursei citate, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, referitor la proiectul de act normative.

Potrivit comunicatului citat, statisticile judiciare arată că, în anul 2023, au fost efectuate cercetări într-un număr de 6694 de dosare având ca obiect fapte penale săvârșite de magistrați, iar la începutul acestui an mai erau în lucru 3180 de cauze.

Sursă foto: just.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Noaptea Muzeelor 2024. Centrul Cultural Mioveni vă invită să luați parte la o vizită inedită!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Ministerul Justiţiei | Ministrul Justiției | Mioveni

Ultimele articole